Skip to content
Politică

Darius Vâlcov susține că nu se renunță la „taxa pe lăcomie”, dar se adaugă unele modificări

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a declarat duminică seară că nu se pune problema renunțării la ”taxa pe lăcomie”, însă aceasta va suferi câteva modificări.

„Nu cred că s-a pus niciodată problema. Există discuții pe taxa de lăcomie pe anumite aspecte, și aici vorbim în special de partea de energie, și acolo sunt niște analize pentru că anul 2018, în afară de faptul că economia a dus-o într-un ritm bun, s-au făcut și tot felul de analize care vor pregăti sau au pregătit reformele din acest an. Și aici, în ceea ce privește energia, vorbim despre o componentă de reformă și e posibil ca pe acest mic segment să se modifice.

Au fost presiuni uriașe ca să se elimine taxa pe lăcomie. Cel mai mult au venit de departe de la piața de capital și piața bancară. Gândiți-vă doar că pe piața de capital astăzi sunt șapte jucători care administrează pensii private de 47 de miliarde de lei. În 2018 au reușit performanța ca cu acești bani să obțină un randament de doar 2,7% în condițiile în care inflația a fost 3,3. Asta înseamnă că 7,2 milioane care au depus banii pentru administrare privată s-au trezit cu banii administrați prost spre foarte prost, în sensul în care nici măcar nivelul inflației nu a putut fi depășit de randamentul Pilonului II de pensii. Asta în timp ce randamentul firmelor, tot pe anul trecut, a fost de 49%”, a declarat Darius Vâlcov la Antena 3.

Vâlcov a mai precizat că deși cei de la UDMR au cerut renunțarea la taxa pe lăcomie în schimbul susținerii proiectului de buget, negocierile cu aceștia s-au încheiat bine.

„Discuțiile pe buget cu UDMR s-au încheiat și s-au încheiat în condiții foarte bune. S-au analizat toate aspectele bugetului și cred că s-au rezolvat 99% din discuții. Înțeleg că până vinerea viitoare bugetul va fi aprobat”, a mai spus Darius Vâlcov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *