Skip to content
Politică

Daraban (CCIR): Suntem o economie de subcontractori

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a deschis joi prima ediție a evenimentului Romanian International Trade Summit, organizat de Romexpo în colaborare cu CCIR.

Mihai Daraban a vorbit despre structura importurilor și oferta românească pentru export: „Statisticile nu evidențiază ceea ce ne dorim cu toții, și anume capitalul autohton, ținând cont că suntem pe o piață europeană unică, unde nu se pot crea facilități deosebite unei anumite grupări în detrimentul celeilalte. Practic, ringul este același pentru toți actorii economici. (…) Din cele 22.146 de firme exportatoare, primele 100 dețin 49,8% din exportul României, iar din acestea numai 3 sunt firme românești. Primele 500 dețin 73% din exportul României, iar în această categorie intră 71 de societăți românești, respectiv 65 de firme private. Suntem o economie de subcontractori, doar un procent de 15% din exporturi merge către restul planetei. Anul trecut, acest sector a marcat momentul istoric, când s-a depăşit valoarea de 50 de miliarde de euro, aferentă exporturilor româneşti”.

Totodată, preşedintele CCIR a precizat că estimările recente ale Comisiei Europene indică o continuare a creşterii exporturilor româneşti şi în 2016, dar într-un ritm mai lent. „Trebuie să identificăm poli de creştere economică şi de susţinere a exporturilor româneşti, pentru a consolida competitivitatea companiilor româneşti şi a capitalului autohton la nivel internaţional.  Am considerat că obiectivele noastre comune, de promovare şi susţinere a intereselor economice ale României pot fi atinse cu mai mult succes prin dialog şi prin cooperare interinstituţională și că astfel vom accelera dezvoltarea potenţialului românesc şi prin schimb reciproc de informaţii privind oportunităţile de dezvoltare ale exporturilor româneşti”, a continuat Daraban.

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a pus în discuţie Strategia UE pentru investiţii, adoptată la sfârşitul anului 2015: „Înainte de a ajunge la această problemă, o să revin la ce a declarat dl. preşedinte pentru că merită dezbătut, iar dvs. trebuie să cunoaşteţi cum stăm din punct de vedere al dezvoltării relaţiilor economice, comerciale şi din perspectivă instituţională. În primul rând, există o competiţie, uneori îmbrăcând forme cât se poate de complicate, în ceea ce priveşte acordurile comerciale globale şi conflictualitatea acestora cu acordurile europene bilaterale. Există zone, dincolo de UE, pe care politic încă le avem într-o relaţie mult mai bună decât alte state din UE, dar care se pierd de la zi la zi fiindcă nu reuşim să le potenţăm economic. Temele politice, temele de securitate sunt din ce în ce mai rare din punct de vedere al deciziei şi din ce în ce mai complicate din punct de vedere al implicării tuturor statelor. Temele economice au însă o altă valoare. (..) De asemenea, lupta pe energie este o bătălie strategică aproape în fiecare zi. Trebuie să ai multă determinare pentru a ocoli România cu coridoare energetice. (…)”.

Diaconescu a precizat şi faptul că în 2009, UE a asigurat umbrela politică pentru strategia Dunării, însă strategia a rămas doar în această zonă.

La rândul său, Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie BNR, fost ministru de Finanţe al României, a vorbit în cadrul summitului despre importanţa capitalului autohton: „Trăim vremuri complicate (…). Vorbim şi de o întâlnire de interese naţionale şi de aceea vorbim de diplomaţie economică ce se poartă de la nivelul cel mai înalt al unui stat, până la nivelul care face lucrurile să funcţioneze. Această diplomaţie economică priveşte atât deschiderea de pieţe, cât şi atragerea de investiţii. Cum poţi şi pentru ce să deschizi pieţe în afară, dacă nu ai grupuri autohtone puternice?”

Romanian International Trade Summit este dedicat companiilor care desfășoară activități de comerț exterior (în special exporturi), investitorilor, dar și organismelor și instituțiilor publice a căror activitate influențează într-un mod mai mult sau mai puțin direct aceste activități.unnamed-2 unnamed-1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *