Skip to content
Politică

De ce a ”picat” definitiv dosarul 10 august. Cristian Pîrvulescu: Cei care au instrumentat dosarul par s-o fi făcut cu rea intenție

psnews.ro

Într-un interviu pentru PS News, analistul politic și politologul Cristian Pîrvulescu susține că declarația președintelui Iohannis, care le-a cerut miniștrilor de Interne și de Justiție să explice public cum a fost posibilă clasarea dosarului 10 august, nu este o încălcare a separației puterilor în stat – așa cum acuză CSM -, ci libertatea de a exprima opinii. Politologul spune că sunt indicii că rechizitoriul a fost conceput cu erori de DIICOT tocmai pentru a pica în instanță, o soluție pentru lămurirea acestui aspect fiind declanșarea unei anchete la Parchet.

”Mesajul președintelui Klaus Iohannis este un mesaj care răspunde neliniștii provocate de decizia unei judecătoare apărate de CSM și de Tribunalul București, instanța care a clasat dosarul. Am văzut că cei de la Tribunalul București și cei de la CSM vorbeau de încălcarea separației puterilor în stat. Bănuiesc că libertatea de exprimare nu mai există pentru că separația puterilor în stat nu presupune în niciun fel că nu se pot exprima opinii în legătură cu această situație.

Ministrul Justiției a preferat să nu se exprime, președintele nu s-a exprimat în ceea ce privește decizia, ci îi cere ministrului să spună de ce s-a întâmplat asta, pentru că, aparent, judecătoarea a decis în lumina unei anchete care nu a fost făcută în mod profesionist, ci a fost făcută ca să ducă la o închidere a dosarului. Deci problema nu este nici pe departe a judecătoarei, așa cum părea situația, ci a modului în care a fost condusă ancheta și atunci, în mod evident, o analiză a situației acesteia poate ajuta la înțelegerea eventualelor erori.

În orice caz, cei care au fost maltratați de jandarmerie pe 10 august 2018 au anunțat că vor face o acțiune la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru că se consideră că nu s-a respectat o procedură onestă, și aici vorbim de cei care au fost efectiv agresați, cei care au depus plângeri, și care nu au fost niciodată întrebați ce s-a întâmplat acolo. Acesta este motivul pentru care președintele face o asemenea propunere.

Adversarii politici vor spune că este vorba despre o încălcare a separației puterilor în stat, dar în niciun caz nu o văd în acești termeni. Președintele exprimă o stare de spirit care există în societate și care pleacă de la constatarea, în ceea ce mă privește, directă a abuzurilor pe care jandarmeria le-a făcut pe 10 august. Eu am fost martorul acelor abuzuri inacceptabile într-un stat de drept. E nevoie de mai mult decât simpla decizie a unei judecătoare. Cert este că cei care au instrumentat dosarul par să o fi făcut cu rea intenție.

O soluție pe care aș vedea-o este o anchetă în interiorul Parchetului pentru a se înțelege exact ce s-a întâmplat, pentru că există un procuror care a admis cazul. Dacă l-a admis, în condițiile în care erau foarte multe probleme și era evident că instanța nu-l va accepta, atunci este o eroare acolo, poate ar trebui să fie niște demisii în Parchet”, spune analistul.

Acesta amintește că sunt slabe șanse pentru reluarea dosarului pentru că, „odată ce s-a închis, închis rămâne”, singura opțiune rezonabilă fiind deschiderea unui proces la CEDO.

„În ceea ce privește Ministerul de Interne, știți foarte bine că nu au fost trași niciodată la răspundere cei care s-au făcut vinovați de acele încălcări flagrante ale dreptului omului. Întrebarea mea este de ce nu a făcut Ministerul de Interne nimic până acum, n-a existat majoritate parlamentară, dar o anchetă în interiorul ministerului se putea face. A fost pandemie, este în continuare, dar totuși cred că a fost o atitudine destul de temperată a miniștrilor de Interne în ceea ce privește ancheta dosarului 10 August.

O astfel de anchetă poate lămuri situația. Nu știu în ce măsură poate schimba situația, dar ar fi putut lămuri o serie de aspecte legate de modul în care a acționat jandarmeria în ziua respectivă, despre modul în care s-au luat decizii, despre modul în care s-au dat ordine ș.a.m.d.

Ceea ce li s-a cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne este realizarea unor anchete pe care le pot face, dar nu pot schimba deciziile instanței. Odată ce s-a închis un dosar este închis, nu se mai poate deschide încă o dată și acest lucru era știut de judecătoare care a provocat această nemulțumire.

Anchetele respective pot lămuri situația și eventual pot fi folosite la CEDO ca o probă în legătură cu problemele care au existat în timpul anchetei din România, care a fost începută de către Parchetul Militar. Cert este că oamenii care au depus plângere împotriva jandarmeriei și înțeleg că vorbim de sute de oameni, nu au fost în niciun fel întrebați în timpul anchetei despre ceea ce s-a întâmplat.

Odată ce s-a închis dosarul, închis rămâne, pot exista niște căi speciale, dar în general căile speciale nu se folosesc în situații de genul ăsta, deci în momentul ce se dă justificarea, poate fi atacată la Curtea Europeană în 6 luni și acolo e nevoie de o probă serioasă pentru a fi acceptată, urmând să fie analizată, judecată. Din punctul meu de vedere, aceasta este singura soluție care pare rezonabilă și de asta anchetele respective ar putea face lumină în legătură cu eventualele abuzuri care au avut loc, pentru că nu avem încă o analiză clară a acelor abuzuri”, a conchis Cristian Pîrvulescu.

Președintele Klaus Iohannis îi cere ministrului Justiției, Stelian Ion, să „explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat”.

”Solicit ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici. Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă”, a scris Iohannis pe Facebook.

1 comentariu la “De ce a ”picat” definitiv dosarul 10 august. Cristian Pîrvulescu: Cei care au instrumentat dosarul par s-o fi făcut cu rea intenție

  1. Depinde de …unde te uiti – nu ? Par egzemplu`, eu as vrea sa „aflu`” cine a platit pt adunatura de indivizi care-au dat foc mobilierului stradal din piata, ori cine-s „aia” care-au incercat sa ocupe sediul Guvernului, ori…..etc, etc, etc…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *