Senatorul PNL Daniel Zamfir a acordat luni o declarație pentru PSnews.ro, în care a oferit detalii explozive de la ședința de duminică a Biroului Politic Național (BPN), acolo unde l-a confruntat pe liderul Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, cu privire la nemulțumirile acestuia legate de președintele Comisiei economice din Senat.
CITIȚI ȘI: Ședință cu scântei în PNL: bătălie între liberali pe 3 fronturi EXCLUSIV SURSE
Discuția a început cu un subiect mai recent: formarea guvernului Viorica Dăncilă. Nu de alta, dar Dănuț Andrușcă – propunerea PSD pentru Ministerul Economiei – s-a remarcat printr-un discurs poticnit în fața comisiilor economice reunite ale Parlamentului.
VEDEȚI ȘI: Debut cu emoții la Guvern: un ministru s-a încurcat în cuvinte
Astfel, Daniel Zamfir s-a arătat îngrozit de prestația din comisie a lui Dănuț Andrușcă, liberalul comparându-l pe social-democrat cu Cristina Guseth, cea dintâi propunere a tehnocraților pentru Ministerul Justiției (înaintea Ralucăi Prună), care în 2015 s-a bâlbâit în fața comisiilor juridice reunite ale Legislativului.
„Doamne, Dumnezeule! Impresia pe care mi-a lăsat-o a fost că este doamna Guseth în varianta masculină. Este complet pe dinafară. Cred că, dacă mai durau audierile vreo 10-15 minute, claca total. A venit cu toate foițele în mână, n-a fost capabil nici să citească cursiv ce avea pe hârtiile alea… Vă spun: din punctul meu de vedere, omul e pur și simplu un dezastru. Habar n-are! Așa ministru – habarnist de la început – nu-mi aduce aminte decât de Cristina Guseth.
Omul s-a prezentat lamentabil. Vă spun: rar mi-a fost să văd la audieri (și am văzut ceva audieri până acum) ca la învestitură un candidat de ministru să se prezinte așa. Credeți-mă: am întipărită în memorie exact scena cu doamna Guseth. Asta e realitatea”, a afirmat Zamfir pentru PSnews.ro.
Celălalt subiect discutat cu senatorul PNL de Brașov a fost confruntarea dintre el și propriul șef de partid, în ședința BPN de duminică. La rândul lui, Daniel Zamfir și-a exprimat nemulțumirea că Ludovic Orban îl acuză de deviaționism de la linia partidului dar nu vede derapajele lui Mihail Neamțu, (adus în PNL chiar de către Orban), un politician care s-a remarcat atât prin delimitarea de președintele Klaus Iohannis (după cooptarea în Partidul Național Liberal), cât și – mai înainte – prin simpatia pentru poetul legionar Radu Gyr.
DETALII AICI: Orban pregătește delimitarea de Iohannis folosind un pion controversat EXCLUSIV
În altă ordine de idei: Daniel Zamfir a precizat că, în ședința conducerii PNL, și-a prezentat raportul de activitate în fruntea Comisiei economice a Senatului.
„Întrucât dumnealui (Ludovic Orban – n.r.) a ieșit public și a insinuat faptul că ar urma să fiu exclus din partid, i-am cerut să-mi spună ce a stat la baza reluării acestei afirmații. Dacă vă aduceți aminte, și pe la sfârșitul lunii noiembrie a lansat în discuție această ipoteză, plecând de la faptul că există un proiect de lege (acela al plafonării dobânzilor demente ale IFN-urilor) pe care eu l-am semnat împreună cu 15 colegi parlamentari și despre care spunea domnul Orban că partidul nu îl susține. Urma să avem o discuție în partid, în legătură cu toți colegii care au semnat proiectul de lege, să explicăm despre ce este vorba. Discuția n-a mai avut loc. Se pare că numai eu sunt propus pentru excludere – așa cum spune domnul Orban.
Alt lucru pe care i-am cerut să-l lămurească: spunea dumnealui că sunt deviaționist de la linia partidului. Eu am prezentat un raport al activității mele, ca președinte al Comisiei economice a Senatului (și este și public, pe site-ul comisiei), unde am spus tot ceea am făcut în această perioadă: audierile miniștrilor (și am audiat vreo 7 miniștri, președintele Consiliului Concurenței, al ANPC-ului, prim-viceguvernatorul Băncii Naționale, 22 de șefi de agenții și secretari de stat)… L-am întrebat: care dintre acțiunile mele pe care le-am făcut la comisie au reprezentat deviații de la linia partidului? O fi supărat domnul Orban că i-am invitat pe Ion Țiriac și Simona Halep, să discutăm chestiunea cu baza sportivă a BNR-ului? O fi deviație și faptul că, în legătură cu Declarația 600, i-am chemat la audieri în vacanța parlamentară pe ministrul Finanelor și pe șeful ANAF-ului, timp de 2 ore și jumătate, ca să apăr profesiile liberale? E ăsta motiv de deviaționism?
Dacă tot discutăm despre deviaționism, i-am spus-o și pe-aia în legătură cu domnul Neamțu: eu consider nepotrivit că un apropiat al domniei sale, cunoscut pentru vederile sale de extremă dreaptă, domnul Mihail Neamțu în mod public a anunțat că se delimitează de președintele Iohannis. Constat că nu se întâmplă nimic, nu este nici măcar avertizat; mai mult decât atât: într-un comunicat oficial ulterior al purtătorului de cuvânt (domnul Ionel Dancă), ni se sugerează că nu prea e-n regulă cu domnul Iohannis în ceea ce a făcut domnul Neamțu. Or, asta mi se pare cu adevărat deviaționism de la linia partidului. Or, oamenii ăștia – apropiații domnului Orban – sunt bine-mersi, iar eu, care am apărat profesiile liberale, exact a doua zi după ce am avut audierea cu Formularul 600, am fost amenințat cu excluderea din partid.
Constat și acum (efectele de ieri se văd și astăzi) că domnul Orban încearcă prin toate mijloacele să mă schimbe de la Comisia economică. Eu o să le prezint și colegilor din comisie raportul de activitate – să vedem dacă sunt lucruri pe care trebuia să le fac și nu le-am făcut sau dacă sunt în activitatea mea lucruri care au deviat de la linia partidului. Rămâne să vedem!” a punctat PNL-istul.
Solicitat să precizeze cum a reacționat Orban în ședința BPN de Duminică, Zamfir a replicat: „N-a vrut să discute subiectul: «Nu este pe ordinea de zi – nu-l discutăm»”.
Pe finalul discuției, l-am întrebat pe Daniel Zamfir dacă intenționează sau nu să rămână în PNL, iar el a subliniat că nu are alte intenții: „Îi anunț public pe toți că eu rămân în PNL”.
Noi am insistat (ce se va întâmpla dacă va fi exclus din formațiunea politică), însă parlamentarul de Brașov a evitat un răspuns direct: „Aștept să vedem. Până la datul ăsta afară din PNL e cale lungă”.
În încheiere, Daniel Zamfir i-a transmis lui Ludovic Orban să nu copieze de la Liviu Dragnea exact ceea ce critică la acesta: dictatura din PSD. Conex, șeful Comisiei economice a dat exemplul lui Eugen Orlando Teodorovici: deși președintele Comisiei de buget din Senat a criticat constant guvernele Grindeanu și Tudose și în special pe miniștrii de Finanțe (Viorel Ștefan, apoi Ionuț Mișa), același Teodorovici s-a văzut acum readus în fruntea ministerului de resort.
„Eu nu cred că ajungem în halul ăsta, ca în PNL orice altă poziție decât a președintelui partidului să se soldeze cu excluderea din partid. Știți că tot invocă (Ludovic Orban – n.r.) «PSDragnea». Păi, în «PSDragnea» a existat un senator foarte critic la adresa propriului guvern (domnul Eugen Teodorovici), dar nu numai că nu a fost propus pentru excludere în toată perioada asta (perioadă în care – pe bună dreptate – critica propriul ministru de Finanțe), ci a ajuns din nou ministru. Noi, dacă tot invocăm faptul că există o dictatură în PSD în jurul lui Liviu Dragnea, ajungem să ne temem că putem deveni «PNLudovic»? Nu vreau să ajung să cred că vom ajunge ca ăștia, fiindcă va fi mai rău! Adică Teodorovici și-a criticat guvernul; eu nici măcar nu mi-am criticat partidul. Sunt critici la adresa unora care deviază de la linia partidului: cei din jurul lui Orban au deviat clar de la linia partidului. Partidul are un proiect cu Klaus Iohannis. Cine a decis că trebuie să ne delimităm de Iohannis? N-a fost discuția asta în partid! Când cineva vine și spune că trebuie să ne delimităm de președintele Iohannis, eu cred că omul ăla trebuie să facă un pas înapoi, să nu mai fie în PNL”, a conchis Zamfir.
1 comentariu la “Daniel Zamfir, detalii de culise. Dictatura de partid, de la PSDragnea la PNLudovic EXCLUSIV”