Skip to content
Politică

Daniel Zamfir, victorie de etapă în fața lui Mișa. Senatorul îi bate obrazul lui Isărescu EXCLUSIV

palo.ro

Senatorul PNL Daniel Zamfir (președintele Comisiei economice din Senat) a oferit miercuri dimineață o declarație pentru PSnews.ro, în care a oferit detalii despre o victorie de etapă obținută în fața ministrului Finanțelor Publice, Ionuț Mișa.

Amintim că ministrul s-a prezentat marți seară în fața Comisiei economice din Senat, unde a fost chemat să dea explicații în legătură cu lista băncilor din România care au declarat pierderi în ultimii 5 ani. Totuși, deși a acceptat să le furnizeze parlamentarilor această listă, demnitarul a precizat că informațiile vor fi date „sub rezerva păstrării secretului fiscal, fiecare dintre membrii Comisei asumându-și informațiile primite”.

Miercuri, solicitat de către PSnews.ro să precizeze de ce mai este vorba despre secretul fiscal (în condițiile în care lista băncilor a apărut de mult în presă), Daniel Zamfir a subliniat că secretul fiscal are în vedere datele legate de pierderile instituțiilor bancare. Totodată, parlamentarul liberal a explicat că astăzi îi va trimite o nouă solicitare lui Ionuț Mișa (așa cum au convenit marți în comisie), cu mențiunea că această solicitare va avea în vedere și instituțiile financiare nebancare (IFN).

În plus, Zamfir s-a plâns de faptul că prima listă primită de la Mișa era una „complet neserioasă, neconcludentă”, având în vedere că ea conținea bănci dispărute de foarte multă vreme (precum Columna, Banca Religiilor, Banca de Scont).

„E vorba despre datele cu pierderi. Acolo, ce mi-a dat mie prima dată la comisie (pentru că ăsta a și fost motivul pentru care am insistat să vină), aceea e o listă complet neserioasă, neconcludentă. Pe lista aia apar bănci gen Columna, Banca Religiilor, Banca de Scont – bănci care nu mai funcționează de mult. Eu vreau o listă completă a instituțiilor bancare și nebancare (deci aici mă refer și la IFN-uri), vreau să știu exercițiul financiar din ultimii 5 ani de zile: cât au declarat profit, cât au declarat pierdere. Vreau să văd și pierderile. Domnul ministru a declarat că a înțeles că lista asta trebuie trimisă, că secret fiscal față de Parlament nu există. Singura situație în care n-ar fi fost obligat să trimită această listă era dacă ar fi fost vorba despre secret de serviciu sau secret de stat. Or, nefiind nici secret de stat, nici secret de serviciu, a înțeles că are obligația să transmită lista. Și o va transmite”, a afirmat Zamfir pentru PSnews.ro.

Întrebat de ce consideră că senatorii au ajuns la un acord cu ministrul abia acum și de ce guvernantul a avut nevoie de explicații mai apăsate, PNL-istul a răspuns: „Nu știu. Nici nu mă mai interesează. Până la urmă, a înțeles – eu mi-am atins obiectivul. Am dorit ca lista să fie publică, pentru că – așa cum spuneam – orice cetățean din țara asta are dreptul să știe, atâta timp cât își ține economiile la o bancă, dacă acea bancă este pe profit sau nu. Dacă banca asta pierde cinci ani consecutiv, economiile mele pot fi în pericol și am dreptul să știu, ca să mă pot duce la altă bancă. Astăzi îi fac din nou solicitarea (așa cum am convenit în comisie) și nu mă îndoiesc că săptămâna viitoare îmi va trimite lista”.

Celălalt subiect discutat cu senatorul Daniel Zamfir s-a referit la imposibilitatea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, de a se prezenta în fața Comisiei economice din Senat (tot pe tema băncilor care nu au declarat profit), oficialul Băncii Centrale motivând că este în concediu până la finele acestei luni.

„Am primit o hârtie vineri de la prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, care m-a rugat să amânăm întâlnirea după data de 25, fiindcă atunci se întoarce domnul guvernator din concediu. I-am spus că pe 26-27, când dorește dumnealui și când îi permite programul, noi îl așteptăm la comisie pe domnul guvernator”, a menționat Zamfir.

Chestionat dacă nu se putea ca BNR să fie reprezentată în comisie de către un viceguvernator, liberalul a replicat: „Dorința noastră este să vorbim cu domnul guvernator, cu cel mai responsabil”.

Confruntat cu ipoteza în care Mugur Isărescu ar putea invoca noi scuze ca să evite Comisia economică, senatorul a invocat o decizie a Curții Constituționale a României (CCR), care obligă orice cetățean să se prezinte în fața comisiei parlamentare care l-a chemat la audieri.

„Orice scuză nu poate fi la infinit, dar nu văd de ce n-ar veni domnul guvernator Isărescu, mai ales că avem o decizie a Curții Constituționale, care spune că orice cetățean al României care este chemat în fața unei comisii parlamentare trebuie să se prezinte. Noi nici măcar nu suntem o comisie de anchetă; este pur și simplu vorba despre o comisie a Senatului României, unde domnul guvernator trebuie să vină”, a punctat Zamfir.

Confruntat cu precedentul procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi (care a refuzat să se prezinte în fața Comisiei alegerilor din 2009), Daniel Zamfir nu a comentat acest caz, dar a dat de înțeles că Mugur Isărescu are o datorie morală să vină în fața Parlamentului, în condițiile în care Legislativul l-a numit în fruntea Băncii Naționale a României.

„Nu vreau să comentez ce fac alte persoane. Eu cred că domnul Mugur Isărescu va veni. Încă o dată: nu este o comisie de anchetă. Parlamentul României este cel care l-a numit pe domnul guvernator în funcție. Nu văd de ce n-ar veni în fața instituției care l-a numit, a încheiat Zamfir.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *