Skip to content
Economie

De ce ajung merele românești hrană pentru animale, în timp ce fructele de import ”invadează” supermarketurile

ajc.com

În România, suprafaţa cultivată cu pomi fructiferi depăşeşte o sută de mii de hectare. Astfel, producem anual peste 800 de mii de tone de fructe. Pe primul loc în topul producţiei se situează prunele cu 445 de mii de tone, urmate de mere cu aproximativ 349 de mii de tone şi cireşe cu peste 58 de mii de tone.

Producătorii români pierd însă bătălia cu cei străini la capitolul productivitate. Multe dintre livezi sunt îmbătrânite, ceea ce face ca producţia să fie mai mică, iar fructele nu la fel de arătoase ca cele din import, relatează Digi 24.

Balanţa importuri-exporturi este însă complet dezechilibrată. Anul trecut, România a importat fructe în valoare de 639 de milioane de euro şi a exportat de doar 66 de milioane de euro.

Eugen Marin este din Voineşti şi are 50 de hectare de livadă. Jumătate dintre acestea sunt plantate cu meri, 20 de hectare cu pruni, 3 hectare cu peri şi un hectar cu cireşi. Anul trecut a obţinut o producţie de aproximativ 1.000 de tone de mere, însă a reuşit să vândă foarte puţin. Ca să nu arunce fructele, a luat decizia să le dea de mâncare vacilor şi oilor.

Fermierul spune că marea problemă o reprezintă importurile masive. Piaţa şi supermarketurile sunt pline de mere din Polonia sau Italia, iar producătorii români sunt daţi la o parte. În urmă cu câteva săptămâni un supermarket i-a returnat o maşină întreagă cu mere pe motiv că nu corespundeau din punct de vedere estetic.

Cel mai mult importăm din Grecia, Olanda şi Germania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *