Skip to content
Politică

Daniel Zamfir, 3 noi proiecte de legi în sprijinul consumatorilor. Mesaj tăios pentru USR-iștii Gică Contra EXCLUSIV

cotidianul.ro

Senatorul PNL Daniel Zamfir (inițiatorul Legii dării în plată) a acordat sâmbătă o declarație pentru PSnews.ro, în care a vorbit despre trei noi proiecte legislative gândite să vină în sprijinul consumatorilor.

Inițial, președintele Comisiei economice din Senat a postat un status pe Facebook, în care a expus principalele idei ale celor proiecte de acte normative: unul care să limiteze dobânzile penalizatoare ale instituțiilor financiare nebancare (IFN), altul care să protejeze persoanele executate silit, iar al treilea care să introducă darea în plată în contractele de leasing.

Iată explicațiile inițiale ale lui Daniel Zamfir, care a precizat că a gândit cele trei proiecte împreună cu avocatul Gheorghe Piperea (cu care colaborase la Legea dării în plată):

„DUPA BANCI, A VENIT RANDUL IFN-urilor, A RECUPERATORILOR SI AL SOCIETATILOR DE LEASING!

Oameni buni, așa cum v-am spus încă de la adoptarea Legii darii in plata, ma angajez, împreună cu prof Piperea, sa continuam sa apărăm consumatorul de abuzul de putere economica al comercianților.
Săptămâna trecută am depus la Parlament trei proiecte de legi, care vor fi dezbătute în regim de urgență începând cu luna septembrie și care vor viza urmatoarele aspecte:
1. Limităm dobânda penalizatoare a IFN-urilor ca sa nu se mai ajungă la sumele aberante pe care le au de plătit, in final, împrumutații;
2. Dam posibilitatea celor care au fost executați sa poată răscumpăra creanta de la recuperatori, plătind dublul sumei cu care aceasta a fost achiziționată de colectorul de creante;
3.Introducem principiul darii in plata și la contractele de leasing financiar, in sensul că după predarea bunului și achitarea sumelor reprezentând ratele neachitate și dobânzile aferente, contractul poate fi reziliat, utilizatorul nemaiavand nicio obligație de plata;
E important sa știți că sunt alaturi de mine 90 de parlamentari(!!!), persoane importante, cu greutate, de la toate partidele politice, mai puțin cei de la USR, care au refuzat sa semneze, considerând că sunt legi anti-democratice.
DATI SHARE!!!”

Contactat de redacția PSnews.ro, senatorul Zamfir a oferit mai multe detalii. Astfel, parlamentarul PNL a precizat că în primul caz este vorba despre extinderea reglementării deja existente între persoane fizice, respectiv între persoane juridice la relația dintre o persoană juridică și una fizică.

„Primul proiect este cel care vizează IFN-urile. Cum știți, în momentul ăsta, ordonanța 51 (OUG 51/1997 – n.r.), care reglementează dobânzile penalizatoare nu reglementează exact acest segment – și anume: care este cuantumul dobânzii penalizatoare care se percepe între un comerciant și o persoană fizică? Ordonanța respectivă reglementează dobânda penalizatoare între persoane fizice și de asemenea între comercianți. Or, segmentul comerciant-persoană fizică nu e reglementat. De-aia suntem în situația aberantă de foarte multe ori, când IFN-urile ajung să practice o dobândă penalizatoare care ajunge la 300%, 400%, 700%… La un moment dat, am văzut un caz incredibil: o dobândă penalizatoare de 20.000%, ceea ce este inimaginabil. Ei bine, n-am inventat apa caldă; pur și simplu, am modificat acel articol care prevede că și între comerciant și consumator (persoană fizică) se reglementează această dobândă”, a explicat Daniel Zamfir pentru PSnews.ro.

În al doilea caz, senatorul liberal a spus că, în esență, este vorba despre reintroducerea retractului litigios, care era prevăzut în Codul Comercial, dar a fost scos în 2011, pe vremea guvernului Emil Boc.

„Al doilea proiect de lege vizează faptul că persoanele executate, ca să-și poată răscumpăra creanța de la firma de recuperare. După cum știți, și aici e o mare porcărie ce se întâmplă, pentru că unii cumpără creanțele la niște prețuri derizorii (la un moment dat, 5-7% din valoare) și le revând în piață la o valoare de 20-30 de ori mai mare. Și atunci eu nu fac altceva aici decât să reintroduc retractul litigios, care era în Codul Comercial, care a fost scos în 2011 și care îi dădea posibilitatea debitorului să-și răscumpere creanța de la colectorii de creanțe, plătind pe ea dublul sumei pe care o achiziționase. Cu ocazia asta, reglăm și piața (și nu va mai exista acel dumping inacceptabil) și omului i se dă posibilitatea să-și răscumpere bunul la o preț rezonabil”, a afirmat Zamfir.

În al treilea caz (al leasingurilor), Daniel Zamfir a dat exemplul unei persoane care rămâne fără bani pentru ratele la mașină.

„În al treilea proiect (cel cu leasingurile), despre ce e vorba? Eu am un contract de leasing pe 5 ani de zile. Dacă după 3 ani nu mai pot plăti, societatea de leasing îți ia mașina și te obligă să continui contractul de leasing și după ce ți-a luat mașina. Dar tu ai de plătit și ăia doi ani rămași, chiar dacă nu mai ai mașina. Eu vreau să fac ca la darea în plată: ți-a luat mașina? Ce ai plătit până acum e bun plătit (pentru că tu ai plătit un avans de 25%, ai plătit ratele respective), dar, după ce ai dat mașina, nu mai plătești decât dobândă penalizatoare la ratele întârziate și cu asta basta, frate! Eu, dacă nu mai am mașina, nu mai am de ce să-ți plătesc în continuare rate. Este absolut firesc”, a zis PNL-istul.

Întrebat ce le-ar răspunde eventualilor critici care ar susține că asemenea legi ar reprezenta imixtiuni în piața liberă, Daniel Zamfir a comparat IFN-urile cu cămătarii.

„La cămătari, reglementezi cât să fie dobânda penalizatoare, dar la IFN-uri – nu. Vi se pare normal ca împrumuturile între persoane fizice (adică de la cămătari) să reglementezi cât să fie dobânda penalizatoare, iar când e vorba de IFN să nu reglementezi? Despre asta e vorba! Deci încă o dată: eu nu inventez apa caldă aici. Cât să fie dobânda la cămătari, atât să fie și la IFN-uri”, a replicat Zamfir.

În ultima parte a declarației, senatorul PNL i-a criticat pe parlamentarii USR, care s-au dovedit refractari când a venit vorba să-i susțină cele trei proiecte de act normativ.

„Așa am procedat și la darea în plată: m-am dus la toate partidele politice, am luat semnături de la cei mai importanți oameni: de la PNL, de la PSD mi-au semnat Fifor și Bădălău; de la ALDE mi-au semnat Meleșcanu și Grațiela Gavrilescu; de la UDMR mi-au semnat Cseke Attila și Marton Arpad, cel mai reputat jurist din Parlamentul României… De la USR, în schimb, tinerii frumoși și liberi care umblă cu plăcuțele „#REZIST” de gât, nu mi-au semnat – au spus că sunt legi anti-democratice. Bezmeticii ăștia, când e vorba să construim ceva, zic: «NU». Ei, în principal, nu sunt de acord cu nimic Dar oricum: avem 90 de parlamentari care au semnat, așa că nu mai contează”, a încheiat președintele Comisiei economice din Senat.

1 comentariu la “Daniel Zamfir, 3 noi proiecte de legi în sprijinul consumatorilor. Mesaj tăios pentru USR-iștii Gică Contra EXCLUSIV

  1. Populism, politicianism ieftin, balcanic. Nu stie cu ce sa-si umple timpul si sa-si creeze imagine ca parlamentar. De ce nu pune osul sa faca o firma de leasing, sa vada cum e viata ca proprietar ? Eu am de dat creditul inapoi la banca. Ce fac cu masina recuperata care e o gramada de fiare ultra prost intretinute ? Si daca clientul nu mai plateste restul de rate, eu din ce bani restitui creditul luat cu garantia mea personala-bilete la ordin avalizate in favoarea bancii ? Nu trimite statul si BNR nenumarate organe de control, mai vin doi demagogi sa-si faca propaganda zapacind clientii de leasing. Oricum romanii nu au nici un respect vs un contract sau o intelegere intre doua parti si fac tot ce pot sa faca praf bunul luat in leasing si mai ales sa plateasca, vai, atunci cand alti parteneri ai lor le platesc lor. Adica fara nici un termen, fara dobanda fara…..Sunt un fost proprietar de firma de leasing si stiu f bine ce vorbesc. Va multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *