Skip to content
Sport

David Popovici a impresionat o lume întreagă la conferință: „Suntem oameni obișnuiți care fac lucruri extraordinare”

facebook

David Popovici a devenit, la 17 ani, cel mai tânăr campion mondial din istorie la 200 de metri liber.

Tânărul sportiv român a cucerit medalia de aur la Campionatele Mondiale de natație, de la Budapesta, cu timpul 1:43.21.

David Popovici: „Suntem oameni obișnuiți care fac lucruri extraordinare”

La conferința de presă, înotătorul român a impresionat asistența atât prin discursul său, dar și pentru că a etalat o engleză impecabilă, scrie digisport.ro.

Nu am fost atât de surprins (n.r. când a văzut cât de repede a pornit). Pentru că am plănuit un start rapid, undeva la un 50 pe prima sută, așa că 49.96 a fost fix acolo.

Știam că trebuie să conduc cursa încă din început, asta a fost o strategie importantă, că trebuia să domin cursa încă din start. Pot spune că am mai multă încredere în mine dacă mă văd în frunte, dar nu asta m-a scos la capăt cu bine.

Ceea ce m-a scos la capăt cu bine e faptul că am avut o cursă foarte bine gândită, ne-am pregătit foarte bine pentru ea, m-am odihnit bine înainte, cred că și asta contează. We just love swimming. Suntem oameni obișnuiți care fac lucruri extraordinare. Așa îmi place să cred„, a declarat David Popovici la conferința de presă, citat de Lead.ro.

Noul campion mondial a dezvăluit și la ce se așteaptă în momentul revenirii în țară. Întrebat ce înseamnă pentru România succesul său, David Popovici a răspuns:

Bănuiesc că la aeroport va fi haos, am văzut asta în trecut, când ne-am întors de la Tokyo și atunci am încheiat pe 4, acum sunt primul. Dar sunt pregătit pentru asta, sunt pregătit pentru puțină sărbătoare, pentru că cred că o merităm, chiar dacă avem o vară lungă și încărcată în față.

Puțină bucurie n-a făcut rău nimănui. Pentru România înseamnă mult și sunt foarte fericit că am reușit acest rezultat pentru țara mea, pentru toți cei care m-au susținut și m-au urmărit live de acasă și de aici. Îmi place mult sentimentul acesta!”.

De la cine a venit primul mesaj de felicitare

„Abia mi-am deschis telefonul și doar câțiva oameni au numărul meu, așa că am schimbat câteva mesaje cu fratele meu și cu niște mătuși. Părinții mei nu mi-au trimis mesaj încă, pentru că se gândesc că nu vor să mă deranjeze, dar mă așteaptă afară. Nu mă deranjează, dar vor să fie foarte atenți cu totul, și respect asta. Nu m-am uitat încă pe social media, unde sunt sigur că totul a explodat. 

Dacă a vorbit cu antrenorul despre timpul pe care căuta să-l obțină și dacă au plănuit să scoată atât

„L-am întrebat de dimineață dacă crede că e posibil să scot atât și câți competitori credem că sunt capabili să scoată un astfel de timp. Ne-am primit răspunsul și cred că am avut dreptate (în ce am anticipat).”

Dacă a fost un pic surprins la acel moment când a văzut cât de repede a pornit. 

„Nu atât de surprins. Pentru că am plănuit un start rapid, undeva la un 50 pe prima sută, așa că 49.96 a fost fix acolo.”

Cum analizează Adrian Rădulescu cursa lui David

Adrian Rădulescu: „Practic, a fost cursa pentru care ne-am pregătit. Așa cum a spus David, focusul principal a fost să facem cursa așa cum ne-am planificat, nu neapărat să fim atenți la ce fac ceilalți. David are obiectivele lui și se pregătește în fiecare zi ca să le atingă. Dacă petreci timp fiind preocupat de ce fac alții, nu îți mai rămâne timp să te concentrezi pe ce ai de făcut”.

(David adaugă: nu aș fi putut să zic mai bine de atât)

Perspectiva lui David asupra celorlalți concurenți, unde se aștepta să aibă nevoie să atace

„Știam că trebuie să conduc cursa încă din început, asta a fost o strategie importantă, că trebuia să domin cursa încă din start. Pot spune că am mai multă încredere în mine dacă mă văd în frunte, dar nu asta m-a scos la capăt cu bine. Ceea ce m-a scos la capăt cu bine e faptul că am avut o cursă foarte bine gândită, ne-am pregătit foarte bine pentru ea, m-am odihnit bine înainte, cred că și asta contează. 

We just love swimming. Suntem oameni obișnuiți care fac lucruri extraordinare. Așa îmi place să cred.”

Cum se deconectează, dacă are un proces anume

„Cred că e în ADN-ul meu să nu pot să dorm în timpul zilei, așa am fost de mic. Dar somnul nu e chiar cel mai important lucru. Ce contează e să te deconectezi de lumea reală, de lumea comparațiilor, lumea social media, orice care te poate împiedica să-ți atingi obiectivele cu adevărat importante. Să stai fără telefon, cu luminile stinse, e perfect.”

Dacă va concura la Europenele de juniori

„E corect, o să fie chiar lângă orașul meu, și abia aștept să văd atmosfera grozavă, pentru că o să aduc mulți prieteni, mulți oameni pe care îi cunosc. O să fie haos, dar un haos bun. O să fie mai frumos, pentru că e acasă. Și aici sunt aproape de casă, oricum.” 

 Dacă le va da sfaturi colegilor lui de vârstă la Europenele din România

„Sunt foarte bucuros că nu-s singurul de vârsta asta care doboară recorduri, sunt mulți alții pe care îi respect și sper că și ei simt la fel despre mine. E plăcut să văd alți sportivi de aceeași vârstă reprezentându-și țările bine și că reușim să ne facem loc în lumea mare a sportului așa de bine.”

Despre Ian Thorpe și Camelia Potec, cei care au oficiat ceremonia de premiere 

„L-am întâlnit pe Ian Thorpe acum două zile, am avut onoarea asta, am vorbit un pic și mi-a spus că dacă voi câștiga, va încerca să fie el cel care îmi decernează medalia. Nu știu dacă a fost planificat sau nu, dar a fost o onoare să îi strâng mâna de pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, înainte de a asculta imnul național. Mi-ar plăcea să pot să vorbesc și mai mult cu el, să îi cer niște sfaturi, pentru că el a fost în situația în care sunt eu acum, de fapt mult mai sus de atât, doborând recorduri mondiale, reușind astfel de rezultate la o vârstă chiar mai mică, și știu că am multe de învățat de la el. 

Camelia Potec este campioana noastră mondială, am fost inspirat de ea cu siguranță.” 

David Popovici a cucerit medalia de aur în proba de 200 m liber, la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta, cu timpul de 1 minut, 43 de secunde și 21 de sutimi.

Popovici (17 ani) a stabilit un nou record mondial de juniori, după ce îl ameliorase, duminică, în semifinale (1 min 44 sec 40/100). Tânărul sportiv legitimat la CS Dinamo a reuşit cel mai bun timp şi în serii, duminică dimineaţa, 1 min 45 sec 18/100.

David Popovici, debutant la Mondialele de seniori, a adus primul titlu mondial în bazin olimpic pentru înotul masculin românesc. România mai avea până acum două medalii de aur, cucerite de Tamara Costache (50 m liber, 1986) şi Diana Mocanu (200 m spate, 2001). Bilanţul României la Mondiale este acum de trei medalii de aur, una de argint şi şase de bronz.

David Popovici a fost urmat în finală de sud-coreeanul Sunwoo Hwang, 1 min 44 sec 47/100, în timp ce medalia de bronz a revenit britanicului Tom Dean, în 1 min 44 sec 98/100.

Tot luni seara (ora 20:00), Robert Glinţă va evolua în finala probei de 100 m spate.

David Popovici va evolua pe 21 iunie în serii la 100 m liber, în aceeaşi zi fiind programate semifinalele, iar finala pe 22 iunie.

Seriile şi semifinalele la 50 m spate, probă în care este înscris Robert Glinţă, sunt programate pe 24 iunie, iar finala pe 25 iunie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *