Skip to content
Politică

Daniel Zamfir a luat foc în scandalul momentului. Se duce peste ministrul de Finanțe EXCLUSIV

cotidianul.ro

Senatorul PNL Daniel Zamfir (președintele Comisiei economice din forul legislativ superior) a luat foc în scandalul momentului și anunță că se va duce peste ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa.

CITIȚI ȘI: Bomba anului: 7 din 10 bănci NU plătesc impozit pe profit. Chiar ministrul Finanțelor o spune

Parlamentarul liberal (cunoscut pentru legile care iau apărarea debitorilor în raport cu băncile) a declarat miercuri pentru PSnews.ro că joi, la prima oră, îi va trimite o solicitare oficială guvernantului, pentru ca acesta să prezinte o situație detaliată cu impozitele plătite în ultimii cinci ani nu doar de către bănci, ci și de instituțiile financiare nebancare (IFN).

„Pe mine mă surprinde că domnul Mișa abia acum spune lucrul ăsta, el fiind cel care a răspuns în anii trecuți de marii contribuabili. Dar mai bine mai târziu decât niciodată! Mâine dimineață, mă duc la Senat și-i fac o hârtie oficială ministrului de Finanțe, prin care am să-i solicit să prezinte lista tuturor băncilor și a IFN-urilor, să vedem în ultimii cinci ani ce impozite s-au plătit și cine sunt cei care au plătit.

Țineți minte că acum doi ani ANAF a dat lista rău-platnicilor persoane fizice, de a bulversat o țară întreagă? Și nici măcar nu erau toți în situația aia! Ia să prezinte acum ANAF-ul, tot public, lista băncilor și a instituțiilor financiare nebancare care n-au plătit impozit la stat! Vreau s-o văd – e de interes public! a subliniat Zamfir.

Mai mult: Daniel Zamfir a dat asigurări că, imediat ce va obține răspunsul ministrului, va iniția un proiect de lege care să împiedice transferarea profiturilor bancare și IFN-iste în paradisuri fiscale, prin intermediul offshore-urilor.

„În mod sigur, trebuie întreprins ceva. Vreau să vedem, până la urmă, ce a dus la faptul ăsta. De-aia am și inițiat proiectul ăla de lege, de transpunere a Directivei 1164/2016 (a Consiliului European, disponibilă AICI – n.r.), care prevede ca firmele multinaționale să-și plătească impozitele acolo unde își desfășoară activitatea. Vă aduceți aminte că din scandalul Panama Papers a reieșit că BRD – Groupe Société Générale avea zeci de off-shore-uri. La fel și Raiffeisen, la fel și alte bănci. Eu nu o dată am spus că e evident că oamenii își transferă profiturile, pentru că de-aia își înființează offshore-uri. Și întrebam public: de ce au nevoie băncile de off-shore-uri? Iată de ce! Numai ca să transfere profiturile acolo, să nu fie impozitate acolo.

Bănuiesc că ăsta era sensul declarației lui Ionuț Mișa, dar domnul ministru trebuie să continue să spună: băncile n-au plătit niciun leu în ultimii cinci ani, pentru că și-au transferat profiturile. Pentru că asta înseamnă pierdere artificial creată – transferarea profiturilor în offshore-uri este pe sistemul ăsta: vezi, Doamne, managementul unei bănci are sediul fiscal într-un paradis fiscal, facturează activitatea respectivă de management și, practic, tot profitul băncii se duce pe activitatea de management. Și de-asta nu rămâne profit în România, ca să poată fi impozitat! Ăsta e mecanismul. Oricum: ANAF ne poate spune exact cum și-au diminuat băncile baza de impozitare, a detaliat PNL-istul.

În continuare, Daniel Zamfir a amintit că i-a cerut deja președintelui PSD, Liviu Dragnea, să coopereze pentru ca Parlamentul României să transpună în legislația națională Directiva 1164, cu atât mai mult cu cât social-democrații au cunoștință despre situația din sistemul bancar, având în vedere că ei l-au promovat pe Ionuț Mișa, fost director ANAF responsabil cu marii contribuabili.

Dacă diminuarea profiturilor este cea legată de Directiva 1164, nu știu ce motiv mai avem să nu luăm măsuri urgente. Eu i-am făcut apel public lui Dragnea și în campania electorală, și după: așa cum ai adoptat în regim de urgență eliminarea celor 102 taxe, tot în regim de urgență hai să transpunem Directiva 1164, că uite ce se întâmplă! Tot ei au venit cu Ionuț Mișa, care ne-a spus cum 48 de miliarde de euro în anul 2015, prin intermediul firmelor offshore, au ajuns în paradisuri fiscale. Deci ei știu lucrurile astea! Din declarațiile lui Mișa, reiese că fiecare lună pentru România înseamnă 4 miliarde de euro care se duc în paradisuri fiscale în mod neimpozitat. Sunt bani care ar fi trebuit impozitați în România! Or, a trecut un an de zile de la emiterea directivei (timp în care noi am fi putut s-o transpunem) și uitați-vă câți bani pierdem! Uite-așa ne trezim noi ca fraierii că nu putem să luăm impozite pe profiturile uriașe pe care le fac băncile!” a afirmat senatorul PNL.

În încheiere, Daniel Zamfir i-a transmis un mesaj tăios lui Steven van Groningen, CEO-ul Raiffeisen România, prezent la protestele #REZIST din iarnă.

„Eu aș vrea să-l privesc în ochi pe Steven van Groningen, pe domnul #REZIST, și să-l întreb: a plătit banca Raiffeisen impozite în România, având în vedere profiturile uriașe pe care le face aici? Nu de alta, dar văd că se declară fericit că-i mulțumește lumea că a fost #REZIST”, a conchis Zamfir.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *