Skip to content
Politică

Daraban pune umărul la relația de afaceri România-Lituania. CIFRE încurajatoare

psnews.ro

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, pune umărul la relația de afaceri dintre țara noastră și Lituania, aducând în discuție CIFRE încurajatoare.

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Meșteșuguri din Vilnius, a organizat luni Seminarul de afaceri România-Lituania, în marja vizitei la București a unei delegații de oameni de afaceri lituanieni, condusă de Viktoras Pranckietis, președintele Parlamentului lituanian, potrivit unui comunicat trimis marți PSnews.ro.

" "

Companiile participante au avut oportunitatea de a intra în contact direct cu potențiali parteneri de afaceri din Lituania care activează în diverse domenii de activitate, pentru a dezvolta noi relații de colaborare.

Mihai Daraban a subliniat relația de prietenie cu Lituania, întreținută de-a lungul timpului prin vizitele de lucru la sediul CCIR, întreprinse de către ambasadorul Lituaniei la București, Arvydas Pocius.

„În anul 2016, am avut schimburi comerciale de 144 mil. euro, dar dacă privim cifrele de anul acesta, constatăm că doar în primele 6 luni am atins cifra de 85 mil. euro, ceea ce ne dă curaj și speranța că cifrele de anul trecut vor fi cu mult depășite de cele de anul acesta”, a declarat șeful CCIR.

De asemenea, președintele CCIR a amintit importanța „Alianței celor trei mări” ca obiectiv de diversificare a surselor de aprovizionare cu energie la nivelul UE și, totodată, de dezvoltare a rutelor de transport.

„Am convingerea că, odată cu dezvoltarea rețelei de transporturi, PIB-ul țărilor incluse în această alianță se va dubla”, a afirmat Daraban.

La rândul lui, Viktoras Pranckietis, președintele Parlamentului lituanian, a salutat creșterea cifrei de afaceri România – Lituania.

„Sper ca în viitor relațiile economice și comerciale dintre țările noastre să atingă cote și mai mari. Am observat un mare potențial în acest sens”, a punctat Pranckietis.

Oficialul de la Vilnius a făcut referire la turism și la investiții, domenii de activitate care pot fi îmbunătățite: „Trebuie să vorbim mai mult despre turism, doar patru mii de turiști au fost înregistrați de ambele părți. (…) România și Lituania au un scop comun, acela de a aduce investitorii din Europa de Est, mai aproape de UE”.

Nu în ultimul rând, deputatul PNL Dan Vîlceanu (președintele grupului parlamentar România-Lituania) a subliniat că există o relație de bună cooperare cu Lituania, bazată pe interese comune și valori fundamentale.

„Anul trecut am sărbătorit 25 de ani de la restabilirea relațiilor diplomatice dintre țările noastre. (…) Unul dintre obiectivele principale ale grupului parlamentar România-Lituania urmărește un dialog mai strâns la nivel politic, în vederea dezvoltării relațiilor economice, astfel încât, ulterior, acest fapt să se resimtă în viața cotidiană a cetățenilor ambelor țări”, a spus parlamentarul liberal.

La eveniment au participat și Laura Kovaliovaitė (consul onorific al Lituaniei în România), ambasadorul Lituaniei la București (Arvydas Pocius), iar prezentările mediului de afaceri român și ale celui lituanian au fost făcute de către Cristina Cocîrlă (Agenția Invest Romania) și Aldona Kabokienė (membru în Consiliul de Conducere al Camerei de Comerț, Industrie și Meșteșuguri din Vilnius).

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *