Skip to content
Puterea Știrilor Video

De ce a fost sancționată senatoarea Șoșoacă: „Mesaje extremiste, homofobe, antivacciniste, o campanie de manipulare împotriva medicilor”

Inquam Photos/George Calin

Invitată în studioul Puterea Știrilor, senatoarea PNL Alina Gorghiu a criticat dur atitudinea Dianei Șoșoacă, care a fost sancționată cu avertisment scris în urmă cu două zile de către Biroul Permanent pentru comportament și limbaj agresiv în Parlament, dar și pentru că a refuzat să poarte masca într-o instituție publică.

„Vă spun din start că este o decizie fără precedent. În 30 de ani de democrație, eu nu știu să se fi luat cea mai dură sancțiune de către Plenul Senatului la adresa unui senator. Eu știu că circul și jignirile în public fac știrea să meargă mult mai bine, aduc rating, și un circar mereu va vinde știrea, dar asta nu înseamnă că omul acela aduce și plusvaloare.

Parlamentul României și așa are o cotă de credibilitate scăzută, undeva la 10%, ceea ce înseamnă foarte puțin, motiv pentru care, împreună cu grupul senatorilor liberali, am cerut în mod repetat ca doamna senator să înțeleagă regulamentul, să înțeleagă care e standardul pe care un senator trebuie să îl respecte când vorbește de la microfonul Senatului. E ca și cum eu aș veni la dumneavoastră în emisiune și aș trece de la o înjurătură la alta și i-aș jigni pe cei care acum ne urmăresc, spunându-le că sunt în toate felurile pentru că se vaccinează, că sunt hoți, că sunt bandiți, că sunt ucigași.

Este un set de mesaje folosit de doamna senator, iar numele senatorului nici nu contează, pentru că această divergență de opinii n-a fost în jurul unei persoane. Această discuție s-a raportat la un set de mesaje care sunt toxice într-o țară care trece prin pandemie. Să ai mesaje extremiste, să ai mesaje homofobe, să ai mesaje antivacciniste care încurajează toată această campanie de manipulare dusă de unii în mod activ împotriva medicilor, împotriva vaccinului.

Aceste lucruri nu au cum să rămână nesancționate. Noi suntem parlamentari și atunci sancțiunile la nivelul acesta nu pot să fie: <<dă mânuța că îți dau cu rigla la mână, nu>>. Te aștepți ca nivelul Parlamentarului să fie mai sus și să priceapă care sunt rigorile funcției”, spune Alina Gorghiu.

De asemenea, liberala susține că scopul principal al sancționării Dianei Șoșoacă a fost pentru ”a o face pe doamna senator să înțeleagă că trebuie să ne respectăm între noi”.

„De o lună de când am făcut acest demers nu am mai văzut-o pe doamna senator făcând scandal în plenul Senatului, de la microfon, căci doamna era într-o perpetuă mișcare și comunicare cu sau fără microfon, cu sau fără eleganță. Are dreptul să conteste avertismentul public comunicat ieri de Anca Dragu în comunicatul Senatului, și pe urmă plenul Senatului prin vot va decide.

Miza nu era sancționarea, miza era să o facem pe doamna senator să înțeleagă că trebuie să ne respectăm între noi, că trebuie să îi respectăm pe cei cărora le adresăm mesaje, în definitiv trebuie să ne uităm la votul pe care l-am primit cu mult respect și să nu îi mințim pe oameni.

În momentul în care îi spui omului ce vrea să audă și nu ceea e adevărat îi faci mai mult rău, mai ales unei categorii vulnerabile; cei săraci, cei cu probleme, cei fără educație. În loc să le arăți realitatea și să încerci să îi ajuți atunci când știi că lucrurile nu funcționează, a-i minți, a-i duce pe un drum greșit e foarte lipsit de etică parlamentară și nu numai”, susține Alina Gorghiu.

În încheiere, senatoarea liberală susține că atitudinea Dianei Șoșoacă nu este una potrivită pentru un senator.

„Fiecare om doarme cum își așterne. Eu nu am cum să nu mă delimitez de un un om cu mesaje extremiste. Eu cred în cei care m-au votat, și nu au fost puțini, chiar dacă doamna Șoșoacă se bate cu pumnul în piept că a fost votată. Suntem toți din Camera Senatului votați și investiți cu încrederea populației.

Am promis să avem un comportament decent și să ducem la bun sfârșit niște proiecte. Dacă vă uitați pe pagina mea de senator veți vedea ce inițiative am avut anul trecut, ce am făcut mandatul acesta. Doamna Șoșoacă nu face legi, nu face amendamente, doamna Șoșoacă a țipat de la microfon și merge la emisiuni și țipă și jignește”, conchide Alina Gorghiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *