Skip to content
Politică

Daniel Gheorghe dezvăluie cum PNL a împiedicat o rușine națională marca UDMR. PSD a înțeles mesajul EXCLUSIV

facebook.com

Deputatul Daniel Gheorghe – vicelider al grupului PNL din Camera Deputaților – a explicat miercuri pentru PSnews.ro în ce fel Partidul Național Liberal a împiedicat o rușine națională marca UDMR.

Este vorba despre blocarea unei inițiative a Uniunii Democrate Maghiare din România, privind promovarea unui amendament mai mult decât controversat la Legea administrației publice.

CITIȚI ȘI: UPDATE Legea limbii materne stârnește controverse în Parlament

Acest amendament a fost respins prin efortul PNL, susținut atât de către Partidul Social Democrat (PSD), cât și de grupul minorităților etnice altele decât cea maghiară.

În acest context, Daniel Gheorghe a comparat inițiativa ungurilor cu regula „numerus clausus” folosită pentru a limita numărul de studenți ai unei universități, nu de puține ori pe baza unor criterii etnice.

Partea delicată este aceea că – potrivit lui Daniel Gheorghe – săptămâna viitoare s-ar fi împlinit termenul de adoptare tacită în Camera Deputaților (ca primă cameră sesizată), iar proiectul UDMR ar fi mers la Senat fără pic de dezbatere în forul parlamentar inițial.

Mi se pare absolut normal. Proiectul UDMR-ului (pe care vreau să le mulțumesc din nou și să le transmit tot respectul meu reprezentanților minorităților naționale din Parlament, care s-au delimitat total de el) nu era de fapt decât un proiect de act normativ care încălca prevederile constituționale, stabilea niște praguri care nu există pe nicăieri în Europa și care se abat foarte mult de la prevederile Convenției-cadru privind drepturile minorităților, pe care România o respectă din plin. Pe lângă acel prag de 10% propus, se impunea un prag alternativ care – atenție! – în cazul unor localități putea ajunge până la un nivel de 3% din nivelul populației existente acolo. Ajungem să operăm cu numerus clausus? Ne credem în epoca totalitarismelor din perioada interbelică?

Deci pur și simplu a fost unanimitate pe respingerea acestui proiect, care avea mai curând un scop destabilizator în acest context în care se apropie Centenarul Marii Uniri și care nu se susține sub nicio formă. Ei nu ne-au explicat ce costuri presupune acest proiect, care sunt consecințele juridice, nu ne-au precizat niciun fel de parametri tehnici de punere în aplicare. Pur și simplu, au venit cu niște propuneri care încalcă grav Constituția României, care vin să conteste caracterul României de stat național și de stat suveran, pentru că acolo era un paragraf prin care se spunea că – de exemplu  – în baza acestei modificări la Legea 215 (din 2001 a administrației locale – n.r.) autoritatea centrală (deci Parlamentul) nu ar mai fi avut puterea de a modifica limitele și hotarele unităților administrativ-teritoriale. Deci o aberație! Pur și simplu, s-ar fi interzis orice formă de organizare administrativ-teritorială sau de eventuală reorganizare sau de ceea ce s-ar putea propune (modificări de grănițuire a localităților).

Apoi sunt chestiuni care aveau un impact pe tot felul de simboluri locale (inclusiv steaguri), care nu au de a face cu drepturile minorităților. Pur și simplu, în România există drapelul tricolor, care este drapelul oficial al acestei țări și care este recunoscut peste tot.

Din fericire, am observat că toți colegii de la toate partidele au fost de comun acord că acest proiect nu poate să treacă – e un proiect care mai curând destabiliza armonia existentă între etniile din România (în special din Transilvania) și avea un impact negativ asupra păcii sociale.

Altminteri, s-ar fi întâmplat un lucru nu tocmai de dorit: la sfârșitul săptămânii viitoare, dacă nu mă înșel, s-ar fi împlinit termenul de adoptare tacită a acestui proiect de lege, fără să putem avea o dezbatere și un vot în plenul Camerei Deputaților pe o lege atât de importantă și atât de dificilă, care practic transforma limba maghiară în a doua limbă oficială din România și avea o serie de prevederi neconstituționale – pornind de la tehnica legislativă și mergând până la chestiunile care țin de simbolurile naționale și de administrarea teritorială a județelor, comunelor și orașelor. Deci nu putea Parlamentul să o lase să treacă așa, pur și simplu, fără dezbatere! Este foarte bine că Partidul Național Liberal a solicitat în Biroul Permanent al Camerei Deputaților în fiecare săptămână (ședință după ședință) ca acest proiect să fie introdus pe ordinea de zi, să fie dezbătut și bineînțeles să fie respins, pentru că Partidul Național Liberal nu permite ca în Români să aibă loc astfel de derapaje de la ordinea constituțională și de la principiile fundamentale pe baza cărora s-a întemeiat această națiune”, a explicat Gheorghe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *