De ce a dispărut UDMR de la guvernare

Bogdan Stoica. Sursa: PS NEWS
Bogdan Stoica. Sursa: PS NEWS

N-am votat în viața mea UDMR, dar de câteva ori era cât pe ce să o fac, pentru că mi s-a părut cea mai sofisticată formă de vot negativ. În fond, sunt și alte diferențe între politicienii maghiari și cei români.

Prima ar fi că udemeriștii nu prea ajung pe la DNA, pe la poliție, nu prea trag pe nas, nu se urcă băuți la volan, nu-și angajează nevestele și amantele prin instituții publice. Că la cât de tare au încurcat câteodată, i-am fi văzut în prime-time, prinși.

În al doilea rând pentru că politicienii UDMR de prim rang n-au făcut niciodată impresie proastă. N-am văzut nici un Daea maghiar, de exemplu. Sau vreun Cîț. Mai toți știu carte, știu să poarte un costum, par să muncească.

În al treilea rând pentru că de câte ori li s-au dat ministere și-au făcut treaba. În acest ultim mandat, de exemplu, singurul minister care și-a făcut TOATĂ treaba alocată în PNRR a fost unul condus de un lider UDMR.

În al patrulea rând pentru că modelul lor electoral este remarcabil. Habar n-am cum, udemeriștii reușesc să-i țină pe etnicii maghiari departe de stânga, dreapta, centru, progresism și ecologism și să le ia mereu voturile. Asta deși la nivel local, în Harghita și Covasna, nu prea s-a schimbat nimic în infrastructură, cele două județe sunt în continuare foarte sărace.

Înțeleg și de ce i-au zburat liberalii și pesediștii din guvern. Cu UDMR alături, arătau nasol, AUR creștea iar nemulțumirile partenerilor străini, supărați că rusofilul Viktor Orban are pile în guvernul României, ajunseseră la un nivel de neconceput. Dar tot am senzația că aia tâmpită, că bucătarul șef, care gătea foarte bine, a fost concediat ca să-și angajeze patronul cârciumii o amantă.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: