Skip to content
Politică

Daraban spune un adevăr dureros: inspectorii fiscali – mumă cu străinii, ciumă cu românii

adevarulfinanciar.ro
" "

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, scoate la iveală un adevăr dureros. Vedeți mai jos de ce inspectorii fiscali sunt mumă cu străinii, dar ciumă cu românii.

Într-un interviu publicat săptămâna trecută de site-ul Cursdeguvernare.ro, Daraban a scos în evidență diferența de abordare a afaceristului străin și a celui român care activează pe piața autohtonă. Astfel, spre deosebire de antreprenorul băștinaș, cel venit din afara granițelor știe să își angajeze o adevărată armată de avocați și de consultanți care să îl întâmpine pe controlorul fiscal, iar astfel acesta capătă o oarecare reținere în a fi prea dur cu patronul în cauză.

" "

„Organele fiscale de la noi sunt speriate de profesionalismul echipei de întâmpinare de la companiile străine. Nu e o ironie. Nu că sunt speriate în sensul că le e frică. Ci e sentimentul acela că sunt intimidați de profesionalismul echipei de întâmpinare de la o companie străină. Companiile străine sunt structurate de zeci de ani de economie de piață în care se folosesc audituri financiare, se folosesc case de avocați și în momentul în care există un control, acest comitet de întâmpinare care le apare în față inspectorilor. Controlorul nostru fiscal este copleșit, pe de o parte de audit, pe de o parte de avocați.

Aceste entități, în general, nu prea le găsiți la români. Sunt români, investitori autohtoni cu reputație care încă mai consideră că le cunosc pe toate, că te pricepi și la contabilitate și la drept și așa mai departe. Sunt cei mai mulți români, care nu-și permit să angajeze nici case de avocați, nici firme de audit. Bineînțeles că acel controlor fiscal, după ce și-a luat-o, în sens profesional, de la compania străină, pleacă la colț și se răzbună pe shaormeria din colț. Și-l controlează la sânge. Este un adevăr. Poate e greu de digerat, dar este un adevăr”, a punctat Mihai Daraban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *