Skip to content
Politică R. Moldova

Daniel Ioniță: Autorităţile de la Bucureşti vor schimba logica finanţărilor pentru R. Moldova

Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, susţine că autorităţile de la Bucureşti vor schimba logica finanţărilor pentru Republica Moldova. Aflat într-o vizită în municipiul Bălţi, diplomatul român a declarat că Bucureştiul va finanţa doar proiecte concrete, la nivel local. Ambasadorul este deranjat că, în pofida investiţiilor mari ale României, conform unor sondaje de opinie, mulţi dintre cetăţenii Republicii Moldova consideră Rusia unul dintre principalii investitori, deşi Moscova nu investeşte nici pe departe în bunăstarea cetăţenilor moldoveni, aşa cum face Bucureştiul, scrie deschide.md.

 „Cel puţin o perioadă vom fi foarte atenţi cu cine vom lucra, pentru că vrem ca cei care să fie beneficiarii cu adevărat a acestor proiecte sunt cetăţenii Republicii Moldova. La Chişinău când ajungi, vei fi surprins chiar şi ca diplomat străin să vezi câte vile frumoase câte maşini scumpe circulă, în condiţiile în care salariul în Republica Moldova este foarte jos. Este o discrepanţă uriaşă şi cu toate aceastea de fiecare dată se cer bani dinafară”, a declarat ambasadorul, transmite TVR Moldova.

Tot în cadrul vizitei la Băli, un profesor de biologie din oraș a cerut bani de la Guvernul României pentru a amenaja o Grădină Botanică în oraş. Solicitarea a venit la o întâlnire a excelenţei sale Daniel Ioniţă cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din zona de nord a Republicii Moldova. Scopul întâlnirii a fost identificarea unor soluţii pentru a facilita dezvoltarea afacerilor agenţilor economici de pe ambele maluri ale Prutului.

„Am venit astăzi de la Chişinău pe drumul către Soroca. La un moment dat am văzut un panou mare pe care scrie că a fost construit cu ajutorul cetăţenilor americani. Circul des prin Republica Moldova, nu am văzut nicăieri vreun panou că acest obiectiv a fost construit cu banii din Rusia”, a spus Ioniță.
În acest context, ambasadorul Daniel Ioniţă a ţinut să reamintească şi despre cele aproape o mie de grădiniţe din Republica Moldova, renovate în ultimii ani doar cu banii oferiţi de guvernul de la Bucureşti.

„Chestia aia de proiecte punctuale finanţate de România  ca după aceea să nu să se ştie, am înţeles. Mă doare sufletul şi am primit întrebări din România – ce faceţi de ce finanţaţi grădiniţe în Republica Moldova, când aveţi grădiniţe nefinanţate în România. Anul trecut am avut o situaţie jenantă şi dezastruoasă, când un copil a căzut într-o hazna, fiindcă era în curtea şcolii. Cu toate astea, Guvernul României a finanţat multe obiective, aici, în Republica Moldova, fără ca să primim măcar un cuvânt de mulţumire”. a mai declarat Ioniță. 
Şi nu doar grădiniţe au fost renovate. Autorităţile de la Bucureşti au donat peste 190 de microbuze şcolare pentru toate raioanele Republicii Moldova. An de an, guvernul României oferă mii de burse pentru liceeni, studenţii şi masteranzii basarabeni şi peste 1100 de locuri gratuite în taberele de odihnă din România. În domeniul Sănătăţii, doar la Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău, au fost renovate 16 secţii cu bani ai cetăţenilor români, iar la Cahul a fost creat un Centru modern de Transfuzii. De asemenea, proiectul SMURD este în desfăşurare şi s-a reuşit salvarea a zeci de pacienti. În domeniul Culturii, au fost renovate Sala cu Orgă şi Muzeul Naţional de Arte, iar la Cahul se reconstruieşte Teatrul Bogdan Petriceicu Hasdeu.
La spectacolul de gală dedicat Zilei Culturii Naţionale, de la Sala cu Orgă, clădire renovată cu bani oferiţi de contribuabilii români, Ministerul Culturii de la Chişinău nu a invitat niciun reprezentant al ambasadei României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *