Skip to content
Politică

Daniel Fenechiu (PNL) și-a schimbat discursul în privința unei alianțe cu USRPLUS: Am văzut că declarația mea a inflamat puțin apele

PS News

Liberalii nu par să se înțeleagă între ei când vine vorba despre aliații pe care îi vor coopta la guvernare. Voci precum cele ale lui Daniel Fenechiu sau Robert Sighiartău susțin varianta unui guvern PNL-PMP-UDMR, deci fără USRPLUS, în timp ce vicepreședintele Rareș Bogdan e categoric: USRPLUS la guvernare, UDMR out!

Contactat de PS News, liderul senatorilor liberali Daniel Fenechiu și-a mai ”îmblânzit” puțin discursul, precizând că nu a spus niciodată că ar refuza o alianță cu partidul condus de Dan Barna și Dacian Cioloș, ci că ar fi de preferat o guvernare alături de formațiunile membre ale Partidului Popular European, adică PMP și UDMR.

„Rareș Bogdan este un vector de imagine extrem de important. Rareș Bogdan promovează PNL așa cum consideră domnia sa că trebuie să o facă. La momentul când am făcut acea declarație am fost în consonanță cu o tendință care există la nivelul PNL de a face alianțe cu componentele Partidului Popular European. Eu nu am spus niciodată cu nu vom face alianțe cu USRPLUS, sau că aș avea ceva cu USRPLUS, dar am spus că, în principal primii noștri aliați at trebui să fie cei din Partidul Popular European. 

Am constatat că declarația mea, ca și cea a lui Robert Sighiartău, a inflamat puțin apele, dar această inflamare este artificială. Simplul fapt că la nivelul alegerilor locale am avut o serie de alianțe cu USRPLUS demonstrează totala noastră deschidere către un partid care a acționat în vederea alungării PSD din niște județe importante, și mă refer aici la Bacău, la Vrancea, la Sălaj, unde PNL-USRPLUS au dat primari. Deci alianța realizată la alegerile locale dintre PNL-USRPLUS funcționează.

După alegeri vom vedea matematica parlamentară și este foarte probabil ca din coaliția care va fi la guvernare în acel moment să facă parte și USRPLUS. Eu am spus în declarația despre care s-a vorbit atât de mult, că ar fi normal ca principalii noștri aliați să fie componenții Partidului Popular European. Eu nu am exclus o colaborarea cu USRPLUS, am spus doar că firesc ar fi ca principalii noștri parteneri pe care să îi abordăm prima dată să fie cei care se găsesc cu noi în PPE. Acum, însă, e greu de crezut că un guvern puternic ar putea fi făcut doar cu PMP și UDMR, chiar și dacă am avea 50%”, a spus Fenechiu.

De asemenea, liderul senatorilor liberali susține că PNL va avea nevoie de o majoritate serioasă pentru guvernare: „Sunt convins că va fi alături de noi și USRPLUS. Vreau să nu se înțeleagă că eu, sau alți colegi de-ai mei din Partidul Național Liberal am avea ceva cu USRPLUS”.

„Nu este o surpriză că Rareș are o poziție în acest sens, el având această poziție și în anii anteriori și nefiind în opinia mea o premieră pentru nimeni, el este o persoană sinceră, nu poți să intri într-o polemică cu un om care își susține punctele de vedere cu consecvență, care este fidel unor puncte de vedere pe care le-a exprimat la fel și anterior intrării lui în politică.

Deciziile Partidului Național Liberal se iau într-o manieră înțeleaptă, pe baza majorităților care se constituie ținând cont de prioritățile pe care le are România. Eu nu aș putea comenta opinia lui Rareș Bogdan, pentru că știu că este o opinie sinceră, el este puțin mai radical, eu sunt mai conciliant, iar în PNL sunt și persoane care văd lucrurile într-o manieră mai radicală ca Rareș. În final, vom găsi cea mai fericită și cea mai înțeleaptă soluție după data de 6 decembrie, când matematica electorală ne va da soluțiile. Cred că este prematur să facem judecăți de valoare înainte să vedem rezultatele votului.

Sunt o sumedenie de lucruri de rezolvat care necesită o a majoritate în Guvern. Eu cred că este loc pentru toate aceste formațiuni care se manifestă și care s-au manifestat ca fiind anti-PSD , în această coaliție care să fie puternică și care să aplice toate măsurile pe acre le-am propus”, a conchis liberalul.

Într-o declarație precedentă, Daniel Fenechiu a precizat că USRPLUS nu reprezintă prima variantă de partener la guvernare a PNL. El a spus atunci că prioritatea PNL este să facă un Guvern împreună cu partidele colege din PPE, adică PMP și UDMR.

Daniel Fenechiu a exemplficiat la RFI cu cine ar face PNL un Guvern după alegerile parlamentare: ”Variantele le va da matematica electorală de după 6decembrie. Președintele Orban a declarat, ca și alți lideri ai partidului, în repetate rânduri, că prioritatea noastră este să facem un Guvern împreună cu partidele care ne sunt colege în PPE, aici mă refer la PMP și UDMR, iar în ipoteza în care nu există suficientă reprezentativitate pentru obținerea majorității, indiscutabil, intră în discuție și USR- PLUS”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *