Skip to content
Video

Daniel Florea șchioapătă la reabilitarea blocurilor, dar se bate pentru parcurile din S5 EXCLUSIV

psnews.ro

Seria interviurilor video PSnews.ro cu primarii din București a continuat joi, avându-l ca invitat pe Daniel Florea, edilul Sectorului 5.

Principalele probleme discutate cu edilul PSD s-au referit la reabilitarea blocurilor din sector, salubrizarea și starea parcurilor din zonă.

În acest context, primarul a recunoscut că situația blocurilor nu este deloc una roz, dar a dat vina pe precedenta administrație locală a lui Marian Vanghelie și pe anterioara guvernare tehnocrată a lui Dacian Cioloș.

„În Sectorul 5, din 2011, nu s-a mai făcut niciun act privind reabilitarea termică a blocurilor. Pe 27 sau 28 decembrie 2016, guvernul tehnocrat a schimbat legea și normele de aplicare au apărut în aprilie. A trebuit să schimbăm toată documentația. Suntem în octombrie și în acest moment avem documentația gata pentru aproximativ 70 de blocuri. Până la sfârșitul acestei săptămâni, vor fi 90 și cam în 10 zile vor fi toate 139 pe care le-am inclus în prima fază”, a arătat Florea.

Mai mult: Daniel Florea s-a plâns de reticența unor membri ai asociațiilor de proprietari, fapt ce a condus la blocarea hotărârilor ca respectivele asociații să-și plătească partea din contravaloarea reabilitării termice. Totuși, primarul a promis că în 2018 va reabilita „în jur de 200 de blocuri”.

„A existat acea problemă că în București s-au reabilitat blocuri și fără bani de la asociația de proprietari. A existat o directivă europeană: lucrul ăsta este imposibil; oamenii trebuie să plătească 20 sau 25% din contravaloare. Asociația de proprietari trebuie să ia această decizie. Din păcate, oamenii sunt reticenți, asociațiile n-au reușit să ia aceste aprobări în adunările generale ale asociațiilor de proprietari și din această cauză avem numai 42 de acorduri în acest moment. Dar, pe măsură ce le vom avea (documentația tehnică este făcută), din primăvară vom începe să reabilităm. Eu cred că la anul vom putea să facem în jur de 200 de blocuri”, a afirmat PSD-istul.

În ceea ce privește salubrizarea din sector, lucrurile par să stea ceva mai bine, în sensul în care s-a încheiat procedura licitației, lucrurile urmând să se pună în mișcare cât de curând.

„Procedura s-a încheiat – noi am declarat un câștigător (un consorțiu de mai multe firme). Celălalt participant la licitație rămas în urma procedurilor a contestat la CNSC. Urma ca săptămâna aceasta să ne dea rezultatul. Am înțeles că s-a prelungit termenul, dar nu ni l-au comunicat. Așteptăm și noi cu sufletul la gură, pentru că se apropie iarna și trebuie să știm cum facem. Pentru a nu păți vreun lucru care să ne ia prin surprindere, am reînființat ADP-ul (pe care îl desființaserăm pe 1 ianuarie), tocmai pentru a avea posibilitatea noi – ca administrație locală -, dacă nu vom avea o firmă care să câștige licitația până în acel moment, dacă lucrurile în instanță vor dura, să avem posibilitatea să intervenim noi, de la nivelul administrației locale”, a explicat primarul Sectorului 5.

Și pentru deszăpezire Daniel Florea a dat de înțeles că primăria lui este acoperită, în sensul în care, dacă licitația nu va fi câștigată de niciun privat, atunci administrația sectorială este pregătită să ia hățurile în mâini.

„Dacă se va declara un câștigător de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) și probabil după aceea se va merge la instanță și până vine iarna se va declara un câștigător, (atunci – n.r.) respectivul câștigător (va deszăpezi). Dacă nu, atunci Romprest (firma care acum acționează pe raza sectorului și care are contract cu Primăria Generală – se prelungește contractul) și administrația locală, prin ADP. Contractul cu Romprest este încheiat într-o procedur de urgență cu Primăria Capitalei și acoperă aproximativ două treimi dintre străzile din sector. De-aia erau și niște nemulțunmiri. Noi am intervenit, în limita posibilităților tehnice pe care le avem, pentru că sunt niște condiționări ca să poți să faci salubrizare. Din această cauză, au existat mici probleme punctuale, dar anul trecut ne-am descurcat mult mai bine decât în anii trecuți, și anul cu siguranță va fi mult mai bine decât anul trecut”, a punctat social-democratul.

A treia problemă sensibilă discutată de către Marinela Angheluș (redactorul-șef al PSnews.ro) cu primarul Daniel Florea s-a referit la parcurile din Sectorul 5, dintre care multe stau în paragină. La rândul lui, edilul a explicat că la mijloc există proprietari a diverse suprafețe din aceste parcuri (obținute prin retrocedări), dar a arătat că Primăria S5 a început deja să cumpere 1.200 de metri pătrați din Parcul Sebastian (cel mai important din zonă).

„Sunt gata studiile pentru parcuri. Din păcate, avem o situație care, dacă n-ar fi de plâns… Din păcate, de-a lungul timpului, au existat niște revendicări pe niște zone de sector. S-au revendicat suprafețe de parc care era parc la data revendicării, instanțele au dat hotărâri judecătorești irevocabile, uneori nu s-au judecat cu Primăria Sectorului 5 (de exemplu) și, în momentul în care încercăm să facem cadastru (ca să putem să dăm drumul la amenajarea parcurilor), aflăm cu stupoare că 10 metri din parcul nu știu care sunt revendicați (și trebuie să reglementăm situația), 20.000 de metri din 24.000 (cât are tot parcul) sunt ai nu știu cărui proprietar… În Parcul Sebastian, acum suntem în procedură să cumpărăm 1.200 de metri de teren: sunt trei proprietari diferiți, care au și o servitute de trecere între ei și fâșia lor de teren este de la WC-uri până la fântâna arteziană (ca să n-ai cum să faci parcul dacă nu cumperi teren)… Dar sunt hotărâri judecătorești irevocabile și fără a soluționa problema terenului și fără a fi intabulat pe tot terenul, tu, ca primărie, nu poți să-ncepi demersurile ca să le repari.

În acest moment, n-avem decât trei parcuri care ar putea fi refăcute: Romniceanu (care este însă o rezervație, pentru că sunt niște arbori seculari acolo și trebuie niște proceduri speciale) și încă două parcuri ceva mai mici… Dar vor începe proceduri de execuție în martie, în momentul în care vom avea posibilitatea să și plantăm. Sper ca până atunci să terminăm și situația cu Sebastian, care este parcul reprezentativ pentru Sectorul 5”, a detaliat Florea.

Puteți urmări secvența în intervalul 4:56 – 20:31, când primarul Daniel Florea discută și despre eliminarea aglomerației dintr-unele stații RATB, situația pazei din școli, precum și construirea unor noi școli și grădinițe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *