Skip to content
Puterea Știrilor Video

De ce a fost dat afară Nazare. Ministrul revocat al Finanțelor ar fi vrut să dea bani mai puțini primarilor: ”E clar că existau opinii divergente”

Inquam Photos / George Călin

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Tănase Stamule, prim-vicepreședinte PNL Sector 1, susține că sumele care vor fi împărțite la rectificarea bugetară adoptată de Guvernul României nu vor putea depăși 3 miliarde de lei, astfel încât „suntem într-o situație destul de dificilă din punct de vedere bugetar”.

„E clar că existau opinii divergente legate de rectificarea bugetară, domnul Nazare fiind o persoană care dorea o abordare mai cumpătată care să țină deficitul mai jos. Acum vom vedea cum va acționa domnul premier, acum are și portofoliul de la Finanțe și poate face rectificarea cum dorește. 

Suntem într-o situație destul de dificilă din punct de vedere bugetar și nu cred că rectificarea va putea să verse lapte și miere pe toate primăriile din toată România. Trebuie să ținem cont de toate culorile politice ale administrației publice din România, dar și de algoritmul din interiorul coaliției. Nu se va împărți totul doar la primarii PNL, trebuie să ajungă acolo unde e nevoie. Avem într-adevăr încasări mai mari decât anul trecut, însă există o presiune de a merge și mai jos cu deficitul decât am vrea.

Există o presiune pe finanțare și pe costul finanțării. Atunci când ajungem la 50% datoria publică, există o lege prin care trebuie să înghețăm salarii, pensii astfel încât să ducem datoria publică mai jos. Dacă ar fi niște resurse, nu cred că obiectivul principal ar fi ca acestea să fie împărțite la primari, ci să asigure macrostabilitatea economică a României. Premierul se consultă cu primarii, este dreptul lui”, spune Tănase Stamule.

De asemenea, liberalul susține că anul acesta „rectificarea nu va fi uriașă, ci va fi o rectificare ca toate celelalte, între 1 și 3 miliarde de lei.

„Discutam despre 13 miliarde pe care i-a găsit necheltuiți la Ministerul de Finanțe, dintre care 7 miliarde sunt din fondurile europene. Banii aceia nu poți să îi cheltuiești cum vrei. Votându-se bugetul mai târziu, s-au decalat tot felul de termene, deci banii aceia sunt în plan de a fi cheltuiți și probabil că vor fi și cheltuiți.

Rectificarea nu va fi uriașă, ci va fi o rectificare ca toate celelalte: 1-3 miliarde de lei care vor fi împărțiți pe toate deficitele din țara aceasta care trebuie acoperite”, conchide Tănase Stamule.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *