Skip to content
Politică

Dat afară din PSD și anchetat de DNA, Zgonea reprezintă România la conferințe internaționale

adevarul.ro

Valeriu Zgonea, fostul președinte al Camerei Deputaților, exclus din PSD în 2016 după ce i-a cerut demisia lui Liviu Dragnea, s-a “refugiat” la Institutul național de cercetare în Informatică (ICI).

ICI se ocupă de gestionarea domeniilor de internet .ro

" "

Zgonea, de profesie inginer de căi ferate, a reprezentat România la conferința internațională organizată de RIPE NCC, organizație care administrează resursele de numerotație internet (adrese IP) pentru Europa, Orientul Mijlociu și Asia Centrală, la Amsterdam, anul trecut, în perioada 15-19 octombrie, arată Hotnews.

O sursă guvernamentală a declarat recent pentru HotNews.ro că Valeriu Zgonea,  în prezent judecat de DNA pentru trafic de influență, s-ar fi angajat la ICI – Institutul Național de Cercetare in Informatică, el fiind văzut des la sediu.

Tot la ICI s-a retras de aproximativ 2 ani și Valerian Vreme, fostul ministru al Comunicațiilor, dar acesta are măcar studii în domeniu.

 

Procurorii anticorupție l-au trimis în judecată pe fostul președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, într-un dosar de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

 „În perioada cu iulie 2012 – aprilie 2013, când îndeplinea funcția de președinte al Camerei Deputaților și totodată vicepreședinte al unei formațiuni politice, inculpatul Zgonea Valeriu – Ștefan a acceptat promisiunea făcută de inculpatul Dobrică Dumitru, consilier județean, privind primirea de foloase necuvenite pentru sine, în schimbul influenței pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor funcționari publici și a promis că-i va determina să numească într-o importantă funcție publică o rudă a lui Dobrică Dumitru.
Ulterior, inculpatul Zgonea Valeriu – Ștefan a primit de la inculpatul Dobrică Dumitru foloase necuvenite în sumă totală de 62.143 lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în județul Covasna.

La data de 22 aprilie 2013, ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu – Ștefan, persoana respectivă a fost numită în funcția de președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională, deși nu avea pregătire de specialitate în domeniu.
Ulterior, tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu -Ștefan, persoana respectivă și-a păstrat funcția la nivelul administrației publice centrale, fiind numită, la data de 23 ianuarie 2014, în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii până la concurența sumei de 62.143 lei.
Menționăm că, în aceeași cauză, inculpatul Dobrică Dumitru, consilier județean în cadrul Consiliului Județean Buzău în perioada iunie 2004-decembrie 2013 și administrator/acționar al unei societăți comerciale, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției (detalii în comunicatul nr. 1268/VIII/3 din 27 decembrie 2017).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *