Skip to content
Societate

Daniel Dăianu dă verdictul: Disputa aceasta mare, impozitare progresivă versus cotă unică este falsă

Inquam Photos/George Calin

Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a declarat joi seara că Guvernul nu avea cum să nu procedeze la o revedere a regimului fiscal, iar disputa aceasta mare, impozitare progresivă versus cotă unică este falsă, pentru că noi nu avem cotă unică.

El a menţionat că PNRR vorbeşte că trebuie să renunţăm la exceptări, la tot felul de portiţe, astfel că nu sunt intenţii ale actualului guvern care au venit de nicăieri, ci există un angajament al României. ”Impozitarea progresivă nu avea cum să facă atâtea valuri, pentru că una este să încerci să modelezi un sistem fiscal având în vederea o constrângere bugetară foarte puternică, să optimizezi un sistem fiscal în funcţie de o dimensiune axiologică, de cum ar trebui să fie un sistem fiscal cât mai bun, care să mulţumească cât mai mulţi cerăţeni şi alta e să răspunzi la nişte urgenţe”, a declarat preşedintele Consiliului Fiscal la Profit News TV.

El a menţionat că, ”atunci când trebuie să conciliezi dezideratul de a nu împiedica economia, cât încă situaţia este dificilă, chiar dacă pe primul trimestru avem date care au surclasat toate anticipările şi au surprins foarte mulţi analişti, rămâne de văzut ce se va întâmpla în perioada următoare”.

Daniel Dăianu a precizat că ”Guvernul nu avea cum să nu procedeze la o revedere a regimului fiscal”. ”Sunt câteva repere care oferă sprijin pentru această afirmaţie. PNRR, o să observăm că acolo se vorbeşte în termeni expliciţi, nu sunt intenţii ale actualului guvern care au venit de nicăieri, există un angajament al României”, a mai spus Dăianu.

Potrivit News.ro, el a precizat că ”PNRR vorbeşte că trebuie să renunţăm la exceptări, la tot felul de portiţe”. ”Avem un regim fiscal care este foarte departe de ceea ce presupunea cota unică, deşi acolo nu găsim această formulare, în PNRR. Analiza noastră la Consiliul Fiscal şi căreia i s-au raliat experţi de notorietate, face aceeaşi constatare, că de fapt nu avem o cotă unică, nu mai avem aşa ceva, disputa aceasta mare, impozitare progresivă versus cotă unică este falsă. Noi nu mai avem cotă unică. Iar impozitarea progresivă şi ea trebuie judecată în funcţie de mai multe aspecte, în ce măsură ar putea fi introdusă în 2023, dacă se poate face, nu numai logistic. Guvernul a anunţat că anul acesta nu se va face, nimic, în 2023, coridorul este deschis”, a menţionat Dăianu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *