Skip to content
Politică

Daniel Fenechiu: Pachetul „Sprijin pentru România” conține și măsuri de stânga, și măsuri de dreapta. E un compromis ca să intervenim în economie și în societate cu măsuri care să ajute românii

Facebook/Daniel Fenechiu

Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL, susține că pachetul economico-social „Sprijin pentru România” conține deopotrivă măsuri de stânga și măsuri de dreapta, fiind rezultatul negocierii politice dintre partidele de guvernământ. „Este un compromis făcut ca să intervenim în momentul de față în economie și în societate cu măsuri care să ajute românii”, a declarat liberalul, joi, la Talk B1 cu Irina Petraru.

Întrebat dacă ar fi fost mai bine să fie inclusă și reducerea CAS în pachetul de măsuri, liderul senatorilor PNL a spus: „În momentul de față, Partidul Național Liberal face parte dintr-o coaliție guvernamentală, împreună cu Partidul Social Democrat și cu UDMR. Măsurile care se iau nu sunt 100% măsuri liberale pentru că este un guvern de coaliție. Dacă vă uitați în pachetul de 17 miliarde, veți observa că sunt și măsuri de stânga, și măsuri de dreapta, sunt și măsuri de sorginte liberală, și măsuri social-democrate, deci din punctul acesta de vedere este un compromis făcut pentru ca să intervenim în momentul de față în economie și în societate cu măsuri care să ajute românii”.

„Cu siguranță, dacă ar fi fost un guvern 100% de dreapta, s-ar fi luat măsura de care vorbiți, de reducere a CAS, însă în momentul în care ministrul social-democrat al Finanțelor susține argumentat, cu argumente de sorginte social-democrată, că din perspectivă bugetară bugetul României nu își permite în momentul de față o reducere de acest gen și sunt preferabile alte reduceri, negocierea politică, compromisul, a dus la acest pachet”, a adăugat Daniel Fenechiu.

El consideră că, în România, fiscalizarea muncii este excesivă.

„Ca liberal, fără discuție, sunt de părere că fiscalizarea muncii în România este excesivă și că orice măsură care duce la reducerea fiscalizării muncii este benefică și este o măsură liberală, dar așa cum am spus, fiind vorba de un guvern de coaliție, într-un guvern de coaliție nu faci ce vrei tu, pentru că majoritatea este o sumă de voturi și atunci, dacă suntem în Guvern cu PSD, este firesc să agreăm cu partenerii noștri guvernamentali care sunt măsurile”, a mai spus liberalul.

Referitor la ofensiva pe care ar pregăti-o ANAF în lupta cu evaziunea fiscală, Daniel Fenechiu a afirmat: „Obligația oricărui cetățean român, de natură fiscală, este să își impoziteze veniturile pe care le realizează. ANAF, ca instituție specializată, beneficiază de informații în legătură cu veniturile pe care le realizează românii și cu ponderea din venituri care sunt impozitate”.

„În momentul în care la nivelul conducerii ANAF și Ministerului de Finanțe se constată că există anumite categorii de români și anumite activități care sunt predispuse spre evaziune fiscală, adică sunt predispuse spre a nu-și declara anumite venituri, este o decizie firească, o decizie (…) de respect față de toți românii, ca aceia care câștigă diverse sume de bani și nu le impozitează să fie obligați să le declare”, a continuat Daniel Fenechiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *