David Popovici a câștigat aurul la 200 metri liber și a adus prima medalie pentru România la JO 2024

Sursa: news.ro

Update 22:32

David Popovici a declarat că şi-a împlinit un vis prin câştigarea aurului olimpic la 200 metri liber. De asemenea, el este bucuros că a reuşit să scrie istorie prin câştigarea acestui titlu.

„Este un vis împlinit. Mă bucur foarte tare, sper să nu încep să plâng la imn (n.r- el a avut lacrimi în ochi la imn). Mă bucur că acum cinci minute am scris istorie şi dacă eu am putut, un băiat obişnuit, doar cu dorinţă arzătoare şi puternică, atunci oricine poate. Cine ştie ce va fi mâine? Orice e posibil, atât timp cât ai un culoar, ai o şansă. Treaba încă nu s-a încheiat, dar bineînţeles că o să mă bucur, este o realizare imensă, în primul rând pentru mine, mpă bucur că ţara m-a urmărit, că sunt atât de mulţi români în tribună”, a declarat Popovici la TVR 1.

Update 22:23

Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, afirmă că medalia de aur obţinută de David Popovici la Jocurile Olimpice de la Paris reprezintă „cel mai frumos cadou pe care un român îl poate face nouă tuturor”. „Este meritul său şi al echipei tale pentru tot efortul depus”, adaugă el.

„Senzaţional! David Popovici – Aur Olimpic! De Ziua Imnului Naţional, cel mai frumos cadou pe care un român îl poate face nouă tuturor. Este meritul său şi al echipei tale pentru tot efortul depus. Bravo, David!”, este mesajul postat, luni seară, pe Facebook, de Marcel Ciolacu.

Update 22:18 

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, liderul PNL, afirmă că înotătorul David Popovici a scris istorie pentru România prin medalia de aur obţinută la proba de 200 de metri librer. ”Ne-ai făcut, încă o dată, mândri de tine şi mândri că suntem români”, transmite el.

„Felicitări, David Popovici! Ai scris în această seară istorie pentru România cu aurul la proba de 200 metri liber. Ne-ai făcut, încă o dată, mândri de tine şi mândri că suntem români. Ne înclinăm în faţa performanţei tale!”, a arătat Nicolae Ciucă, luni seară, într-o postare pe Facebook.

Update 22:02

Preşedintele Klaus Iohannis l-a felicitat, într-un mesaj transmis pe Facebook, pe David Popovici pentru prima medalie olimpică adusă României la Jocurile Olimpice de la Paris.

„David Popovici aduce prima medalie olimpică pentru România la Jocurile Olimpice de la Paris! Felicitări, David, pentru această performanţă extraordinară! Hai, #TeamRomania!”, a scris Klaus Iohannis, luni seară, pe Facebook.

David Popovici, medalie de aur la 200 m liber

Înotătorul român David Popovici a cucerit medalia de aur în proba de 200 m liber din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, luni seara, după o cursă cu un final dramatic.

Popovici a fost al doilea după prima lungime de bazin, a fost al treilea după 100 de metri, apoi a urcat pe doi la 150 de metri, reuşind să îl devanseze pe britanicul Matthew Richards pe ultimii metri ai cursei.

Popovici (19 ani), dublu campion mondial şi cvadruplu campion european, a obţinut primul titlu olimpic din istoria înotului masculin românesc cu timpul de 1 min 44 sec 72/100, fiind mai rapid cu două sutimi decât Richards (1 min 44 sec 74/100).

Podiumul a fost completat de americanul Luke Hobson, în 1 min 44 sec 79/100.

Popovici a fost cel mai rapid atât în serii (1 min 45 sec 65/100), cât şi în semifinale (1 min 44 sec 53/100).

David Popovici a fost al patrulea în finala la 200 m liber în urmă cu trei ani, la JO de la Tokyo.

Popovici, care a adus prima medalie României la JO 2024, va mai evolua la Paris şi în proba de 100 m liber, ale cărei serii sunt programate marţi (12:15), când vor avea loc şi semifinalele (21:30).

Ultima medalie olimpică a înotului românesc datează din 2004, când Camelia Potec lua aurul la 200 m liber la Atena, iar Răzvan Florea bronzul la 200 m spate.

Biografie

David Popovici s-a născut în Bucureşti, la 15 septembrie 20024, are 1.90 metri şi 80 de kilograme şi a început înotul la vârsta de patru ani, la bazinul „Lia Manoliu“, la recomandarea unui medic ortoped pentru a corecta scolioza aflată în stadiu incipient.

La vârsta de 9 ani a început să se antreneze la Aqua Team Bucureşti, cu Adrian Rădulescu, fost înotător, doctor în performanţă atletică, specializat în înot.

În 2022, David Popovici a avut un an fantastic, cu 13 medalii cucerite la cele patru mari competiţii la care a participat. Dintre acestea, 11 au fost de aur.

Elevul antrenorului Adrian Rădulescu a uimit lumea nataţiei cu ”dubla de aur” realizată în probele de 100 şi 200 m liber la Mondialul de seniori, Europeanul de juniori, Europeanul de seniori şi Mondialul de juniori.

În 2023 nu a reuşit să-şi apere titlurile mondiale la 100 metri liber şi 200 metri liber, dar şi-a asigurat calificarea pentru Jocurile de la Paris. În acest an, el a câştigat titlurile europene la 200 metri liber şi 100 metri liber.

El este student la Facultatea de Psihologie din Bucureşti, dar şi-a întrerupt anul de studiu pentru a se pregăti pentru Jocurile Olimpice.
Idolii săi în nataţie sunt Michael Phelps şi Ian Thorpe.
David Popovici a adus a 91-a medalie de aur pentru România în istoria JO
Primul titlu olimpic i-a fost adus României la ediţia din 1952 a JO, la Helsinki, la care au concurat 128 de sportivi români. Iosif Sîrbu a câştigat aurul la tir – armă liberă, calibru redus, poziţia culcat, 40 de focuri. El a stabilit atunci şi un record mondial şi olimpic. După JO, medicii l-au sfătuit să renunţe la tir din cauza unei afecţiuni la ochiul drept. A realizat însă un sistem prin care deplasa vizarea de la ochiul drept la ochiul stâng, brevetat în 1955 de americani, care i-a permis să revină în competiţiile de tir.

La Jocurile Olimpice de la Melbourne, în 1956:

Medalii de aur: 5 – Nicolae Linca – box, semimijlocie, 69 kg; Leon Rotman – canoe simplu 1000 m, canoe simplu 10000 m, Dumitru Alexe şi Simion Ismailciuc – canoe dublu 1000 m; Ştefan Petrescu – tir, 25 m pistol viteză;

Patru ani mai târziu, la Roma, Iolanda Balaş Soter a obţinut aurul la atletism, la săritura în înălţime, şi a devenit prima femeie campioană olimpică din istoria sportului românesc.

Medalii de aur: 3 – Iolanda Balaş – atletism săritura în înălţime; Dumitru Pârvulescu – lupte greco-romane, 52 kg; Ion Dumitrescu – tir, talere trap;

La Tokyo, în 1964, au concurat 147 de sportivi români şi s-au obţinut 12 medalii (locul 12 în clasamentul pe naţiuni):

Medalii de aur: 2 – Mihaela Peneş – atletism, aruncarea suliţei; Iolanda Balaş – atletism săritura în înălţime

În 1968, la Mexico City, România – reprezentată de 87 de sportivi – a ocupat locul 11 în clasamentul pe naţiuni, cu 15 medalii câştigate.

Medalii de aur: 4 – Lia Manoliu – atletism, aruncarea discului; Viorica Viscopoleanu – atletism, săritura în lungime; Serghei Covaliov şi Ivan Potzaichin – canoe dublu 1000 m; Ionel Dramba – scrimă, floretă individual.

La ediţia din 1972, de la Munchen, au concurat 169 de sportive români, care au obţinut 16 medalii, încheind pe locul 13 în clasamentul pe naţiuni.

Medali de aur: 3 – Ivan Patzaichin – canoe simplu 1000 m; Nicolae Martinescu – lupte greco-romane, 100 kg; Gheorghe Berceanu – lupte greco-romane, 48 kg

Jocurile Olimpice de la Montreal, din 1976, la care au participat 166 de sportivi români, este asociată cu perfecţiunea în gimnastica artistică reuşită de Nadia Comăneci. Românca a primit primul 10 din istoria gimnasticii, notă care nu a putut fi afişată de tabela electronică.

România a ocupat locul 5 în clasamentul general, cu 27 de medalii:

Medalii de aur: 4 – Nadia Comăneci – gimnastică artistică, bârnă, individual compus, paralele inegale; Vasile Dîba – kaiac simplu 500 m

Nadia Comăneci şi-a pus amprenta şi asupra JO din 1980, de la Moscova, unde a câştigat două medalii de aur şi două de argint. România a avut 239 de reprezentanţi şi s-a clasat pe locul şase în ierarhia pe naţiuni, cu un total de 25 de medalii.

Medalii de aur: 6 – Sanda Urichianu Toma – canotaj, simplu vâsle; Nadia Comăneci – gimnastică artistică, bârnă şi sol; Ivan Patzaichin, Toma Simionov – canoe dublu 1000 m; Ştefan Rusu – lupte greco-romane, 68 kg; Corneliu Ion – tir, 25 m pistol viteză.

Ediţia din 1984 a Jocurilor Olimpice a fost cea mai bună din istorie pentru România, clasată pe locul doi în ierarhia pe naţiuni, cu 53 de medalii (au participat 127 de sportivi români). Vedeta ediţiei a fost Ecaterina Szabo, cu cele mai multe medalii obţinute la gimnastică artistică – patru de aur şi una de argint.

Medalii de aur: 20 – Doina Melinte  – atletism, 800 m; Maricica Puică — atletism, 3000 m; Anişoara Cuşmir-Stanciu – atletism, săritura în lungime; Ivan Patzaichin, Toma Simionov — canoe dublu 1000 m; Agafia Constantin-Buhaev, Nastasia Ionescu, Tecla Marinescu-Borcanca, Maria Stefan-Mihoreanu — kaiac 4 500 m; Ecaterina Szabo — gimnastică artistică, sărituri şi sol; Simona Păucă, Ecaterina Szabo — gimnastică artistică, bârnă; Lavinia Agache, Laura Cutina, Cristina Elena Grigoraş, Simona Păucă, Mihaela Stanulet, Ecaterina Szabo — gimnastică artistică, echipe; Petru Iosub, Valer Toma — canotaj, doi rame; Valeria Răcilă — canotaj, simplu vâsle; Elisabeta Lipă, Marioara Popescu — canotaj, dublu vâsle; Ioana Badea, Sofia Corban, Ekaterina Oancia, Anişoara Sorohan, Maricica Taran — canotaj, patru vâsle cu cârmaci; Rodica Arba, Elena Horvat — canotaj, doi rame; Chira Apostol, Maria Tănasă-Fricioiu, Olga Homeghi, Viorica Ioja, Florica Lavric — canotaj, patru rame cu cârmaci; Petre Becheru — haltere, 82,5 kg; Nicu Vlad — haltere, 90 kg; Ion Draica — lupte greco-romane, 82 kg; Vasile Andrei — lupte greco-romane, 100 kg.

La Seul, în 1988, au concurat 62 de sportivi români, care au obţinut 24 de medalii, România încheind pe locul nouă în clasamentul pe naţiuni.

Medalii de aur: 7 – Paula Ivan – atletism, 1500 m; Rodica Arba-Puşcatu, Olga Homeghi – canotaj, doi rame; Daniela Silivaş – gimnastică artistică, bârnă, paralele inegale şi sol; Vasile Puşcaşu – lupte libere, 100 kg; Sorin Babii – tir, 50 m pistol.

În 1992, la Barcelona, s-au obţinut mai puţine medalii – 18. Delegaţia României a fost formată din 179 de sportivi. România a încheiat pe locul 11.

Medalii de aur: 4 – Dimitrie Popescu, Dumitru Răducanu, Iulică Ruican, Nicolae Taga, Viorel Talapan – canotaj, patru rame cu cârmaci; Elisabeta Lipă – canotaj, simplu vâsle; Lavinia Miloşovici – gimnastică artistică, sărituri şi sol.

La Atlanta, în 1996, reprezentanţii României (168) au câştigat 20 de medalii, clasându-se pe locul 13 pe naţiuni.

Medalii de aur: 4 – Constanţa Burcică, Camelia Macoviciuc – canotaj, dublu vâsle categorie uşoară; Veronica Cochela, Liliana Gafencu, Elena Georgescu, Doina Ignat, Elisabeta Lipă, Ioana Olteanu, Marioara Popescu, Doina Tudora Spircu, Anca Tănase – canotaj, opt rame cu cârmaci; Simona Amânar – gimnastică artistică, sărituri; Laura Gabriela Cârlescu Badea – scrimă, floretă individual.

Sydney 2000 este ediţia JO la care au concurat 156 de sportivi români şi au obţinut 26 de medalii, România terminând competiţia pe locul 11 în clasamentul pe naţiuni.

Medalii de aur: 11 – Gabriela Szabo – atletism, 5000 m; Georgeta Andrunache, Doina Ignat – canotaj, doi rame; Angela Alupei, Constanţa Burcică – canotaj, dublu vâsle categorie uşoară; Georgeta Andrunache, Veronica Cochela, Maria Magdalena Dumitrache, Liliana Gafencu, Elena Georgescu, Doina Ignat, Elisabeta Lipă, Ioana Olteanu, Viorica Susanu – canotaj, opt rame cu cârmaci; Marius Daniel Urzică – gimnastică artistică, cal cu mânere; Simona Amânar, Loredana Boboc, Florenţa Andreea Isărescu, Maria Olaru, Claudia Maria Presacan, Andreea Răducan – gimnastică artistică, echipe; Simona Amânar – gimnastică artistică, individual compus; Florin Popescu, Mitică Pricop – canoe dublu 1000 m; Diana Iuliana Mocanu – nataţie, 100 m spate şi 200 m spate; Mihai Claudiu Covaliu – scrimă, sabie individual.

La Atena 2004, au concurat 108 sportivi români care au obţinut 19 medalii. În clasamentul pe medalii, România a ocupat locul 14.

Medalii de aur: 8 – Georgeta Andrunache, Viorica Susanu – canotaj, doi rame; Angela Alupei, Constanţa Burcică – canotaj, dublu vâsle categorie uşoară; Georgeta Andrunache, Aurica Barascu, Rodica Maria Florea, Liliana Gafencu, Elena Georgescu, Doina Ignat, Elisabeta Lipă, Ioana Cristina Rotaru, Viorica Susanu – canotaj, opt rame cu cârmaci; Cătălina Ponor – gimnastică artistică, bârnă şi sol; Oana Mihaela Ban, Alexandra Georgiana Mariana Eremia, Cătălina Ponor, Monica Roşu, Nicoleta Daniela Sofronie, Silvia Stroescu – gimnastică artistică, echipe; Monica Roşu – gimnastică artistică, sărituri; Cătălina Ponor – gimnastică artistică, sărituri; Camelia Potec – nataţie, 200 m liber

La Beijing 2008, au concurat 102 români şi locul în clasamentul pe naţiuni a fost 17, după obţinerea a nouă medalii.

Medalii de aur: 4 – Constantina Diţă – atletism, maraton; Georgeta Andrunache, Viorica Susanu- canotaj, doi rame; Sandra Izbaşa – gimnastică artistică, sol; Alina Dumitru – judo, 48 kg

La Londra 2012, România a ocupat locul 27, cu şapte medalii câştigate. Au concurat 105 sportivi români.

Medalii de aur: 2 – Sandra Izbaşa – gimnastică artistică, sărituri; Alin George Moldoveanu – tir, 10 m puşcă aer comprimat

La Rio de Janeiro 2016, România a ocupat locul 47, cu patru medalii câştigate. Au concurat 96 de sportivi români.

Medalie de aur: 1 – Echipa feminină de spadă (Loredana Dinu, Simona Gherman, Simona Pop, Ana Maria Brânză)

La Tokyo 2020, România a ocupat locul 46, cu patru medalii câştigate. Au concurat 100 sportivi.

Medalie de aur: 1 – Canotaj Ancuţa Bodnar, Simona Radiş (dublu vâsle feminin);

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: