Skip to content
Politică

Datorită investițiilor în rețeaua de canalizare, Bucureștiul a evitat o catastrofă lacustră

Apa Nova

Ploile torențiale căzute în ultimele două zile peste Capitală au solicitat toată atenția angajaților Apa Nova și a autorităților locale, echipele comune care au intervenit pentru evacuarea cantităților de precipitații care nu au putut fi preluate de rețeaua de canalizare depunând eforturi titanice pentrui a păstra situația sub control.

În ciuda unor situații nedorite apărute pe unele străzi din București, rețeaua de canalizare a Capitalei și-a făcut datoria, experții Apa Nova-Compania de Apă București declarând ploaia căzută în intervalul 02-04 iulie drept una cu o probabilitate de apariție odată la 20 de ani.

În cazul unor asemenea evenimente pluviale, care depășesc cu mult estimările multi-anuale (care stau la baza dimensionării rețelei de canalizare), au loc acumulări de apă și inundații în orice capitală a lumii – o scurtă verificare în presă internațională va furniza numeroase exemple.

De asemenea, acumulările se pot produce și din cauza inclinației unor străzi sau a nerespectării normelor de execuție a trotuarelor, bordurilor, unor construcții etc.

Nici un oraș, primărie sau companie privată nu iși permite investiții de miliarde de euro și blocarea pentru ani de zile a traficului, pentru a redimensiona rețeaua de canalizare, în baza fenomenelor considerate excepționale, concentrându-se în schimb pe optimizarea și modernizarea rețelei existente și pe întreținerea corectă.

Prin urmare, aceste evenimente nu pot fi nici prevenite, nici oprite, iar activitatea ANCAB s-a concentrat pe limitarea efectelor prin măsuri specifice și pe intervenție promptă”, au explicat reprezentanții Apa Nova.

Datele pluviometrice înregistrate în Capitală confirmă întru totul spusele reprezentanților Apa Nova, cantitatea medie de precipitații în 33 de ore fiind de peste 89 l/ mp, mai mult decât media normală a lunii iulie care este de 60 l/mp. Au fost zone cu 80 – 100 l/ mp, după cum arată măsurătorile efectuate în București.

În 20 de ore, echhipjele de intervenție Apa Nova au intervenit în peste 800 de cazurei semnalate de populație și autorități. În același timp, investițiile efectuate în ultimii ani de către companiei au dus la evitarea unei catastrofe lacustre în Capitală.

Sunt numeroase exemple, care au rezolvat majoritatea zonelor problematice ale Capitalei, vom aminti doar unul: gândită să preia apa uzată adusă de restul colectoarelor și să o transporte la stația de epurare de la Glina, caseta de sub Dâmbovița a fost construită în anii 1980, iar din anii 1990 nu a mai fost deloc întreținută, până ce a fost transferată în exploatarea Apa Nova în anul 2011.

Până atunci, din cauza lipsei de lucrări de întreținere, caseta și-a redus capacitatea de transport a apelor colectate la aproximativ 47% din capacitatea maximă pentru care a fost proiectată. Exploatarea incorectă atât de mult timp a însemnat și faptul că readucerea la gradul optim de funcționare nu a fost deloc un proces simplu, în 2015 ANCAB reușind aducerea casetei la capacitate maximă.

Gândiți-vă ce ar fi însemnat, la ploaia de acum, ca aproape jumătate din volumul evacuat de 11 milioane metri cubi, să rămână pe străzile orașului”, mai precizează reprezentanții companiei, într-un comunicat de presă remis PSNews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *