Skip to content
Politică

De ce a amânat președintele Klaus Iohannis, de fapt, consultarea cu partidele: „Acesta este crudul adevăr!”

Adriana Neagoe / Inquam Photos

Contactat de PS News, senatorul PSD, Robert Cazanciuc a declarat că varianta unui guvern minoritar susținut de sociali-democrați este categoric exclusă. Acesta a vorbit despre singura opțiune pentru ieșirea din criza politică pusă pe masă de PSD, susținând că este nevoie de consolidarea unui guvern „ de oameni fără culoare politică care să aibă știința de a face în fiecare domeniu în parte lucrurile așa cum trebuie, pe o perioadă limitată de timp cu un mandat limitat pentru a declanșa mecanismul de alegeri anticipate”.

„Nu există în momentul de față această variantă. Excludem total. Nu poți să te asociezi cu acești oameni care au doar un interes propriu. Uitați-vă la fiecare act normativ pe care îl emite acest Guvern și care are în spate un interes particular, nu general. Oamenii ăștia nu au înțeles că se află în fruntea unei țări, că țara nu este prada unei găști, că lucrurile trebuie rezolvate în funcție de nevoile oamenilor, nu ale lor. Nu au altă preocupare, decât să satisfacă clientela politică, sfidând orice lege. Cineva probabil că le-a promis că nu li se va întâmpla nimic, dar eu n-aș miza pe acest lucru. Eu sper că în această țară cineva mai aplică legea și că nu suntem un sat fără câini. De altfel, acest guvern demis nu mai poate face decât să scoată creioane, acesta este rolul lui și să aibă grijă să nu se pună praful prin curtea guvernului, altceva nu ar avea ce.

Ceea ce a făcut ieri domnul Cîțu numind un prefect de București este o altă formă de sfidare a legii. Numirea prefectului este un act de autoritate, iar domnul Cîțu, potrivit Constituției poate doar să ascută creioane la Palatul Victoria. Fiecare zi cu acest domn la Palatul Victoria înseamnă o nenorocire pentru poporul român, asta dacă pentru președintele României nenorocirea propriului popor mai contează.

PSD nu poate prelua guvernarea în acest moment. PSD a câștigat alegerile, PSD trebuia să formeze un guvern după alegeri, dar președintele României a deturnat voința românilor. Uitați-vă în Germania unde a câștigat SDP-ul. Nu își pune nimeni problema să formeze altcineva guvernul, să dea altcineva cancelaria, decât partidul care a ieșit pe primul loc: SPD-ul. Cel care a ieșit pe primul loc are prima șansă de a forma un guvern. Negocierea politică este altceva, dar partidul câștigător este cel chemat să formeze un Guvern. În momentul de față, cele două partide care de-a lungul timpului au avut colaborări cu PSD la guvernare: UDMR și PNL au decizii interne în cadrul partidului: nu vor guverna cu PSD. 

A guverna înseamnă să ai o majoritate care să își susțină proiectele într-un program de guvernare. Nu există în momentul de față o asemenea majoritate, dar nu numai în jurul PSD-ului, nu există în jurul nimănui o asemenea majoritate, de aceea, noi am spus foarte clar că singura soluție de a ieși din criză sunt alegerile anticipate și fiecare zi de întârziere în demararea acestei proceduri înseamnă încă o zi de suferință pentru poporul român. Nu vreau să dramatizăm lucrurile, dar aceasta este situația.

Celelalte partide au declarat foarte clar că nu vor să guverneze unii cu alții. PNL-ul nu poate renunța la Cîțu pentru că tocmai l-a ales, USR-ul nu poate renunța la cerința de a nu mai fi Cîțu premier și astfel toată lumea este într-un blocaj, iar PSD-ul nu are cu cine guverna.

Singura cale este să găsim o formulă de gestionare a problemelor țării cu oameni fără culoare politică o perioadă pentru a declanșa mecanismul de alegeri anticipate care să ne aducă în fața oamenilor care să ne spună: „voi aveți încrederea noastră, voi mergeți în istorie”. Să iei un guvern care să aibă știința de a face în fiecare domeniu în parte lucrurile așa cum trebuie, asta pe o perioadă limitată de timp cu un mandat limitat în care să convenim în Parlament care sunt prioritățile României în următoarele 6 luni: legate de sănătate, legate de energie, de educație. 

Alegerile anticipate reprezintă singura opțiune realistă în acest moment. Eu știu că până acum nu s-au mai făcut alegeri anticipate, știu că mecanismul de declanșare a acestora nu este unul simplu. Văd foarte mult pesimism în spațiul public în legătură cu această procedură, dar este o procedură prevăzută de Constituție tocmai pentru asemenea momente de blocaj. În momentul de față, în realitatea politică lucrurile sunt blocate și nu are cine să le deblocheze”, spune Cazanciuc.

În ceea ce privește amânarea de către președintele Klaus Iohannis a întâlnirilor cu partidele, senatorul PSD susține că această mișcare reprezintă o „șmecherie” prin care președintele încearcă să îi ofere mai mult timp fostului premier „pentru a împărți bugetul țării primarilor PNL”.

„Curtea Constituțională nu interzice să vii cu același personaj, Curtea spune că trebuie să vii cu un personaj care să aibă o majoritate. Decizia dată a fost în contextul în care președintele l-a propus pe același premier demis de îndată și era evident că nu poate să aibă peste noapte o majoritate parlamentară. Din punctul meu de vedere aceasta este șmecheria pe care a făcut-o președintele cu consultări săptămâna viitoare, dincolo de faptul că avea o agendă de weekend, a vrut să nu se spună că nu îl poate propune pe domnul Cîțu pentru că interzicea decizia Curții. Nu poți pune același om, trebuie să îi dai timp să pună o majoritate. Domnul Iohannis i-a dat timp lui Cîțu, timp luat de la propriul popor. Luăm din timpul și interesele poporului și îi dăm domnului Cîțu timp pentru a împărți bugetul țării primarilor PNL. Acesta este crudul adevăr”, conchide Robert Cazanciuc.

Președintele Klaus Iohannis a chemat partidele parlamentare la consultări, luni, 11 octombrie 2021. Administrația Prezidențială a transmis calendarul întâlnirilor cu membrii formațiunilor politice din Parlamentul României.

După cum se arată în comunicatul trimis de Administrația Prezidențială, primul partid care va merge la consultări este Partidul Național Liberal, de la ora 12:00, fiind urmat de Partidul Social Democrat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *