Skip to content
Economie Politică Societate

Daniel Dăianu (BNR), despre suprataxarea activelor bancare: Este foarte curios acest raţionament

Business24.ro

Economistul Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) comentează suprataxarea activelor bancare, în funcţie de nivelul ROBOR, aşa-numita taxă pe lăcomie, măsură prezentată de Eugen Teodorovici.

Daniel Dăianu a declarat că raţionamentul Guvernului este greu de înţeles: „Vă mărturisesc că am mari dificultăţi în a înţelege logica raţionamentului, întrucât motivaţia aşa cum este construită se învârteşte în jurul unui prag de referinţă, 1,5%, care este considerabil sub rata de politică monetară a Băncii Naţionale şi este evident şi sub ratele care operează în momentul de faţă pe pieţele monetare (…). Este ca şi cum rata de politică monetară a BNR, care ar fi peste rata de referinţă, deci pragul de referinţă ar fi ceva gândit şi administrat în mod arbitrar de BNR, este chiar incredibilă o asemenea judecată”.

Se încearcă într-un fel o penalizare, că nu o poţi numi altfel sau este un demers de a aduce ratele pe piaţa monetară la pragul de referinţă de 1,5%. Pentru mine este foarte curios acest raţionament”, a explicat economistul potrivit rfi.ro

Daniel Dăianu spune că „băncile vor reacţiona aşa cum o fac întotdeauna, vor încerca să optimizeze inclusiv pe calea recurgerii la comisioane mai mari, deşi în ultimul timp au redus comisioane, vor restrânge unele operaţiuni, vor căuta să elimine din personal, este o industrie pentru care cheltuielile cu oamenii reprezintă în jur de peste două treimi, chiar trei pătrimi din toate cheltuielile. Eu cred că băncile în România ar trebui să pună mai mult accent pe finanţarea activităţii economice reale, decât a finanţa consumul, dar măsura aşa cum a fost construită acum şi cum este justificată, nu cred că va modifica modelul de business al băncilor în România.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *