Skip to content
Politică

De ce a eșuat moțiunea de cenzură și ce urmează acum pentru PSD

Inquam Photos / George Calin

Prezentată cu surle și trâmbițe, moţiunea de cenzură împotriva guvernului PNL s-a transformat ieri într-o înfrângere tehnică, din lipsă de cvorum pentru PSD. Politic, spectacolul a fost gândit pentru congresul social-democraţilor, dar odată ales Marcel Ciolacu în fruntea partidului, moţiunea devenise inutilă.

De ce a eșuat moțiunea

Teoretic, majoritatea PSD ar fi putut dărâma guvernarea oricând. Practic însă ar fi fost total neproductiv pentru social-democraţi. Social-democrații nu au avut nici o soluţie de înlocuire a cabinetului Orban. Votarea moţiunii ar fi presupus negocieri în prealabil şi conturarea unei majorităţi credibile. Doar că nu s-a întâmplat aşa ceva. PSD s-ar fi pus singur în situaţia de a deconta o criză politică declanşată doar cu câteva săptămâni înainte de alegerile locale. În plină criză sanitară ar fi fost extrem de greu pentru PSD să înlăture acuzaţiile că aruncă ţara în aer. Dealtfel, preşedintele Iohannis a folosit din plin această armă, pe care PSD i-a pus-o la dispoziţie.

PSD a fost abandonat de aliaţii săi, în special Pro România. Victor Ponta nu avea nimic de pierdut, el își dorea voturile fostului său partid în viitoarele alegeri. Ca urmare a încurajat ideea moţiunii, ca apoi să acuze PSD de blat cu PNL. ALDE nu mai reprezintă nimic şi pe nimeni, scopul lui Tăriceanu fiind doar supravieţuirea politică personală. UDMR nu avea niciun interes în dărâmarea Guvernului Orban, gândindu-se la varianta în care va intra într-o majoritate parlamentară cu PNL şi deci în noul guvern de după alegerile din iarnă. Totodată, Ludovic Orban şi a  folosit pârghiile avute la dispoziţie pentru a convinge un număr suficient de parlamentari să părăsească barca social-democraților.

Marcel Ciolacu s-a pus într-o situație complicată din momentul în care s-a hotărât să folosească moțiunea de cenzură pentru câștiguri politice personale. A fost vorba despre o demonstrație de putere care să îi asigure alegerea în fruntea partidului, dar odată anunțat acest demers PSD a trebuit să meargă cu moțiunea până la capăt. Sigur că social-democrații nu își doreau guvernarea în acest moment. Nu voiau să își dea foc la valiză. Doar că în procesul acesta PSD a reușit performanța de a se decredibiliza. Strategia lui Ciolacu a fost în final ineficientă, el asigurându-și victoria în congres și fără moțiune, doar că acum social-democrații se trezesc în postura de învinși, o imagine ce ar putea prevala în mintea unui segment bun al electoratului în alegerile locale din 27 septembrie.

Cu urmează?

Este clar că PSD, ALDE şi aliaţii pe care-i mai au nu mai controlează parlamentul, şi nici scena politică. Cum PSD este plasat în ultimul sondaj IMAS la 20,5%, este clar că va avea la jumătate din numărul de locuri în parlament, la viitoarele alegeri parlamentare. Jumătate dintre parlamentarii PSD trebuie să-şi caute locuri pe listele altor partide, adică să părăsească corabia PSD. În concluzie, se vor orienta către partidele ce se prefigurează câştigătoare în viitoarele alegeri, aşa cum se vede în sondajele de opinie. Departe de a opri exodul de parlamentari, Marcel Ciolacu, prin eșecul de ieri l-ar putea amplifica. În plus, trădările din interiorul partidului arată că poziția lui Ciolacu este încă fragilă. Pentru Ciolacu importante vor fi alegerile locale și parlamentare. Dacă PSD nu va scoate un scor cât de cât bun, șansele sunt să vedem coagulată o nouă aripă contestatară în interiorul partidului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *