Skip to content
Societate

Date sumbre în PNRR: 11% din populația României nu are asigurare medicală, 328 de comune nu au niciun medic

Inquam Photos / Octav Ganea

Datele din proiectul PNRR arată că 11% din populația României nu are asigurare medicală. Potrivit statisticilor OECD, suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Chiar și-n Statele Unite situația este mult mai bună, doar 8,5% din populație fiind neasigurată.

În total, aproximativ 11% din populație rămâne neasigurată și are acces doar la un pachet restrâns de servicii. Procentul de populație care beneficiază de o formă de asigurare de sănătate a scăzut, cu un decalaj semnificativ între mediul urban și cel rural”, se arată în proiectul PNRR.

Datele sunt confirmate de statisticile OECD, care arată că-n România doar 89% din populație este asigurată, doar Bulgaria fiind într-o situație aproape la fel de rea, cu 89,8% din cetățeni având asigurare medicală obligatorie. Patru state din Europa de Est – Polonia, Ungaria, Estonia și Slovacia – au procente de 92-94%, informează newsweek.ro.

Cipru avea 83% din populație cu asigurare în 2018, dar legea a fost schimbată cu intenția ca întreaga populație să fie acoperită. Majoritatea statelor europene aveau, în 2018, întreaga populație sau peste 99% asigurată medical.

În PNRR se prezintă un tablou sumbru al situației sistemului medical de stat:

– 328 de comune din România nu au niciun medic de familie, 2,5% din populație nu au niciun medic de familie în comuna în care locuiesc, din 1.414 de localități (comune și orașe) lipsesc 2.187 de medici de familie. Doar 1.496 de localități (47%) au suficienți medici de familie, iar 271 de localități au mai mulți medici de familie decât este necesar pentru populația existentă

– Proporția cheltuielilor pentru sănătate dedicate asistenței medicale primare și ambulatorii rămâne pe locul doi între cele mai scăzute din UE (18% comparativ cu media UE de 30%).

– Ratele mortalității evitabile prin prevenție și ale mortalității prin cauze tratabile sunt printre cele mai ridicate din UE.

Articolul integral pe newsweek.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *