Skip to content
Politică

Dat jos de PSD, Guvernul Orban se întoarce la Palatul Victoria cu voturile PSD

Inquam Photos / George Calin

Guvernul Orban 2 a primit sâmbătă votul de învestitură din partea Parlamentului, înregistrând un număr de 286 de voturi favorabile, 23 de voturi împotrivă și o abținere, din 310 parlamentari prezenți. Urmează ca premierul Ludovic Orban și miniștrii Cabinetului său să depună în aceeași zi jurământul la Palatul Cotroceni.

Premierul Ludovic Orban se află în continuare în autoizolare la Vila Lac, până în 23 martie, însă va ieși pentru depunerea jurământului, în urma unei decizii luate astăzi care permite, în situații excepționale, ca membrii guvernului să iasă din autizolare, respectând anumite condiții.

La vot au participat în jur de 300 de parlamentari și, în afară de câțiva aleşi de la ALDE şi ProRomânia care au votat împotrivă, cele mai multe voturi au fost favorabile cabinetului Orban.

Doar 42 dintre cei 111 parlamentari ai PNL au fost prezenți în Parlament pentru a-și vota propriul guvern (38 de deputați și 4 senatori). Liberalii au venit în număr extrem de mic la votul pentru învestirea guvernului din cauză că senatorii și liderii partidului sunt izolați la domiciliu după ce au intrat în contact direct cu Vergil Chițac, infectat cu coronavirus.

De altfel, trei liberali au fost deja confirmați pozitiv la testul cu coronavirus.

„Sunt confirmați pozitiv la testul pentru coronavirus (COVID-19) deputatul PNL, Lucian Heiuș, primarul Devei, Florin Oancea, și administratorul public Adrian David Nicolae. Toți 3 se află în izolare la domiciliu, au participat la reuniunea BPN a PNL la care a participat și senatorul Chițac, și ieri nu au fost prezenți la reuniunea Biroului Executiv al PNL”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU) a adoptat, sâmbătă, o hotărâre prin care membrii Guvernului şi oficialii de rang înalt din instituţiile aparţinând sistemului naţional de securitate şi apărare pot ieşi din izolare, cu păstrarea distanţei de minimum 5 m faţă de alte persoane care nu se află în izolare şi cu obligativitatea portului măştii de protecţie, exclusiv pentru exercitarea obligaţiilor expres prevăzute de Constituţie şi strict pe durata exercitării acestor obligaţii. Astfel că Ludovic Orban și miniștrii cabinetului său vor putea fi prezenți la Cotroceni pentru depunerea jurământului.

Șapte miniștri au primit aviz negativ

Audierile miniștrilor s-au desfășurat la foc continuu, prin videoconferință, miniștrii find în autoizolare, cu excepția lui Bogdan Aurescu, Victor Costache și Cătălin Predoiu. Șapte miniștri au primit aviz negativ.

Avizele primite de miniștri după audierile din comisii:

Bogdan Gheorghiu – Pozitiv
Virgil Popescu – Pozitiv
Ionuț Stroe – Pozitiv
Monica Anisie – Negativ
Bogdan Aurescu – Pozitiv
Marcel Boloș – Pozitiv
Violeta Alexandru – Negativ
Nicolae Ciuca – Pozitiv
Marcel Vela – Pozitiv
Lucian Bode – Pozitiv
Adrian Oros – Pozitiv
Costel Alexe – Negativ
Catalin Predoiu – Negativ
Victor Costache – Negativ
Ion Ștefan – Negativ
Florin Cîțu – Negativ

Măsuri speciale în Parlament

Votul s-a desfășurat în condiții speciale din cauza ameințării coronavirusului. Înainte de a putea intra în plen, parlamentarii au trebuit să meargă într-o sală unde au fost  testaţi de reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică pentru a se stabili dacă sunt sau nu infectaţi cu coronavirus. De asemenea, ei au primit primi mănuşi şi măşti.

Votul cu bile s-a desfăşurat după o procedură specială, pe grupuri parlamentare, în ordinea descrescătoare a acestora. Astfel, s-au organizat grupuri de aproximativ 20 de persoane care au votat în decurs de 15 minute.

La Senat, primii au votat parlamentarii PSD (între orele 11.00-12.00), urmaţi de PNL (12.00-12.20), USR (12.20-12.35), UDMR (12.35-12.45) şi de cei neafiliaţi (12.45-13.00).

La Camera Deputaţilor, PSD a votat între orele 13:00-14:30, PNL între 14:30-15:15, USR între 15:15-15:45, PRO Europa între 15:45-16:00, UDMR între 16:00-16:15, minorităţile între 16:15-16:30, PMP între 16:30-16:45 şi cei neafiliaţi între 16:45-17:00.

„Parlamentarii care au avut contact direct cu o persoană depistată pozitiv cu Coronavirus sunt rugaţi să nu se prezinte la această procedură, întrucât trebuie să se afle în autoizolare”, au transmis reprezentanţii Camerei Deputaţilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *