Skip to content
Politică Video

Daniel Torje: „Institutul de Magistratură ne fură absolvenţii, iar asta ne bucură” EXCLUSIV (VIDEO)

Invitatul celei mai recente ediţii a interviurilor PSnews.ro a fost comisarul-şef Daniel Torje, rectorul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”. În dialogul cu Dan Bucura, comandantul a vorbit despre ce se întâmplă cu absolvenţii instituţiei de învăţământ pe care o coordonează şi cât de prezente sunt fetele în rândurile cursanţilor unei facultăţi monopolizate în trecut de către băieţi.

Pe lângă perspectiva oferirii unui loc de muncă la absolvire, Academia are şi un contract cu fiecare cursant, ce prevede obligativitatea rămânerii în sistem pentru minimum 10 ani. Cu toate acestea, mulţi absolvenţi decid să îşi răscumpere dreptul de a părăsi anticipat sistemul, iar tentaţia este adesea Institutul Naţional al Magistraturii (INM). Este, practic, o confirmare a rezultatelor bune obţinute de către cei care absolvă Academia.

 

Dan Bucura: Am observat, în ultima vreme, şi o tendinţă a prezenţei fetelor pe lista cursanţilor. Acum, se zice că, de multe ori  fetele fiind mai studioase, pot fi favorizate la un astfel de examen dificil. Cum este proporţia şi cum se adaptează, până la urmă, aceste fete într-un regim din acesta, oarecum specific (cel puţin ca mentalitate, cum se vede din exterior) bărbaţilor?

Daniel Torje: Da. În momentul de faţă, în Academia de Poliţie, la cursurile cu frecvenţă, avem 1.608 studenţi. Dintre aceştia, 400 sunt fete – adică un sfert. Fetele au calităţi incontestabile, care le permit să performeze în specializări precum Investigarea Fraudelor, Poliţie Rutieră, Criminalistică, Combaterea Criminalităţii Organizate, Investigaţii Criminale…

Dan Bucura: IT.

Daniel Torje: Chiar şi în Ordine Publică, în Jandarmerie sau la Poliţia de Frontieră. Fetele au capacitatea de a răspunde solicitărilor specifice la cea mai înaltă exprimare. Sigur că problema fetelor se pune, în Ministerul de Interne, atunci când ele îşi manifestă intenţia de a încheia o căsătorie – şi atunci aici apar unele probleme în sistem, legate de faptul că ele îşi iau acel concediu de 2 ani de zile. Dar problema lor nu se pune din punct de vedere al randamentului care-l pot da şi al performanţei pe care o poate realiza o fată. De altfel, prezenţa femeii-poliţist este constatată în toate ţările civilizate, iar eu am convingerea că ele pot profesa, cu rezultate foarte bune, şi în domeniul de Ordine şi Siguranţă Publică din ţara noastră.

Dan Bucura: După absolvire, cursanţii au obligativitatea rămânerii în sistem o perioadă de timp (10 ani – sper că nu greşesc).

Daniel Torje: Da – aşa este.

Dan Bucura: Ei pot, totuşi, să-şi răscumpere acest drept de a se rupe de sistem şi a porni pe un alt drum. Care este rata de părăsire a sistemului prin această metodă, de răscumpărare? Pleacă mulţi în intervalul acesta de 10 ani? Sau ei rămân, totuşi, în sistem?

Daniel Torje: Nu pleacă mulţi; în schimb, pleacă cei care sunt foarte, foarte buni la carte şi care au alternativa de a urma cursul Institutului de Magistratură. Pentru noi, e un sentiment de mândrie faptul că, printre cursanţii acestui institut, majoritatea sunt absolvenţi de Academia de Poliţie – ceea ce spune mult despre calitatea actului didactic din instituţia noastră.

Dan Bucura: Aş fi vrut să vă întreb următorul lucru: Academia de Poliţie este o instituţie în care cursanţii trebuie să dea dovadă şi de aptitudini fizice, şi de aptitudini intelectuale. Se poate vorbi, totuşi, de un compromis pentru cursanţii care excelează într-un domeniu, dar nu sunt la fel de performanţi în celălalt? Concret: pentru un elev foarte, foarte bun intelectual, dar care are oareşice carenţe la nivel sportiv, se pot face aceste compromisuri de care vorbeam sau cum se tratează astfel de cazuri?

Daniel Torje: Aş vrea să ştiţi că studenţii Academiei de Poliţie sunt foarte buni la carte şi foarte buni la sport. În general, cei care au rezultate foarte bune la carte au şi performanţe sportive deosebite. Nu întâmplător, şefa de promoţie din anul 2015 (deci vorbim de ultima promoţie), Ghinescu Andreea, este şi campioană mondială a poliţiştilor la tenis de câmp. Iar această asociere între performanţele sportive şi cele intelectuale. Iar această asociere este o prezenţă constantă în rândul studenţilor. Adică avem foarte mulţi studenţi care au medii generale peste 9,50 şi performanţe deosebite pe diferite discipline sportive. Să nu uităm faptul că poliţistul, oricât de mult ar avea el dezvoltate capacităţile intelectuale (şi e bine să fie aşa – noi ne străduim să fie aşa), el nu îşi desfăşoară activitatea într-un halat imaculat, printre rafturi de cărţi sau eprubete. El este în contact permanent cu stresul şi dinamica vieţii noastre cotidiene. El, practic, este un observator permanent şi un participant activ la animaţia vieţii noastre de zi cu zi. Respectarea ordinii şi liniştii publice, asigurarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, menţinerea unui sistem de securitate şi siguranţă civică nu se pot realiza într-un birou.

1 comentariu la “Daniel Torje: „Institutul de Magistratură ne fură absolvenţii, iar asta ne bucură” EXCLUSIV (VIDEO)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *