Skip to content
Politică

Guvernul vrea să prevină inundațiile: Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor, finațat cu 15,305 milioane de lei

Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, obiectivele şi finanţarea etapei a XVII-a 2016 a Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor pentru perioada 2010-2024, potrivit unui comunicat.

Etapa din acest an a programului va beneficia de 15,305 milioane de lei, asiguraţi de la bugetul de stat. Finanţarea din acest an este mai mare decât cea asigurată anul trecut, când a fost 6,642 de milioane de lei, conform sursei citate.

Obiectivele acestei etape a programului vizează realizarea de proiecte tehnice, execuţii lucrări, achiziţie echipamente şi dotări pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1 Iaşi, Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea, Centrul Zonal de Coordonare Transilvania-Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Timiş şi Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Mureş.

De asemenea, sunt vizate realizarea de studii, proiecte tehnice, execuţie lucrări, achiziţie echipamente şi dotări pentru „Dezvoltarea capabilităţii de combatere a căderilor de grindină a Unităţii Pilot de Combatere a Căderilor de Grindină Prahova prin realizarea punctului de lansare Tisău”, dar şi realizarea studiului de fezabilitate, a proiectelor tehnice, execuţie lucrări, achiziţie echipamente şi dotări „Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Oltenia”, respectiv realizarea unor studii de meteorologie, climatologie şi hidrologie privind impactul aplicării tehnologiilor de intervenţii active în atmosferă.

Programul de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor a parcurs 16 etape anuale de dezvoltare. Implementarea acestuia va continua până la crearea, în România, a unui Sistem naţional coerent, în măsură să asigure protecţia populaţiei şi a economiei de efectele şi pagubele provocate de căderile de grindină şi de secetă severă din sudul şi sud-estul României, precizează Guvernul.

Potrivit Legii numărul 173/2008 privind intervenţiile active în atmosferă cu modificările şi completările ulterioare, prin hotărâri ale Guvernului se stabilesc, anual, obiectivele şi fondurile ce urmează a fi alocate pentru realizarea acestora.

Obiectivele programului se vor atinge treptat, pe măsura implementării Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor, se mai arată în comunicatul citat de Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *