Skip to content
Politică

Daniel Zamfir, reacție tranșantă, după decizia CCR: Cât voi fi parlamentar, nu voi renunța

Legile din pachetul ”împotriva cămătăriei”, votate de Camera Deputaților, la inițiativa senatorului Daniel Zamfir, au fost declarate miercuri de CCR ca fiind neconstituționale.

Legea pentru completarea Ordonanței Guvernului nr.13/2011 privind dobânda legală remuneratorie și penalizatoare pentru obligații bănești, precum și pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar este neconstituţională în ansamblul său. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului”, arată Curtea Constituțională.

Pentru a afla cum vede inițatorul pachetului de legi ”împotriva cămătăriei” această decizie a CCR, PSNews l-a contactat pe senatorul Daniel Zamfir.

Eu nu sunt printre aceia care critică deciziile Curții Constituționale atunci când nu îi convin.

Eu am o foarte mare încredere în majoritatea judecătorilor de acolo”, a declarat Daniel Zamfir, în exclusivitate pentru PSNews.

Acum, văzând faptul că legile din pachetul împotriva cămătăriei au fost declarate neconstituționale în unanimitate, mă gândesc că poate noi, Parlamentul, am greșit, probabil pe niște chestiuni de procedură”, a adăugat el.

Spun asta pentru că, în cazul retractului litigios, de exemplu, el a existat în România, încă din anul 1864 și a rezistat până în anul 2011, când a fost adoptat noul Cod Civil.

Deci nu a fost o problemă să existe retractul litigios, timp de mai mult de o sută de ani. Iar eu nu am făcut altceva decât să îl reintroduc.

Cât privește problema plafonării dobânzilor: dobânzile în România sunt plafonate. Banca Națională, în anul 2008, printr-o normă, a plafonat ROBOR-ul, e adevărat, la 13 și ceva %, dar a fost plafonat. Adică, precedentul plafonării dobânzilor există în România.

Nu mai discut că, în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, lucrul ăsta se întâmplă”, a mai spus senatorul.

Ca atare, aștept motivarea Curții Constituționale, ca să îndreptăm cât mai repede ce e de îndreptat și să rediscutăm legile în Parlamentul României.

Eu cred cu tărie că astfel de legi sunt necesare, având vedere situația care e în România”, apreciază Daniel Zamfir.

Vă reamintesc: sunt peste 700.000 de oameni care au întârzieri la plata ratelor, sunt peste 250.000 de procese pe care românii le au cu băncile, din cauza clauzelor abuzive și sunt peste 1,1 milioane de dosare în instanță de încuviințare executării silite.

Toate astea ne arată că niște legi care încearcă să facă dreptate și să elimine abuzurile sistemului bancar și nebancar sunt extrem de necesare în România”, susține el.

Așa că, dacă e nevoie, în mod sigur vom relua procesul legislativ.

Eu nu voi renunța, sub nicio formă, cât timp voi fi parlamentar, ca astfel de legi să existe în România”, a mai spus, în încheiere, Daniel Zamfir.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *