Invitat în studioul Puterea Știrilor, Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, este de părere că „s-ar putea ca intrarea în Schengen să nu fie chiar de bun augur pentru forța de muncă pe care o avem acum în România”. Potrivit președintelui CCIR, după intrarea cu drepturi depline în Spațul Schengen, România va pierde forța de muncă adusă din Asia.
„Deci marele prejudiciu pe care România îl are din neapartenența la Schengen stă în acele cozi interminabile de tiruri din vamă. Deci pe cale rutieră, acolo era problema. Avem și o problemă de competitivitate, pentru că e foarte greu să joci în același meci cu partenerul tău, să zicem din Slovacia sau Cehia și tu să ai acest handicap, că ești oprit în vamă la granița cu Ungaria pentru nu știu ce controale. Deci acesta ar fi singurul prejudiciu economic pe care noi îl avem. În rest, s-ar putea ca intrarea în Schengen să nu fie chiar de bun augur pentru forța de muncă pe care o avem acum în România, pentru că, de bine, de rău, cu eforturi colosale, cu timp foarte mult pierdut, cu resurse consumate, iată că am reușit să avem în jur de 230.000 de muncitori de forță de muncă adusă din Asia, în mod special extra-comunitar.
Vă dați seama că s-ar putea ca acești muncitori extra-comunitari, la momentul aderării în Shengen, așa cum își doresc politicienii români pe de-a întregul, să îi pierdem cam într-un interval de 7h. S-ar putea ca până ne trezim dimineață la șapte ăștia toți să fie plecați”, a declarat Mihai Daraban, președintele CCIR.
„Intrarea parțială în Schengen, o victorie a diplomației românești”
„Intrarea parțială în Spațiul Schengen este o victorie, într-adevăr, a diplomației românești, a efortului făcut de Guvernul României, de Ministerul de Interne în mod special. Este o victorie. Nu putem contesta acest lucru. Dacă această victorie s-ar extinde, repet, doar la libera circulație a mărfurilor, mai ușor cu cetățeanul, pentru că, repet, s-ar putea să pierdem acea forță de muncă care nu știu cât își va permite să plece cu avionul din România, dar când vor putea pleca cu microbuzul, vă asigur că îi vom pierde pe toți”, a mai spus Mihai Daraban.
Amintim că, pe 30 decembrie, Consiliul UE a decis intrarea României și Bulgariei în Schengen cu frontierele aeriene și maritime.
Decizia Consiliului UE este însoțită de două declarații politice complementare, una trilaterală Austria – România – Bulgaria și alta individuală a Comisiei Europene, care prevăd, de asemenea, măsurile de întărire a controlului la frontiere și de aplicare a Regulamentului Dublin, precum și angajamentul politic de a continua în 2024 discuțiile privind aplicarea acquis-ului integral Schengen, inclusiv cu privire la frontierele terestre.
Atât Decizia Consiliului UE, cât și declarațiile politice care o însoțesc, reflectă acordul politic la care Austria, România și Bulgaria au ajuns în 23 decembrie 2023.
Declarația semnată de Austria, România și Bulgaria prevede:
- Controale sporite la frontierele cu Turcia şi Serbia. Aici nu este nicio problemă;
- Controale multi-filtru la frontierele terestre între România-Ungaria şi Bulgaria-România.
III. Preluarea rapidă a azilanţilor care intră prin România sau Bulgaria.
- Ofiţeri de control austrieci şi europeni în aeroporturi dar şi controale inopinate în aeroporturile din Austria.
- Angajament de a discuta funcţionarea Schengen în 2024.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News