Skip to content
Economie Politică

Daniel Zamfir, necruțător: Dacă semnalele emise în piață de Mugur Isărescu au consecință ruinarea a mii de oameni, mai bine să tacă

Inquam Photos / Octav Ganea

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a transmis vineri ministrului de Finanțe o scrisoare prin care avertizează că introducerea ”taxei pe lăcomie” va face ca nicio bancă din România să nu mai poată avea profit în 2019 și 2010.

În scenariul de bază al raportului publicat de Florin Georgescu, adică în condiții normale de piață, fără introducerea ”taxei pe lăcomie”, doar 9 bănci care activează pe piața autohtonă ar reuși să obțină profit, atât în 2019, cât și în 2010.

De remarcat este însă faptul că, în cazul unui scenariu advers, doar o bancă ar fi profitabilă în 2019, și fără introducerea ”taxei pe lăcomie”.

Toate acestea în contextul în care sistemul bancar românesc, format din 36 de instituții de credit, a fost cel mai profitabil din Europa, cu o rată de rentabilitate a capitalurilor de 19,1% în martie 2018,comparativ cu o medie europeană de doar 6,8%, de aproape trei ori mai mică.

Pentru a aduce clarificări în legătură cu situația sistemului bancar din România, dar și în ceea ce privește activitatea BNR, PSNews a luat legătura cu senatorul Daniel Zamfir.

Ce relevă raportul BNR e un adevăr pe care îl știm de multă vreme: sunt numai câteva bănci în România, care fac profitul ăla uriaș. Băncile care nu vor face profit în 2019 nu ar fi făcut oricum, și fără introducerea ”taxei pe lăcomie”.

Or, dacă băncile astea merg în pierdere, e cazul să se ia o decizie: să fuzioneze, să falimenteze, doar asta este economia de piață”, a declarat Daniel Zamfir, în exclusivitate pentru PSNews.

Nu se poate să invocăm economia de piață numai atunci când ne convine.

Dacă o bancă merge doar pe pierdere, ani, de zile, poate că e cazul să închidă porțile, așa cum ar trebui să se întâmple într-o economie de piață.

Băncile respective nu erau și înainte de ”taxa pe lăcomie” pe profit, deci nu are nicio legătură.

E cazul să se facă puțină ordine și disciplină și în comportamentul băncilor din România.

Lucrurile nu pot să rămână așa, ăsta e doar începutul. Avem nevoie de un moment zero, în ceea ce privește sistemul bancar din țara noastră.

Cum o să înceapă sesiunea parlamentară, am să reînnoiesc invitația adresată domnului guvernator al BNR, la Comisia economică, pentru că sunt foarte multe lucruri de explicat. Sunt foarte multe întrebări la care Mugur Isărescu trebuie să răspundă”, a adăugat senatorul.

Duminică seară, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat că îl va chema guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la o discuție legată de nivelul indicelui ROBOR și asupra modului în care acționează BNR.

Eu salut inițiativa domnului ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, de a-l chema la discuții pe guvernatorul BNR, categoric că este nevoie de o astfel de inițiativă.

Este nevoie de o discuție, ca să aflăm care sunt intențiile BNR în legătură cu stabilirea ROBOR-ului.

Să fim serioși: BNR-ul nu este un simplu spectator în piață, știm cu toții că ROBOR nu este un simplu rezultat al pieței, așa cum ni se spune, iar Banca Centrală are numeroase intervenții, pentru a manipula nivelul la care ajunge indicele.

BNR, pe de o parte, este reglementator, dar în același timp este și jucător pe piață.

Sunt multe lucruri în legătură cu care trebuie să aflăm niște răspunsuri de la Banca Națională”, apreciază Daniel Zamfir.

Eu cred că prea multă vreme ne-am uitat la BNR ca la o instituție ale cărei previziuni se îndeplinesc întotdeuna. Or, nu a fost deloc așa, să nu aducem aminte numai de celebrele declarații ale lui Mugur Isărescu de dinaintea crizei, care ne spunea că ”mai ușor cu criza pe scări”.

Sau să ne amintim cum domnul Isărescu îi îndemna pe români să ia credite în lei, după care nivelul ROBOR nu doar s-a dublat, a ajuns de patru ori mai mare.

S-a înșelat domnul Isărescu? Nu a știut ce avea să urmeze?

Ca guvernator al BNR, domnul Isărescu trebuie să cântărească foarte bine ce afirmă în public.

Or, previziunile guvernatorului au fost dintre cele mai proaste: a îndemnat românii să ia credite în lei și în 20 de luni ROBOR a crescut de patru ori. A făcut-o cu intenție? A făcut-o din neștiință? În ambele cazuri avem o problemă. Cert este că a emis un semnal în piață, în urma căruia au fost ruinați mii de oameni.

Dacă semnalele emise în piață de domnul Mugur Isărescu au consecință ruinarea a mii de oameni și umflarea profiturilor băncilor, atunci mai bine să tacă”, a încheiat senatorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *