Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu răspunde dur criticilor PSD. Fenechiu precizează, pentru PS News că liberalii nu își puteau imagina „că se va ajunge la situația în care PSD își transformă congresul într-un cor de înjurături la adresa Partidul Național Liberal”.
Avem 3 ani de colaborare instituțională cu Partidul Social Democrat pentru susținerea acestui guvern care, mă rog, n-a fost făcut din mare dragoste, ci a fost făcut pentru a asigura stabilitatea și guvernarea României într-un context destul de complicat, Este vorba despre un context și aici mă refer la criza din Ucraina, la problemele legate de epoca post-COVID, problemele din energie și o serie de alte potențiale crize.
Coaliția, practic, ar fi trebuit să funcționeze bine. Evident că aveam anumite viziuni diferite asupra antreprenoriatului, economiei, taxelor, politicilor sociale, dar s-a mers pe varianta consensuală. Mai cedează și ei, mai cedăm și noi și asigurăm progresul României. În contextul ăsta, pe tot parcursul acestei colaborări de 3 ani de zile, cei din PSD au băgat bățul prin gard.
Inițial, au fost, să zic așa, acțiuni mai răzlețe, în care anumiți lideri regionali și naționali ai lor au avut tot soiul de abordări, unele dintre ele miștocărești, altele de băgat bățul prin gard, însă nu ne-am imaginat că se ajunge la situația în care își transformă congresul într-un cor de înjurături la adresa Partidul Național Liberal.
Daniel Fenechiu este de părere că Marcel Ciolacu nu ar fi trebuit să spună anumite lucruri dacă ar fi avut respect față de partenerii de Coaliție.
Din păcate, în vârful acestui cor s-a situat chiar președintele PSD-ului și prim-ministrul în funcție, domnul Ciolacu, care a declanșat practic atacul la adresa Partidului Național Liberal, mai exact, o serie de lucruri incorecte și o serie de lucruri pe care domnia sa nu ar fi trebuit să le spună în momentul în care avea o minimă formă de respect față de PNL.
Fenechiu precizează că pe lângă alți lideri PSD care au avut în discursul lor atacuri la adresa PNL se numără și Simonis de la care nu se aștepta deoarece, potrivit lui Fenechiu acesta a fost ajutat de PNL să ajungă președintele Consiliului Județean Timiș.
„Același lucru l-a făcut domnul Tudose, despre care știam că poate face lucruri de genul ăsta, nu e prima dată. Mai este domnul Grindeanu care a spus niște lucruri extrem de urâte despre armata de galbeni. Din păcate, foarte urât. Olguța Vasilescu, de asemenea, dar și Simonis de la care nu m-aș fi așteptat, pentru că a ajuns președintele Consiliului Județean Timiș doar datorită Partidului Național Liberal.
Deci e greu de înțeles această retorică injurioasă și greu de înțeles, pentru un partid care susține că își dorește o colaborare cu Partidul Național Liberal. În urmă cu două luni de zile, în campania europarlamentară, Ciolacu vorbea despre buna funcționare a Guvernului, despre faptul că în Guvern nu contează de unde sunt miniștrii, despre obiective comune și, mă rog, lucruri de genul ăsta. În trei luni nu s-a întâmplat nimic.
Tot ce s-a întâmplat este că urmează o campanie prezidențială și una parlamentară în care ei s-au gândit ei că cea mai bună variantă este aceea să atace cel mai important partid de dreapta, pentru câteva voturi.
Liderul senatorilor liberali a atras atenția că în câteva zile partenerii de Coaliție se vor afla din nou la aceeași masă: „cu partidul celor care spun că au băgat România într-o peșteră”.
„Eu cred că între doi parteneri, chiar și conjunctural, chiar și legați de o situație concretă, ar trebui să existe puțin respect, pentru că ne găsim în situația în care ședința de Guvern de săptămâna asta, miniștrii liberali vor fi în aceeași sală, la aceeași masă, cu miniștrii PSD.
Da, vor fi în sală cu cei care spun că galbenii au băgat mâna în buzunarul altora. Da, cu partidul celor care spun că am băgat România într-o peșteră. Adică niște lucruri extrem, extrem de grave și niște lucruri care fac ca stima față de partener să dispară”.
Întrebat dacă PNL va continuă să dea replică la acuzele socialiștilor, iar acest conflict ar putea duce la ruptură, Fenechiu consideră că a ieși de la guvernare înseamnă „a lăsa România la cheremul PSD”.
„Evident că noi am ripostat și ne-am spus punctul de vedere. Unii într-o variantă mai dură, alții într-o variantă mai puțin dură, dar toți am spus că este inadmisibilă o asemenea abordare.
Nu pot să vă răspund dacă decizia partidului va fi de rupere a guvernării deoarece, în partid, în momentul de față, fără discuții, există două curente.
Primul curent care deja a și făcut cunoscut opiniei publice un anumit tip de revendicare și mă refer aici la colegul meu Adrian Cozma de la Satu Mare, care a cerut convocare rapidă a forului statutar pentru ieșirea de la guvernare. Pentru că nu poți lucra cu cineva care te înjură, care revendică toate succesele guvernării și aruncă pe tine tot ce n-a fost bun și te înjură și minte etc.
Și al 2-lea curent care pleacă de la premiza că a ieși astăzi la guvernare înseamnă a lăsat practic România la cheremul PSD, a lăsa posibilitatea ca să intervină asupra primarilor. Amintiți-vă că în vreme ce eram aliați ne-au racolat vreo 200 de primari. Amintiți-vă de celebra ordonanță 55 în 2014. Vă amintiți de Ponta si Dragnea? Deci, din punctul ăsta de vedere e greu de spus care va fi soluția.
Eu, personal, optez pe ideea că n-ar trebui să ieșim de la guvernare. Ar trebui să avem o poziție dură, fermă? Da. Și n-ar trebui să lăsăm toată puterea PSD-ului”, conchide Fenechiu.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News