Skip to content
Politică

Daraban (CCIR), puternic semnal de alarmă: Suntem pe ultimul loc la cercetare! EXCLUSIV

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban a fost prezent, marți, la un eveniment cu privire la dezvoltarea mediului de afaceri din România, unde a participat și președintele României, Klaus Iohannis.

Citiți și Iohannis temperează entuziasmul Guvernului în legătură cu relaxarea fiscală

”Suntem onorați să fim gazda acestui eveniment și ne abonăm ca la întâlnirile următoare organizate de Administrația Prezidențială să putem să acordăm în continuare măcar sprijinul logistic. Camera de Comerț a României, în primul rând, încearcă să se implice în proiecte plecând de la un realism existent în economie. Ne-a plăcut să evaluăm pe ceea ce ne bazăm pentru că dacă am avea o evaluare, și dacă și guvernanții ar înțelege pe ce fundament stăm, probabil multe din aspectele socio-economice din România și-ar găsi rezolvare. Am plecat de la acest realism pentru că dacă l-am conștientiza am putea ști ce putem face în învățământ, în diplomația economică mult discutată. Cum putem elabora caietele de sarcini astfel încât să nu descalificăm capitalul românesc de la început prin anumite condiții de participare.”, a susținut Mihai Daraban.

În acest context, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României a tras un puternic semnal de alarmă arătând problemele grave cu care se confruntă mediul de afaceri din România.

”Una din crizele pe care am identificat-o, și vreau să vă spun că mergem și pe sondarea opiniei publice cu institute terțe de sondare a opiniei publice tocmai pentru a nu fi considerați subiectivi în analizele noastre, criza forței de muncă, care probabil va fi pe agenda tuturor vorbitorilor de astăzi. Paradoxal, această criză, de parcă nu era suficient,  ne mai confruntăm cu o a doua migrație a forței de muncă. Prima a fost către țările din UE, iar a doua migrație, iată, o întâlnim plecând din domeniul privat să se angajeze în domeniul bugetar. Oamenii care pleacă din sistemul privat și se duc în sistemul bugetar”, a detaliat acesta.

 Mihai Daraban(CCIR) : ”Trebuie să fim realiști!”

Oficialul a declarat că România se află pe ultimul loc în UE la inovare și cercetare, iar în sistemul bugetar problema productivității ”se traduce, din păcate, prin lipsă de eficiență”.

 „Trebuie să fim realiști, de aceea am apelat la realism, suntem pe penultimul loc în europa la productivitatea muncii, pe ultimul loc la inovare și cercetare și pe ultimul loc la digitalizare. Este foarte important să realizăm că nu se fac profituri mari în România.”, a conchis Daraban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *