Skip to content
Externe

De ce a fost rechemat George Maior? Motivele din spatele deciziei președintelui Iohannis

Inquam Photos / George Calin
" "

Președintele Klaus Iohannis a semnat astăzi decretele pentru rechemarea a 23 de ambasadori, printre care și George Maior, ambasadorul României în Statele Unite. Pentru unii, mișcarea lui Iohannis pare o enigmă.  La o privire mai atentă, lucrurile par a fi destul de clare.

Motive pentru rechemarea lui Maior

" "
" "

George Maior este ambasador în Statele Unite din 2015, anterior fiind directorul Serviciului Român de Informații. Maior a fost angrenat în mai multe scandaluri în ultimii ani. În 2019 de pildă Maior ajunsese la audieri la Secţia Specială pentru investigare magistraților. Acesta fusese citat în dosarul privind repatrierea lui Nicolae Popa. Ancheta în care a fost chemat pentru explicații Maior o vizează pe fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi.

Decizia lui Iohannis de a-l schimba pe Maior are la bază două paliere – unul care are de-a face cu persoana lui George Maior și al doilea care are legătură cu noua arhitectură prezidențială de la Washington.

Maior a servit drept ambasador în Statele Unite în timpul administrației Trump și a fost unul dintre oamenii care au fost activi în planificarea vizitei președintelui Iohannis la Washington D.C. Cu siguranță că în acest timp Maior a avut legături strânse cu republicanii din administrația Trump – drept dovadă a acestor relații stă vizita președintelui Iohannis în Statele Unite. Doar că relația acestuia cu democrații din noua administrație s-ar putea să nu fie la fel de strânsă. Mai mult decât atât este foarte posibil ca scandalurile în care a fost implicat Maior în România să fi cântărit în decizia președintelui de a-l înlocui. Klaus Iohannis anunțate de altfel încă de la sfârșitul anului 2019 că Maior ar putea fi rechemat de la post. Ambasadorul fusese menționat într-un raport al Comisiei de Control al SRI în care se arăta că acesta a folosit în mod discreționar Serviciul. Raportul Comisiei de Control de la jumătatea lunii aprilie 2019, privind colaborarea dintre SRI și ANI arăta că faptele lui George Maior “se circumscriu unor acțiuni de poliție politică, menite să afecteze grav procese democratice pentru a obține influență politică nelegitimă”.

Acuzațiile erau grave și știrbeau din integritatea ambasadorului Maior. Deși președintele Iohannis anunțase că la începutul anului 2020 va avea loc o evaluarea, pandemia de COVID-19 a dat peste cap aceste planuri. Maior a rămas ambasador în Statele Unite și probabil că republicanii și democrații de-o potrivă preocupați de gestionarea epidemiei de COVID au dat uitării pentru un moment acuzațiile la care era supus în țară ambasadorul României la Washington. Pierderea alegerilor prezidențiale de către Donald Trump și schimbarea garniturii politice de la Casa Albă ar fi putut avea însă un impact asupra deciziei președintelui Iohannis. Integritatea lui Maior era așadar șubrezită, iar noua administrație de la Washington era decisă să schimbe complet modul de operare al fostei administrații, proclamând că “America s-a întors”. Așadar vorbim despre o reîntoarcere la norme și la lipsa intransigenței.  Este foarte posibil ca problemele de integritate ale lui Maior să fi apărut și în vizorul noii administrații care a transmis un semnal Bucureștiului.

Mutarea președintelui Iohannis are la bază așadar cele două paliere. Președintele va căuta o persoană care să poată forma o legătură strânsă cu noua administrație democrată de la Casa Albă și care să aibă în același timp niște acreditări impecabile. Rămâne de văzut cine va fi înlocuitorul lui George Maior.

2 comentarii la “De ce a fost rechemat George Maior? Motivele din spatele deciziei președintelui Iohannis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *