Skip to content
Economie

Daniel Dăianu, la „Dosar de Politician”: Și în România avem o revenire puternică a economiei. Nu știu cât de robustă este

Facebook

Economistul Daniel Dăianu a explicat marți seara în emisiunea „Dosar de politician”, realizată de jurnalistul Silviu Mănăstire la postul B1TV, că și România va cunoaște o revenire economică puternică însă e discutabil dacă ea va fi și robustă, având în vedere că va crește deficitul de cont curent:

Tot ce este incontestabil este că și în România avem o revenire puternică, nu știu cât de robustă este, dar este o revenire puternică, așa cum se vede în toată Europa și în SUA. Cifrele prognozate pentru România, fie în țară și la Banca Națională, dar și la Consiliul Fiscal se duce peste 7% creșterea PIB.

Cifra nominală este considerabil mai mare pentru că avem și inflația prognozată mai puternică și este cea care se și vede, iar acolo se lucrează cu ceea ce numim deflatorul, un indicator al mișcării prețurilor în totalitate.

De ce spun că nu știm cât de robustă este? Spre deosebire de alte state UE noi avem o problemă cu balanța externă, cu deficitul de cont curent, care se cască în acest an pe fondul unei creșteri a cererii interne, se vede și în consumul populației.

Aici am avut un consum reprimat, nici acesta nu este sustenabil pe termen mai lung. Avem și o inflație care în acest an va trece de 5% la finele anului. Substanțial mai mult decât cea care era prognozată cu luni în urmă. Și eu cred că se va tempera acest ritm al inflației în 2022”, a declarat Daniel Dăianu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *