Skip to content
Politică

Daniel Fenechiu, dezamăgit de Iohannis și de Cioloș: „Românii și-au văzut spulberat visul” EXCLUSIV INTERVIU

Daniel Fenechiu, dezamăgit de Iohannis și de Cioloș: „Românii și-au văzut spulberat visul”

Președintele PND, Daniel Fenechiu, a acordat redacției PSnews.ro un interviu în care a vorbit despre „restricțiile aberante” introduse de Legea antifumat.

" "

În același timp, în ceea ce privesc alegerile locale și parlamentare din acest an, Daniel Fenechiu a declarat că PND își propune un scor între 7%-10%. În același context, președintele PND a declarat că partidul pe care îl conduce nu este angrenat în nicio alianță electorală pentru că, deși „discuții au existat”, „sunt prea multe orgolii în politica românească”.

Solicitat să numească trei realizări și trei greșeli ale Guvernului Cioloș, Daniel Fenechiu a declarat, pentru PSnews.ro, că greșeala majoră pe care a făcut-o premierul Dacian Cioloș este faptul că „nu a avut curajul să-și angajeze răspunderea pentru alegerea primarului în două tururi”.

Totodată, președintele PND este de părere că președintele Klaus Iohannis va continua să scadă în sondaje pentru că „românii și-au văzut spulberat visul din 16 noiembrie 2014”.


Reporter PSnews.ro: Pe 16 martie, a intrat în vigoare legea care interzice fumatul în spațiile publice închise. Cum au reacționat parlamentarii în prima zi de aplicare a actului normativ? A fost respectată noua lege în
Parlament?

Daniel Fenechiu: „Unde-i lege, nu-i tocmeală” spune un vechi proverb românesc. Din cate am observat, legea a fost respectată. Nu am văzut pe nimeni fumând în Palatul Parlamentului.

Reporter PSnews.ro: Ați declarat război Legii care interzice fumatul și în acest sens ațidepus, luni, în Parlament, un proiect de modificare a actului normativ. Ce presupune, mai precis, acest proiect și cum a fost primit de colegi?

Daniel Fenechiu: Este greșit… Nu am declarat război legii antifumat în spatiile publice. Cred cu tărie în dreptul nefumătorului la respectarea sănatătii sale. La dreptul pe care îl are – și noi toți trebuie să îl respectăm – de a respira un aer curat și nu noxele emise de țigările fumătorilor. Dar, de aici și până la restricțiile aberante introduse de Legea 15/2016 e cale lungă.. Bunăoară, pornind de la regula că dreptul meu de a fuma nu trebuie să încalce în niciun mod dreptul celui care nu fumează să respire un aer fără noxe, sunt de acord cu prevederile privind interzicerea fumatului în toate spațiile publice închise. Dar, trebuie ca spațiul public închis să fie definit corect și echilibrat. Astfel, dacă ești sănătos la cap, nu poți susține că o terasă cu două laterale este „spațiu public închis”… Peste tot în Europa, în țări în care exista o legislație anti-fumat respectată, se fumează pe orice terasă care nu are pereți de jur împrejur… În plus, nu cred că nefumătorii ar avea vreun drept lezat dacă ar exista spații închise – și aici mă refer la faptul că se fumează și iarna… – în care fumătorii să fumeze și să bea o cafea sau o ciocolată caldă. Bănuiesc că o cameră specială pentru fumat, poate exista și în alte clădiri decât un aeroport internațional… Credeți că greșesc? Mulți fumători mi-au cerut să includ în proiectul înaintat la Senat și spații pentru fumat în restaurante, cafenele și internet-cafe-uri…

Reporter PSnews.ro: Într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook, ați comentat un paragraf al Legii antifumat, subliniind faptul că, „dacă organele de aplicare a legii – polițiști,ISU, jandarmi, vor constata trei încălcărisuccesive a interdicției de a fuma în incinta Parlamentului”, s-ar putea ajunge la „sancțiunea comlementară de închidere a unității.” Ne puteţi oferi mai multe detalii despre acest subiect?

Daniel Fenechiu: Era o glumă, evident… Dacă ar fi așa ușor de dizolvat Parlamentul, cred că parlamentarii care și-ar aprinde o țigară în Palatul Parlamentului în acest scop ar fi eroi naționali…

Reporter PSnews.ro: Pe 15 martie, a fost lansat Institutul Național Democrat. Ce își propune această organizație non-profit?

Daniel Fenechiu: Institutul National Democrat e menit să elaboreze și să pună în dezbatere politici publice. Noi credem că politicile publice trebuie să fie elaborate de specialiști, că doar politrucul, nu și omul politic modern le știe pe toate. Avem în IND atît specialiști care sunt membrii PND, cât și mulți care nu sunt înregimentați politic…

Reporter PSnews.ro: Care sunt obiectivele Partidului Naţional Democrat pentru alegerile locale şi parlamentare din acest an? Ce scoruri vă propuneţi?

Daniel Fenechiu: Așa cum am declarat, liste în minim 3.000 de unități administrativ-teritoriale, 1500 de consilieri locali, minim 50 de consilieri județeni și, undeva între 7 și 10%.

Reporter PSnews.ro: Luați în calcul o alianță electorală pentru alegerile locale sau parlamentare? Cu cine ați purtat discuții în acest sens?

Daniel Fenechiu: Până în acest moment nu avem. Nu suntem angrenați in nicio alianță electorală. Discuții au existat, dar sunt prea multe orgolii în politica românească …

Reporter PSnews.ro: Vă rugăm să numiţi trei realizări şi trei greşeli ale guvernului Cioloș.

Daniel Fenechiu: Ma abțin… Nu am votat investirea Guvernului Ciolos și nu cred că a realizat, cel puțin până acum, ceva spectaculos. Cea mai mare greșeală a premierului Ciolos este, în opinia mea, faptul că nu a avut curajul să-și angajeze răspunderea pentru alegerea primarului în două tururi… Noi asta așteptam de la Guvernul Cioloș…

Reporter PSnews.ro: Ce l-ar putea propulsa din nou pe preşedintele Klaus Iohannis în sondaje? La extrema cealaltă: ar putea şeful statului să ajungă la un nivel de încredere inferior celui actual?

Daniel Fenechiu: Greu de spus… Eu cred că nimic… Președintele scade în sondaje și va scădea în continuare pentru ca românii și-au văzut spulberat visul din 16 noiembrie 2014…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *