Skip to content
Coronavirus

De ce a stagnat campania de vaccinare din România? Medic: Elementul cel mai important este gradul de educație medicală

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

De la începutul campaniei, în România au fost vaccinate 5.013.836 de persoane cu prima doză, dintre care 4.867.649 cu ambele doze. Pe 31 iulie,  România a depăşit, cu 2 luni întârziere faţă de estimările premierului Florin Cîţu, pragul de 5 milioane de vaccinaţi. De altfel, la 1 august, premierul spunea că ar fi trebuit să fie 10 milioane de români vaccinaţi.

În acest context, contactat de PS News, Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca a explicat cauzele ce au determinat stagnarea campaniei de vaccinare, susținând că principalul motiv este reprezentat de lipsa educației medicale a românilor care „ar putea fi recuperată în două-trei decenii”.

„Sunt mai multe circumstanțe în ceea ce privește stagnarea campaniei de vaccinare. În primul rând ține de percepția pe care o aveau oamenii asupra vaccinurilor și înainte de Covid-19, România nefiind una dintre țările cu cele mai bune rate de vaccinare în oricare altă patologie pentru care există vaccin. 

Cred că elementul cel mai important atunci când comparăm diferitele țări este gradul de educație medicală pe care respectivele țări îl au. Cu cât o țară a investit mai mult timp în educația sanitară a populației, cu atât gradul de aderență la vaccinare a fost unul mai bun. 

Pe de altă parte, un alt element care a modulat campania de vaccinare a fost determinat de campania de informare. Am avut o campanie de informare care a fost foarte intensă în primele luni când cred că nici nu era nevoie de atât de multă informare pentru că exista un număr de oameni care își doreau să se vaccineze oricum și care așteptau la rând pe platformă. Cred că acum este nevoie de o campanie de informare pentru că au rămas să fie imunizați cei care nu sunt deciși sau cei care sunt împotriva vaccinului și consider că mesajul folosit de către autorități nu a fost cel mai potrivit”, spune Țincu.

De asemenea, acesta este de părere că mesajele  „emoționale” folosite în cadrul campaniei de vaccinare nu mai sunt eficiente, astfel încât este necesar ca acestea să fie înlocuite cu „mesaje medicale”.

„S-a folosit preponderent un mesaj emoțional, un mesaj non-medical în care s-a încercat să se creeze emoție și să se aducă în prim plan beneficiile non-medicale ale vaccinării: de a călători, de a ne întâlni cu prietenii.

Eu cred că mesajul cel mai important al campaniei de vaccinare este cel că ne vaccinăm pentru a nu muri de Covid-19 sau pentru a nu dezvolta forme severe de Covid-19 care să ne distrugă plămânii și să rămânem dependenți de oxigen după ce ne-am vindecat, astfel încât calitatea vieții noastre să fie afectată. Acestea sunt cele mai importante elemente. 

Cred că mesajele ar fi trebuit să fie unele medicale. Această campanie de informare ar fi trebuit să analizeze toate elementele din tabăra anti-vaccinistă, adică toate argumentele folosite de cei care refuză vaccinare. Mesajele autorităților ar fi fost utile pentru a dezasambla și să contrargumenteze toate aceste mesaje conspiraționiste, lucru care nu s-a întâmplat. 

Sigur că acele mesaje emoționale în care se spune că ne vaccinăm pentru a ne relua viața de dinainte de pandemie pentru a putea ieși la cafea, pentru a ne putea vedea cu prietenii au funcționat o perioadă, însă oamenii nu se vaccinează pentru că au anumite temeri pe care autoritățile nu au reușit să le înlăture din rândul populației. De aceea cred că în continuare rata de vaccinare va fi una redusă”, spune medicul.

Acesta este de părere că populația României va începe să se vaccineze abia în momentul în care „numărul de cazuri va crește, când spitalele vor începe din nou să fie pline cu pacienți Covid-19, când rudele și prietenii vor fi internați cu forme medii sau severe de Covid-19”.

„Mă întreb cum vrea România să gestioneze pandemia de Covid-19. Refuzăm vaccinarea, doar 30% din populație este imunizată, refuzăm purtarea măștii de protecție, refuzăm distanțarea fizică, refuzăm existența virusului, venim cu certificate de vaccinare falsificate din țările roșii în România aducând virusul cu noi, unde 70% din populație nu este imunizată. Dacă cineva crede că în acest mod vom putea trece de pandemia de Covid-19 se înșală. Este imposibil să nu respecți nicio regulă de niciun fel, fie că discutăm de recomandarea de a te vaccina, fie că discutăm de regulile sanitare, fie că discutăm despre a te testa și de a realiza anumite teste care să demonstreze că nu ești un risc pentru comunitate. Refuzăm orice și în același timp așteptăm ca virusul să treacă de la sine.

Mai sunt șanse să îi convingem pe cei care încă nu s-au vaccinat, însă dacă vorbim despre educația sanitară aceea nu poate fi recuperată în câteva zile, e nevoie de decenii: două-trei decenii pentru a putea să avem programe de educație sanitară implementate la nivelul populației. Populația probabil se va vaccina când vor vedea din nou că pandemia nu a trecut, când numărul de cazuri va crește, când vor vedea că spitalele vor începe din nou să fie pline cu pacienți Covid-19, când vor vedea că rude și prieteni de-ai lor sunt internați cu forme medii sau severe de Covid-19. Probabil atunci lumea va dori să se vaccineze, însă va fi târziu pentru că odată ce circulația variantei Delta va fi predominantă în România, viteza de propagare va fi una foarte mare, iar din momentul în care facem vaccinul nu vom avea protecție imediată. Este nevoie de o perioadă de aproximativ o lună ca organismul să poată obține nivelul maxim de protecție imunitară.

Pe de altă parte, știm din valurile precedente că odată ce un val pandemic este prezent, chiar dacă se vor implementa anumite măsuri, chiar dacă populația va respecta cu mai mare acuratețe e nevoie de o perioadă de 3-4 săptămâni pentru a putea să stăpânim evoluția pandemiei”, conchide Radu Țincu.

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *