Skip to content
Politică

Daraban le dă peste nas guvernanților care atacă multinaționalele. CIFRE dure și risc de proteste

psnews.ro

Mihai Daraban – președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) – le dă peste nas guvernanților care atacă multinaționalele, prezentând CIFRE dure și vorbind despre riscul unor proteste.

Oficialul CCIR a fost prezent săptămâna trecută în emisiunea Capital Live, unde a demontat îndârjirea actualei coaliții PSD-ALDE față de capitalul străin prezent în România.

" "

Concret: Mihai Daraban a prezentat cifre din care reies raporturi disproporționate între firmele cu capital străin și cele cu capital autohton, în ceea ce privește birurile plătite către statul român. Mai precis, președintele CCIR a arătat cum străinii – deși sunt inferiori numeric – plătesc contribuții mai mari la buget.

„Nu este niciun adevăr; este multă emoție. În mod normal, decidenții politici, guvernanții ar trebui să se abțină de la crearea unei falii între capitalul românesc și capitalul străin. Noi am vrut să analizăm cu acuratețe acest aspect, ca să-l înțelegem și noi pe de o parte, ca să ne modelăm discursul public și în același timp să le tragem și un semnal de alarmă guvernanților, că este un subiect care nu-și are rostul. Am făcut niște statistici bazate pe sută la sută capital privat românesc versus sută la sută capital privat străin, ca să nu le amestecăm cu societățile mixte stat-multinațională. Și aici lucrurile stau foarte limpede: sunt 597.433 de agenți economici cu capital 100% românesc (privați – le-am scos pe cele de stat afară) și sunt 36.796 100% privați străini. Observăm o cifră de 16 ori mai mare la români versus străini, după care ne uităm la cifra de afaceri și vedem 123 de miliarde de euro la români versus 72 de miliarde la străini. (Deci iată că vorbim de 1,7 ori, nu de 16 ori!) Dup-aia, ne ducem la contribuție pe forța de muncă din partea angajatorului: 12,7 miliarde euro la români versus 7,7 miliarde la străini. Ne ducem la ceea ce contează: 10,4 miliarde profit brut la români; 4,3 miliarde la străini. Mi se pare un raport decent. Ne putem duce și mai departe, unde deja străinii plătesc mai mult: alte taxe decât cele pe muncă și așa mai departe – și avem 1,2 miliarde la români și 1,5 miliarde la străini. (Probabil vorbim de taxe pe teren, pe clădiri etc.) Deci mi se pare un raport decent la ceea ce am spus până acum”, a detaliat Daraban.

Tot în zona capitalului de stat, șeful CCIR a dat un exemplu de ineficiență economică: i-a criticat pe acei invizibili membri ai diverselor CA-uri care nu văd nimic în neregulă când li se cere să aprobe contracte de consultanță chiar în ultimul trimestru, crescând astfel costurile.

„Marile probleme apar de la acest gen de societăți, unde statul mai este încă acționar: vezi societăți energetice, societăți bancare (nu le dăm nume), unde există niște… să nu spunem: «omuleți verzi». Sunt niște cetățeni români nominalizați de guverne (că vorbim de o perioadă de la privatizări încoace; nu de ieri-de azi) în acele consilii de administrație, pe care nu i-am văzut niciodată în spațiul public (nici măcar «pe surse» – cum se spune), să spună: «Noi am observat în ultimul trimestru al anului că la consiliul de administrație ni se pun niște contracte de consultanță pe masă, ca să le votăm, și nouă ni se par ciudate, pentru că vin în ultimul trimestru al anului, când deja avem o proiecție despre cum se va încheia anul și practic, prin acele contracte de consultanță, se cresc cheltuielile, se diminuează profitul». Ați văzut pe vreunul? Îl invităm la masă, să ne spună mai mult! Nu l-am văzut! Aici cred că sunt problemele care au apărut vizavi de multinaționale, dar eu i-am sfătuit și pe guvernanți că ar fi bine ca acest lucru să nu mai fie discutat în spațiul public, a punctat Daraban.

Partea cea mai importantă a declarației făcute de către președintele Camerei de Comerț și Industrie a României s-a referit la o situație de tip „tot răul spre bine”: Mihai Daraban a argumentat că lipsa unei burse puternice în țara noastră ne scutește de proteste ale investitorilor (care și-ar vedea acțiunile prăbușite din cauza declarațiilor iresponsabile ale politicienilor), care le-ar depăși ca amploare pe cele din ianuarie-februarie 2017.

„Dacă dânșii s-ar uita (și repet: lucrăm cu materialul clientului) la situația de la export, o să vadă că la ministerul domnului Laufer (Ministerul pentru Mediul de Afaceri – n.r.) sunt 21.889 de exportatori în România înregistrați, dar primii 100 din top exportatori fac 49,9% din exportul României. Și în primii 100 sunt 6 firme românești, în primii 500 sunt 54, în primii 1.000 sunt 172. Primii 1.000 de exportatori din acei 21.889 fac 82,8% din exportul României. Deci hai să se gândească statul român, prin toate pârghiile lui (de vorbitori de aiurea) ce ar însemna ca aceste firme străine să nu conteze la export! Hai să-i radiem – să vedem cu cât rămânem din export!

«Slavă Domnului» (cu ghilimele) că n-avem o bursă de valori supercapitalizată și activă, pentru că orice declarație de acest gen în spațiul public i-ar face pe micii investitori… cred că ce a fost în Piața Victoriei n-a fost nimic față de cum ar reacționa micii investitori pe bursă, când ar vedea că pică valoarea acțiunii din cauza unor declarații iresponsabile în spațiul public”, a afimat Daraban.

În ultima parte a argumentației, Mihai Daraban a prezentat un tablou încă mai sumbru: de capitalul străin depind zeci de mii de oameni numai în industria auto din România. Pe cale de consecință, plecarea unor astfel de firme i-ar lăsa pe drumuri pe salariați.

„Efectiv nu înțeleg de unde s-a creat și de ce se creează această furie împotriva capitalului străin. Prin toți porii, suntem cei mai puternici susținătoi ai capitalului autohton, dar nu putem să neglijăm și să aruncăm în derizoriu rolul capitalului străin în România, din toate punctele de vedere: ca cifră de afaceri, ca angajatori… Uitați-vă ce se întâmplă în industria auto! Dacia Pitești are vreo 14.900 de salariați, Fordul pe la Craova – în jur de 5.000… Deci haideți să spunem că în total la cele două fabrici sunt 20.000 de salariați. În industria auto în România lucrează 206.000 de oameni pe orizontală. Începuturile au fost numai către Dacia-Renault, dar cu timpul deja se lucrează pentru toate mărcile din Europa și de peste ocean. Sunt fabricanți de componente inclusiv pentru mărcile japoneze. Deci s-a creat o emulație pe această piață auto și avem 206.000 de oameni angajați. Aceștia lucrează numai pentru străini, deși sunt firme românești!

Sunt foarte multe firme românești care sunt dependente de capitalul străin în România. Ce facem? A da acum în multinaționale înseamnă ca indirect să dai și în multe societăți românești care își asigură viitorul și care depind de societățile acestea străine. Deci e o vorbă veche, cu «ciocul mic». Sunt decidenți care probabil din lipsă de mesaje în spațiul public se joacă cu cuvintele – nu-și dau seama de implicațiile vorbelor pe care le au”, a încheiat Mihai Daraban.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *