Senatorul Daniel Fenechiu, vicepreședinte în Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din Senatul României, joi, într-o declarație exclusivă pentru PSnews.ro, a descifrat îngrijorările transmise țării noastre miercuri, de către cei 12 amabasadori.
Amintim că ambasadele mai multor state au transmis miercuri un mesaj public în care și-au exprimat îngrijorarea față de integritatea sistemului judiciar românesc şi a chemat Guvernul să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept şi capacitatea României de a lupta împotriva criminalității sau corupției.
În replică, actualul premier al României, Viorica Dăncilă, le-a transmis ambasadorilor celor 12 state care cer Guvernului să renunțe la modificările legislației în justiție că „în niciun stat ambasadorii nu fac agenda prim-ministrului” și le cere „să arate respect pentru România”.
„Nu am să permit ambasadorilor altor state să facă agenda prim-ministrului”, a spus Dăncilă, miercuri, la începutul ședinței de Guvern.
În acest context, senatorul Fenechiu a atras atenția că semnalul venit din partea celor 12 ambasadori ar trebui luat în serios de către actualul Guvern, în caz contrar poziția țarii noastre în UE va fi pusă în pericol, astfel că a putea fi chiar activat art 7.
”În momentul de față există o luptă, dacă am încerca să conceptualizăm, pe ideea suveranistă și de stat membru al UE. PSD și ALDE pedalează pe aripa suveranistă, forțând niște note și venind cu niște abordări care ignoră niște obligații pe care România și le-a asumat în momentula drării la UE. Demersul de ieri al ambasadorilor, chiar dacă nu este un lucru extrem de uzual, este venit într-un moment în care nici situația din România nu este foarte uzuală pentru UE.
Eu sunt convins de împrejurarea că toate statele membre UE, care au avut un punct de vedere prin intermediul ambasadorilor, au și alte lucruri de făcut decât să monitorizeze ce se întâmplă în România. Nu cred că vreun Guvern are această, prioritate să își pună ambasadorul să ia o poziție publică față de ce se întâmplă într-o țară membră. De regulă, lucruri de genul acesta nu prea se întâmplă în țările membre. S-a întâmplat în Polonia și Ungaria, unde a fost activat art 7 care este în discuție și e posibil să se lase cu sancțiuni. După cum ați văzut, în Polonia, Guvernul și majoritatea guvernamentală poloneză au dat înapoi după hotărârea Curții Europene și au îndreptat toate elemente care au generat activarea art 7. În Ungaria, partidul de guvernământ a fost suspendat din PPE și problema nu este încă închisă. Practic, a rămas doar România, țară în care încă nu a fost activat art.7 și în care partenerii noștri din cadrul comunității europene ne-au tras un semnal de alarmă extrem de serios”, a declarat Daniel Fenechiu pentru PSnews.ro.
Nu în ultimul rând, juristul a atras atenția că activarea articolului 7 ar însemna pentru România ”o catastrofă pentru că, pe lângă faptul că pierzi dreptul de vot, implicațiile majore sunt în ceea ce privește fondurile europene”.
”Este cât se poate de evident, declarațiile oficialilor statelor europene trebuiesc corelate. Demersul de ieri a vizat, de principiu, un apel ca să nu se promoveze niște OUG despre care există indicii că ar fi putut fi promovate în cursul de ieri. Ei d-aia au ieșit, să tragă un semnal de alarmă serios și extrem de unitar.
Probabil că se va solicita activarea articolului 7. Activarea articolului 7 ar însemna pentru România o catastrofă pentru că, pe lângă faptul că pierzi dreptul de vot, implicațiile majore sunt în ceea ce privește fondurile europene. Pe de altă parte, vorbim despre ratingul de țară, despre credibiliatea statului român. Băieții ăștia care conduc România, PSD-ALDE trebuie să aibă în vedere faptul că ei sunt vremelnici la conducerea României și prin ceea ce fac nu pot să afecteze viitorul României pentru niște prostii care ei vor să le facă pentru prietenii lor care au probleme penale”, a conchis acesta.