Skip to content
Politică

Daraban (CCIR) vrea curse directe România-Georgia. Vizită de rang înalt peste o lună

ccir.ro

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, pledează pentru curse directe aeriene și navale între România și Georgia.

Daraban a primit luni vizita de lucru a ambasadorului Georgiei în România, Ilia Giorgadze, la sediul CCIR Business Center, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Camerei de Comerț și Industrie a României.

Temele de pe agenda de lucru au vizat posibilitățile de strângere a legăturilor dintre cele două state, cu accent pe Marea Neagră şi pe proiectul AGRI, fiind subliniată necesitatea unor curse aeriene și navale care să facă legătura directă între Georgia şi România. Totodată, cele două părţi au convenit că turismul bilateral poate fi îmbunătățit în mod semnificativ, în special în contextul liberalizării vizelor pentru Georgia.

„Liberalizarea vizelor este o etapă ce va impulsiona dezvoltarea economică și totodată, reprezintă un avantaj care trebuie exploatat la potenţialul maxim”, a declarat Mihai Daraban, amintind și riscurile reprezentate de posibila plecare a forţei de muncă din Georgia în statele UE.

La rândul lui, ambasadorul Giorgadze a anunțat că prim-ministrul Georgiei, Giorgi Kvirikashvili, va efectua o vizită oficială în România la sfârșitul lunii aprilie. În acest context, Excelența Sa Ilia Giorgadze a solicitat sprijinul CCIR pentru organizarea unui eveniment economic, cu scopul de a prezenta oportunităţile de afaceri din Georgia pentru companiile româneşti. În replică, președintele Daraban „a primit cu toată deschiderea propunerea de a organiza acest forum de afaceri Romania – Georgia”, se mai arată în comunicat.

Azerbaijan–Georgia–Romania Interconnector (AGRI) este un proiect pentru transportul gazelor naturale provenite din Azerbaidjan, prin Georgia, către România și mai departe, către piața Uniunii Europene. Proiectul prevede construcția unui terminal de lichefiere a gazelor pe litoralul Mării Negre, în Georgia, și transportul maritim al acestora în România, unde se va construi o unitate de regazeificare.

Vizele pentru Georgia ar putea fi ridicate cel târziu în luna aprilie. Ucraina se află într-o situaţia asemănătoare. Prima ţară din Parteneriatul Estic al Uniunii Europene care a primit regimul liberalizat de vize (în aprilie 2014) este Republica Moldova, amintește comunicatul CCIR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *