Skip to content
Puterea Știrilor Video

Daniel Fenechiu (PNL): Negocierile cu USRPLUS și UDMR nu au ieșit cum ne-am dorit. Cei care vor să critice au un temei

PS News

Într-un interviu pentru „Puterea Știrilor”, senatorul liberal Daniel Fenechiu este de părere că negocierile cu USRPLUS și UDMR pe împărțirea ministerelor nu au ieșit cum liberalii s-ar fi așteptat. „Pentru a dezvolta România înseamnă o dezvoltare pe zona economică, ceea ce înseamnă Ministerul Economiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Energiei”, spune acesta.

„În partid au existat discuții în legătură cu anumite ministerele pe care ar trebui să le păstrăm pentru PNL. Discuțiile nu au fost cu formațiuni politice care să nu aibă și ele interese politice: USRPLUS și USMR și-au dorit ministere bune. În momentul în care există o negociere politică trebuie să știi și să cedezi.

" "
" "

Dacă vreți părerea mea, lucrurile sunt mai simple decât se chinuie mulți să le complice. PNL-ul a avut practic două interese importante în aceste negocieri.

În primul rând să avem un Guvern cât mai repede, până în Crăciun, și l-am atins.

În al doilea rând să putem să avem ministerele bune cu care să putem aplica programul „Dezvoltăm România”. Dacă în ceea ce privește obiectivul temporar, de a face un Guvern repede și când spun treaba asta mă refer la măsurile care trebuie luate până la 1 ianuarie pentru a preîntâmpina anumite dificultăți care să greveze asupra guvernării viitoare și aici mă refer la: pensiile speciale ale aleșilor publici locali, mă refer la măsurile premergătoare bugetului.

Până acum lucrurile s-au rezolvat în sensul că Guvernul a fost investit până de Crăciun, așa cum ne-am dorit”, spune Fenechiu.

De asemenea, liberalul spune despre coaliția cu UDMR și USRPLUS că este „un parteneriat loial”, unde problemele interne vor fi rezolvate.

În ceea ce privește reprezentarea la nivel de ministere lucrurile nu au ieșit chiar cum ne-am dorit. Pentru a dezvolta România înseamnă o dezvoltare pe zona economică, ceea ce înseamnă Ministerul Economiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Energiei. Dintre acestea nu am obținut decât Ministerul Energiei care e doar o componentă și din acest punct de vedere este destul de clar că cei care vor să critice modul în care s-au desfășurat negocierile și rezultatele au un temei.

Eu cred că este mai puțin important cine este ministru într-o parte sau în alta pentru că în ultimă instanță va funcționa cu o foaie de parcurs care este planul Guvernului, care este planul de redresare și reziliență.

Ministrul va avea doar un cuvânt de spus, nu un cuvânt greu și decisiv. Deasupra miniștrilor este primul-ministru și în plan legislativ este Parlamentul. Din acest punct de vedere, eu consider că PNL a pornit la un drum pentru un Guvern de 4 ani de zile, într-un parteneriat loial, atât cu USRPLUS cât și cu UDMR și cred că trebuie să pornim pe premisa că lucrurile care sunt de discutat se vor întâmpla.

Problemele interne care există vor fi rezolvate în cadrul statutar intern, în afara bălăcării publice pentru că PNL este un partid de gală, care, cred eu este un partid care își poate rezolva problemele interne în interior, în așa fel încât imaginea partidului să nu fie afectată. 

Nu vă imaginați că fiecare membru important din partid nu ar avea reproșuri sau viziuni diferite față de Orban sau față de conducere, dar există o mare diferență între a ne spăla rufele în public și a le spăla în interior, pentru că, un partid este și o problemă de imagine și încredere.

Există etape statutare cum ar fi Congresul care urmează să aibă loc în PNL la jumătatea anului viitor când cei care au gestionat partidul vor prezenta un raport, când fiecare persoană care va avea rol de decident în baza mandatului dat de organizațiile locale  și județene va putea să evalueze și când va fi stabilit dacă ceea ce s-a întâmplat a fost mai mult bine sau mai rău”, a conchis senatorul.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *