Skip to content
Politică

Daraban strânge cu ușa Parlamentul pe tema unui acord crucial: Să nu fim sinucigași EXCLUSIV

psnews.ro

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban a fost prezent, joi, la o conferinţă de presă, în contextul intrării provizorii în vigoare a Acordului Economic şi Comercial Cuprinzător dintre Uniunea Europeană şi Canada (CETA), la sediul Ambasadei Canadei din Bucureşti.

Amintim că la eveniment au participat și ministrul delegat al Afacerilor Europene, Victor Negrescu, Ambasadorul Canadei în România, Kevin Hamilton, și Sterică Fudulea, Secretar de Stat din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri.

În acest context, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban a cordat o amplă declarație pentru Psnews.ro, în care a explicat care vor fi consecințele

”Cred că este cel mai semnificativ acord comercial la care am participat în mod direct. Am și promovat acest acord pentru că într-adevăr, spre deosebire de multe lucruri care par aiurea în România, aici lucrurile sunt foarte clare. Vorbim de reduceri de taxe vamale, de bariere tarifare, care până la urmă nu pot decât să aducă un plus economiei românești, asta care este acum. Sperăm să existe, prin acest acord, un impuls nou în economie, o regândire a piețelor astfel încât să profităm la maxim de aceste reduceri de taxe vamale și de bariere tarifare care sunt substanțiale”, a declarat Mihai Daraban pentru Psnews.ro.

Mai mult, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României a ținut să precizeze faptul că acordul ar trebui să își găsească locul pe agenda Parlamentului României, altfel ”ar însemna să fim sinucigași”.

”Am înțeles că la ora actuală sunt 4 țări în curs de ratificare. În primul rând, noi trebuie să îl ratificăm. Să vedem când intră pe agenda Parlamentului, pentru că până la urmă este vorba despre o formalitate. Este vorba de faptul că grupurile tehnice din Ministerul Economiei, Ministerul Comerțului, Ministerul de Externe, toți au lucrat la acest acord, inclusiv Camera de Comerț a României. Noi credem că trebuie să își găsească doar locul pe agenda Parlamentului.

Eu sper că își va găsi locul pe agenda Parlamentului. Altfel ar însemna să fim sinucigași, să nu ne găsim tocmai noi o jumătate de oră într-o zi să punem acest acord la ratificare”, a conchis acesta.

Acordul Economic şi Comercial Cuprinzător dintre Uniunea Europeană şi Canada (CETA) va crea oportunităţi noi şi de anvergură atât pentru statele Uniunii Europene, cât şi pentru Canada. Pe lângă reducerea tarifelor la exportul bunurilor, CETA va da un impuls important şi exportului de servicii şi investiţiilor dintre Canada şi România, va permite recunoaşterea reciprocă a calificărilor profesionale, va creşte competitivitatea companiilor româneşti pe piaţa canadiană şi va reduce costurile pe care le au companiile atunci când exportă, fără a periclita standardele curente privind protecţia mediului şi drepturile angajaţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *