În 2022, în curtea unui localnic din satul doljean Bâzdâna gazele au ars ca o torță zile întregi. Autoritățile locale au cerut atunci sprijinul specialiștilor care, însă, au ales să soluționeze problema din birou. Concluziile acestora puteau duce la moartea unui om.
După incidentul din 1 martie 2024, când o casă din satul doljean Bâzdâna, comuna Calopăr, a sărit în aer, iar proprietarul a fost la un pas să-și piardă viața, toată lumea s-a întrebat de ce autoritățile nu au făcut nimic în ultimii doi ani pentru a preîntâmpina o eventuală tragedie. Iar întrebarea era îndreptățită având în vedere că proprietarul care a văzut moartea cu ochii este același care în 2022 a vrut să foreze un puț în curte și în loc de apă a dat de gaze.
Autoritățile doljene au intrat și atunci în alertă întrucât în curtea bărbatului din Bâzdâna gazele au ars zile în șir și nimeni nu știa cum poate fi gestionată situația.
Așa că pe data de 21 septembrie 2022 Prefectura Dolj a informat Agenția Națională a Resurselor Minerale (ANRM), autoritatea care funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului și în coordonarea Primului-Ministru.
În adresa nr. 14745 din data 3 octombrie 2022, ANRM a comunicat că pe teritoriul comunei Calopăr „au fost efectuate lucrări de prospecțiune seismică 2 D și 3 D, precum și foraje de cercetare geologică cu rezultate negative„, constatându-se „lipsa indicațiilor privind existența unor acumulări de hidrocarburi„.
În aceeași adresă de câteva rânduri, specialiștii de la ANRM explică și fenomenul din Bâzdâna: „Emanațiile de gaze apărute în apa extrasă din puțul săpat în localitatea Bâzdâna, cel mai probabil, sunt de natură biogenă (biogaz) formate prin descompunerea unor materii organice îngropate”, se arată în răspunsul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale.
În baza răspunsului ANRM, punga cu gaze a fost cimentată în anul 2022. După ce au primit răspunsul de la ANMR, autoritățile doljene au încheiat un contract cu specialiști de la o firmă privată din Ploiești.
„Specialiștii au decis să acopere punga de gaze cu ciment și am înțeles că nu vor mai fi probleme. Costul lucrării este de 20.000 de lei și o suportâm de la bugetul local”, a declarat la vremea respectivă Daniel Bobin, primarul comunei Calopăr.
Anii au trecut, dar problemele în comuna Calopăr nu au dispărut, ci din contră, s-au agravat
După explozia de pe data de 1 martie 2024, zilnic se fac măsurători în satul Bâzdâna, de câte trei ori pe zi. S-au descoperit concentrații de sută la sută în mai multe fântâni din localitate, unele dintre ele aflându-se la sute de metri de casa care a sărit în aer.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News