Skip to content
Politică

Daniel Fenechiu clarifică motivațiile din spatele pactului propus de Iohannis: PSD a reînceput să pună pe tapet o serie de idei năstrușnice

danielfenechiu.ro

Avocatul Daniel Fenechiu a explicat pentru PSNews.ro care este motivația pactului propus de președintele Klaus Iohannis partidelor parlamentare. În viziunea acestuia, pactul este separat de proiectul moțiunii de cenzură, având mai degrabă rolul de a transpune în legislație rezultatele referendumului.

Haideți să vedem care este importanța pactului. În ciuda faptului că au avut loc alegerile și în ciuda faptului că s-au dorit niște modificări rapide, este cât se poate de evident că PSD și-a revenit și a reînceput să pună pe tapet o serie de propuneri legislative și o serie de idei năstrușnice care, chiar dacă nu sunt atât de virulente, duc România în aceiași direcție împotriva căreia au votat românii la alegeri și la referendum. Și atunci președintele României vine și spune așa: eu vă propun un pact. Pactul nu este făcut pentru PNL, pentru USR, pentru PMP, ci este făcut pentru actuala guvernare. Pactul reprezintă o etapă premergătoare până la modificarea Constituției.

Președintele a dat un semnal și a făcut tot ce ține de el, mai departe este treaba partidelor politice. Trebuie clarificat un lucru, pactul acesta propus de președinte este separat de moțiunea de cenzură. Proiectul moțiunii de cenzură merge mai departe, acest pact având rolul de a clarifica unele aspecte pe plan internațional”, a explicat Fenechiu.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, la finalul consultărilor cu partidele în urma rezultatelor referendumului și alegerilor europarlamentare că a decis să invite partidele politice parlamentare să semneze un acord național pentru consolidarea parcursului european al României. Acest pact politic ar urma să prevadă transpunerea în legislație a interdicției amnistiei și grațierii și a interdicției de adoptare a Ordonanțelor de Urgență în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională.

De asemenea, în acest acord politic ar urma să fie menționat că legile justiției și Codurile penale vor fi revizuite numai în acord cu avizele Comisiei de la Veneția și ale Comisiei Europene. Momentan negocierile cu partidele politice nu au produs mari rezultate datorită neînțelegerilor și a condițiilor impuse de PSD și ALDE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *