Skip to content
Politică Video

Daraban (CCIR) demontează paranoia legată de capitalul străin din România EXCLUSIV

psnews.ro

Interviurile video PSnews.ro continuă miercuri, cea mai recentă ediție avându-l ca invitat pe Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR).

Șeful CCIR a ținut să demonteze un mit care a fost folosit inclusiv în bătăliile electorale ale anului trecut, atingând dimensiuni extreme în discursul politic: paranoia legată de poziția dominantă pe care ar avea-o capitalul străin ce activează în România în raport cu cel autohton.

„S-a început cu acele mici înțepături și atacuri la capitalul străin, pe care le-am considerat deplasate și o s-o repet, pentru că la noi este o problemă de inventar și de cunoaștere a realității din teren”, a început Daraban abordarea problemei.

Președintele CCIR a precizat că în această comparație a luat în considerare firmele cu 100% capital privat românesc, respectiv societățile cu 100% capital privat străin.

În continuare, oficialul Camerei de Comerț a oferit cifre detaliate în legătură cu indicatorii economici ai companiilor românești, în oglindă cu cei întâlniți la societățile străine care activează în România. Paradoxul care se desprinde este acela că, deși angajatorii români sunt net superiori numeric celor străini, aceștia din urmă plătesc taxe mai mari (în afară de cele salariale) decât competitorii lor autohtoni.

„Lucrurile stau cam așa: «privat român 100%» sunt 597.433. «Privat 100% străin» sunt 36.796. Vedeți deja: ai noștri sunt de 16 ori mai mulți. Acum: românii angajează 2.469.000, străinii – 730.000. Deja vorbim de 3,3 ori (raport între români și străini – n.r.). Contribuțiile ca angajator la taxe: românii – 12,7 miliarde de euro; străinii – 7,7. Iată: de 1,7 ori (raport în favoarea românilor – n.r.).

Mergem la celebrul profit. Profitul brut la români: 10,4 miliarde de euro; la străini: 4,3. E rezonabilă diferența.

Dacă ne ducem la alte taxe pe care le plătesc societățile, în afară de cele salariale, deja vedem că străinii plătesc 1,5 miliarde de euro și românii plătesc 1,2 miliarde de euro.

Și vorbim de 123 de miliarde de euro cifră de afaceri la români, 72 de miliarde de euro cifră de afaceri la străini, a explicat Daraban.

Mai mult decât atât: Mihai Daraban a avertizat că situația României nu este deloc roz la nivelul Uniunii Europene, țara noastră fiind codașă la capitolul „productivitatea muncii”.

„Eu vreau să mai subliniez un lucru apropo de nivelul de salarii din România: nu avem niște rate ale profitului colosale în România. Suntem pe undeva la 7-8% rată a profitului. Deci să nu creadă cumva oamenii că este cineva rău-intenționat, pentru că în România nu se ajunge la salariile din Vest. Suntem pe locul 27 din 28; acum probabil suntem undeva pe 26 din 27 (după Brexit – n.r.) la productivitatea muncii în Uniunea Europeană. Noi, când vorbim, trebuie să avem o oglindă în față.

La creativitate ești pe ultimul loc din Europa (de-aia suntem lohniști). Noi acum nu mai avem lohnul de acum 15 ani, când lohnul se numea Yves Saint Laurent, Armani, Versace. Acuma se numește: cuzinet, piston, chiulasă, cutie de viteze. E, într-adevăr, ceva mai elaborat din punct de vedere tehnologic, dar tot lohn este. Trebuie să fim realiști. Și am rămas captivi, bineînțeles, Uniunii Europene în acest sector”, a punctat președintele CCIR.

Mihai Daraban a atras atenția că marile probleme se găsesc, de fapt, nu atât la firmele străine din România, cât la companiile unde statul deține acțiuni și își menține mulți ani diverși reprezentanți în consiliile de administrație (CA-uri). Problema cu acești oameni este – în opinia lui Daraban – faptul că ei închid ochii la neregulile din firme. În acest context, șeful CCIR a dat ca exemplu diferite „contracte ciudate de consultanță” semnate în ultima parte a anului, pentru creșterea

„Marile probleme sau suspiciuni de – vezi, Doamne – plecare de profituri au fost, în general, de la acele societăți în care statul mai are ceva acțiuni. Nu le dăm numele acum, dar sunt societăți mari (și din domeniul energiei, și din domeniul construcțiilor de nave și așa mai departe), unde statul are niște personaje în consiliile de administrație.

Acele personaje stau pe pozițiile plătite de la privatizare încoace – vorbim deja de 14-15 ani. Ați auzit măcar pe surse vreun om din acesta din consiliile de administrație, să vină să spună: «Ce face societatea unde sunt eu membru în CA nu este în regulă»? Acești oameni să spună vreodată: «Noi am considerat că societatea semnează niște contracte ciudate de consultanță în ultimul trimestru al anului, tocmai pentru a crește cheltuielile și, implicit, a diminua profitul»?

L-ați văzut pe vreunul vorbind? Sau măcar să raporteze ministrului de resort sau premierului! Nici pe aceștia nu i-am auzit vorbind vizavi de un bilanț la aceste societăți din partea oamenilor desemnați, a afirmat președintele Camerei de Comerț și Industrie a României.

Puteți urmări secvența mai jos, între momentele 10:37 și 16:12.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *