Skip to content
Politică

Daniel Gheorghe îi distruge pe UDMR-iști: Interese rusești! Compromit Centenarul! EXCLUSIV

youtube.com

Daniel Gheorghe (vicelider al grupului PNL din Camera Deputaților) a acordat vineri o declarație pentru PSnews.ro în legătură cu unul dintre breaking news-urile zilei: controversatul proiect de lege prin care s-ar permite extinderea folosirii limbii materne, prin scăderea pragului de la care autoritățile locale sunt obligate să asigure acest drept.

CITIȚI ȘI:UDMR, proiect controversat: limba maghiară în administrație

Pentru început, parlamentarul liberal a calificat acest proiect de lege drept „unul anticonstituțional și profund șovin”, PNL-istul susținând că președintele UDMR, Kelemen Hunor, „se angajează într-o politică chiar de destabilizare a României interetnice și a păcii sociale existente în Transilvania”.

În continuare, istoricul a acuzat că liderii UDMR ar fi „dirijați de la Budapesta, în vederea compromiterii Centenarului Marii Uniri”.

„România are cam cea mai avansată legislație în materie de protecție a drepturilor minorităților din regiunea în care trăim și una dintre cele mai moderne, mai precise și mai corecte din întreaga Europă. Este o problemă falsă, pe care liderii UDMR o inflamează. Nu ar fi exclus ca liderii UDMR să fie direct dirijați de la Budapesta, în vederea compromiterii Centenarului Marii Uniri și a transferării unei imagini proaste asupra României în întreaga Europă și în lume, prezentând-o ca pe o țară care să fie eronat percepută drept una care nu protejează minoritățile, ceea ce este fals. Lângă noi avem 3-4 țări unde minoritățile naționale au probleme foarte serioase. Această lege ar transforma limba maghiară în a doua limbă oficială din România, ceea ce nu se poate întâmpla, pentru că este anticonstituțional”, a tunat Daniel Gheorghe.

În altă ordine de idei, viceliderul de grup parlamentar a amintit de opoziția PNL-ului din luna iunie față de înțelegerea dintre PSD și UDMR, prin care oamenii lui Liviu Dragnea le promiseseră celor ai lui Kelemen Hunor susținerea pentru un proiect de lege care se scade pragul de 20% la 10% al numărului persoanelor aparținând minorității naționale din totalul populației unei localități necesar pentru ca autoritățile să asigure folosirea limbii materne. În acest context, Daniel Gheorghe a estimat că acum maghiarii nu vor mai avea aceeași îndrăzneală, contextul lunii iunie fiind marcat de moțiunea de cenzură depusă de către social-democrați împotriva propriului guvern Sorin Grindeanu.

„A mai fost o tentativă, cu negocieri între PSD și UDMR în luna iunie. Noi, Partidul Național Liberal, am oprit proiectul, printr-un adevărat desant, la Comisia juridică – am fost acolo între cei care am reușit să blocăm planul PSD-ului, de a face această concesie umilitoare și periculoasă în fața UDMR-ului. Lucrurile s-au îngropat în acel moment. Personal, nu cred că vor avea curaj să repună pe rolul Comisiei juridice, spre a da un raport de fond pe această legislativă inițiativă a UDMR-ului. Despre ceea ce s-a întâmplat la Comisia de muncă sunt două variante: una este că pur și simplu a fost o scăpare, un moment fructificat de UDMR la început de sesiune. Altă variantă este că anumite grupuri din PSD și din UDMR ar încerca să încerce marea cu degetul și să vadă care sunt reacțiile publice în cazul în care se repune în dezbatere această lege. Clar este că până la votul final mai este extrem de mult (acum a primit doar un aviz consultativ și un raport pentru votul final). Nu cred că va ajunge la Comisia juridică; atunci a fost o situație mult mai gravă, pentru că negocierile dintre Liviu Dragnea, Kelemen Hunor și ceilalți din UDMR ajunseseră la un punct în care se convocaseră de la o oră la alta trei comisii în același timp (se dădeau acolo două avize și un raport final), urmând ca a doua zi proiectul de lege respectiv să intre deja la votul final din Camera Deputaților, ținând cont că era presiunea aceea uriașă generată de automoțiunea PSD-ului. Era un moment în care puterea era foarte vulnerabilă, iar UDMR-ul (cum îi știm dintotdeauna) a știut să șantajeze, să facă o serie de presiuni, ca să-și urmeze interesele.

În continuare, Partidul Național Liberal va vota categoric împotriva acestui proiect (atât în comisii, cât și în plen) și, bineînțeles, Partidul Național Liberal nu poate accepta ca românii să fie discriminați în țara lor, nu poate accepta niște praguri dubioase, care mie mi se pare că aduc aminte mai curând de regimul lui Horthy decât de legislația europeană în vigoare, care să facă din comunitatea maghiară o comunitate privilegiată în raport cu comunitatea românească. Pentru că această lege este una care avantajează aproape strict și exclusiv minoritatea maghiară. Nu cred că acum este momentul, nu cred că avem nevoie de acest șovinism lingvistic. În acest moment, dacă ne uităm mai bine la ceea ce se întâmplă în anumite zone din centrul Transilvaniei, ar fi nevoie de o lege care să oblige toate persoanele care lucrează cu publicul să cunoască obligatoriu limba română. Înainte de a veni cu pretenții ca administrația să deservească anumite zone exclusiv în limba maghiară, cei de la UDMR ar trebui să se întrebe ce se întâmplă, de ce în anumite zone din țară chiar liderii din partea lor promovează forme de izolaționism pe criterii etnice, iar acest lucru nu are cum să facă bine”, a detaliat Gheorghe.

Nu în ultimul rând, deputatul Daniel Gheorghe a acuzat interesele ruso-maghiare din spatele recentelor tulburări politice provocate de către UDMR.

„E o problemă inflamată artificial, ca să fie introdus un băț prin gardul României. Este o problemă care servește unor interese din afara țării: știm cu toții de interesele ruso-maghiare care se mai întâlneau pe aici acum 50-100-150 de ani. Eu cred că noi ar trebui să ne gândim la ce drepturi are minoritatea românească din Ungaria, care este aproape deznaționalizată – minoritate care, bineînțeles, nu era atât de numeroasă ca precum cea maghiară din România, dar care este acum în pragul dispariției: cei din generația tânără nu mai știu românește, iar condițiile lor nu sunt nici pe departe cele pe care Ungaria le-a promis României cu mulți ani în urmă”, a încheiat Gheorghe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *