Skip to content
Politică

Daraban (CCIR) scoate la iveală rezultatul unui SONDAJ legat de DNA

psnews.ro

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), a scos marți la iveală rezultatul unui SONDAJ legat de Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Oficialul a declarat că majoritatea oamenilor de afaceri din România susțin lupta anticorupție, deoarece și-au dat seama că nu pot atrage parteneri străini decât dacă respectă legislația.

Afirmația a fost făcută într-un seminar pe tema practicilor anticorupție din business, realizat în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii la București.

„De doi ani consecutiv realizăm sondaje de opinie cu terțe institute și pot să vă spun că la fiecare sondaj (și cel prezentat anul trecut, și cel de acum doi ani) 65% din mediul de afaceri este de acord cu acțiunile DNA. Vrem, nu vrem, aceasta este realitatea exprimată de agenții economici, pentru că au început să vadă transparența și șansa în ceea ce înseamnă licitație publică”, a susținut președintele CCIR.

Mihai Daraban a precizat că aceste cercetări sociologice au fost realizate de către CSOP.

Același Daraban a dat ca exemplu de bune practici legile anticorupție din SUA.

„Dacă ne-am uita la propriile lor legi, am înțelege despre ce este vorba. Din 1977 există o legislație potrivit căreia oamenii de afaceri americani care au comis fapte de corupție în afara granițelor SUA sunt penalizați cu amenzi uriașe”, a menționat Daraban.

El a amintit despre amenda de 180 de milioane de dolari plătită de concernul Hewlett-Packard, după ce compania a fost găsită vinovată că acționase ilegal în raport cu autoritățile din Polonia.

„Există astfel de legislație și în țări din Europa, precum Marea Britanie, iar noi trebuie să ne adaptăm și am atras în acest proiect compania General Dynamics, care este al cincilea mare producător de armanent din lume, dar are o divizie de luptă anticorupție, condusă de un senior vicepreședinte care a fost în departamentul de Justiție din Statele Unite. Avem de învățat de la ei”, a mai arătat Mihai Daraban.

Întrebat ce înseamnă corupția pentru mediul de afaceri, șeful CCIR a răspuns: „Înseamnă că rămânem în ograda noastră, singuri fără niciun partener pe care ni l-am dori. Dacă dorim parteneri de unde să avem câștiguri din punct de vedere know-how, tehnologie și așa mai departe, trebuie să ne vedem de treabă, să fim corecți”.

Potrivit președintelui CCIR, marea problemă în mediul de afaceri din România a fost reprezentată până acum de accesul la licitațiile publice.

„Adevărata problemă a fost la celebrele caiete de sarcini, pe care eu le-am numit «autodenunțuri». Nu mai poți, într-o Uniune Europeană, cu legi ale concurenței și așa mai departe, să creezi o legislație specifică capitalului românesc. Dar trebui să-i creezi capitalului românesc șansa de a accede la licitații publice, de a exista această transparență și acest lucru contează cel mai mult”, a apreciat Daraban.

Răspunzând altei întrebări, Mihai Daraban a deplâns desele schimbări de legislație operate de către politicieni, modificări care afectează „diplomația economică”.

„Asta este de fapt problema noastră: faptul că nu putem să avem o diplomație economică eficientă, pentru că – mai în glumă, mai în serios – ferească Dumnezeu să ai un zbor mai lung spre America de Sud! Fiind zborul atât de lung, se poate schimba legislația până la sosire. Și atunci cu ce te duci? Pentru că în diplomație economică înțelegi că, pe lângă a-ți prezenta produsele și serviciile pe care le poți oferi, e întrebarea aceea uzuală care ți se pune oriunde: nivelul de taxare la tine în țară, taxarea forței de muncă, dacă avem legea parteneriatului public-privat, ce înseamnă aplicarea ei. Sunt lucruri la care ne dăm seama că nu putem să răspundem. Noi, care ne implicăm ca instituție în promovarea aceasta economică, avem de luptat cu aceste cutume care sunt un «neverending story» și nu ne stabilizăm odată”, a detaliat președintele CCIR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *