Skip to content
Politică

De ce alegerile anticipate sunt o minciună electorală, cu sau fără PSD la guvernare

INQUAM/Octav Ganea

Discuțiile despre alegerile anticipate vin tot mai des din partea celor de la USR-PLUS, care arată că nu cunosc Constituția, ci doar amăgesc electoratul pentru a le lua voturile. Tot USR-PLUS spunea, înainte de europarlamentare, că dacă PSD va pierde alegerile vor pleca de la guvernare. Alegerile anticipate sunt aproape imposibile, cu sau fără PSD la guvernare. 

Pentru alegeri anticipate ne ducem la articolul 89 din Constituție și aflăm: 

«(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.

(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.»

Deci opoziția va trebui să dea o moțiune de cenzură la începutul lunii ianuarie (în decembrie greu de crezut că se vor mobiliza parlamentarii). Vor trebui să aștepte 2 luni pentru diferite desemnări de premier ale președintelui, iar Parlamentul să refuze toate propunerile. Însă știind că există riscul dizolvării Parlamentului, se va găsi imediat o majoritate pentru a evita dizolvare, mai ales că PSD are singur 46% din Parlament și îi mai trebuie doar un mic ajutor. 

Cu PSD la guvernare

Premierul Viorica Dăncilă nu va fi în niciun caz de acord cu alegerile anticipate, deci va trebui dat jos Guvernul prin moțiune de cenzură. Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu (PSD), nu va fi nici el de acord cu alegeri anticipate. Președintele Senatului, cel mai probabil Meleșcanu, nici atât nu va fi de acord. Iar liderii partidelor, puțini vor fi de acord și abia atunci președintele ales (oricine va fi el) va înțelege că nu există majoritate pentru așa ceva. 

Dacă PSD va fi la guvernare, va însemna că va avea și o majoritate în Parlament, probabil fragilă, dar ea va exista. Cu o majoritate în Parlament, nu se pune problema dizolvării, pentru că această majoritate va răspunde și va cere suspendarea președintelui proaspăt ales. Au șanse cu suspendarea? Nu, însă PSD va face din Iohannis(sau cine va fi noul președinte) un inamic uriaș, așa cum a fost în trecut Băsescu.  

În ceea ce privește timpul, dizolvarea ar putea să aibă loc abia prin martie 2020, dacă mai intervine și Curtea Constituțională cu decizii se va ajunge la aprilie 2020. Care este sensul să dizolvi un Parlament și să produci o criză politică pentru mai puțin de 6 luni? 

Fără PSD la guvernare

Va fi un guvern „tehnocrat” sau un guvern PNL-USR-PLUS, un guvern politic indiferent de compoziție. 

Pentru alegeri anticipate după alegerile prezidențiale, acest Guvern va trebui să-și prezinte demisia, să pice imediat sau dat jos prin moțiune de cenzură. 

Dar președintele Camerei va fi același Marcel Ciolacu, președintele Senatului va fi, probabil, același Meleșcanu. Vor fi de acord, chiar dacă PSD nu va mai fi la guvernare? PSD are 46% din fotoliile din Parlament, îi mai trebuie doar 5% ca să-și facă o majoritate și să-i răspundă președintelui cu o suspendare. 

Președintele României, oricine va fi el, va trebui să se pregătească de un război total dacă vrea alegeri anticipate. Și dintre Parlament și Președinte, într-o democrație Parlamentul este cea mai importantă instituție. 

Și un președinte suspendat înainte să încerce măcar dizolvarea Parlamentului este ceva previzibil. Însă președintele nu poate să dizolve Parlamentul fără să-i consulte pe șefii celor două Camere și pe liderii partidelor. 

Va fi un război de care pe care. Președintele este cel care nu are motive să dizolve Parlamentul. Președintele poate să aibă motiv doar în cazul în care nu se formează o nouă majoritate parlamentară. Dar fără o nouă majoritate parlamentară nu se poate da jos nici actualul Guvern. 

Acest scenariu, fără PSD la guvernare, înseamnă că actuala opoziția va ajunge să aibă majoritate în Parlament, deci va trebui să-și asume guvernare, prin urmare nu există niciun motiv de dizolvare a Parlamentului. Nu poate să vină pe urmă USR-PLUS să spună că ei vor anticipate, doar pentru un calcul electoral crezând că vor obține mai multe voturi. Pentru că această atitudine nu este democratică, ci arată o dictatură a noii majorități parlamentare. 

Și pornirea unui război pentru dizolvarea Parlamentului va ajuta PSD să crească imediat în sondaje. Niciun partid din opoziție nu se bucură de vreun mare sprijin din partea electoratului, iar voturile sunt împărțite în mai multe grupuri. 

Alegerile anticipate, mesaj electoral

Niciun președinte nu va risca cu alegeri anticipate pentru că se poate trezi suspendat. Nici măcar Traian Băsescu n-a dizolvat Parlamentul când PSD voia să-l demită chiar dacă n-aveau motive. Este adevărat că și Băsescu, la fel ca Iohannis, nu avea majoritate în Parlament, iar dacă ai majoritate nu ești inconștient să-ți dizolvi majoritatea sperând că faci una și mai mare după anticipate. 

Principala putere într-un stat este puterea legislativă, adică Parlamentul. Un stat poate funcționa fără un președinte, dar fără Parlament acel stat nu poate funcționa, se blochează, pierde imediat, devine victimă a speculatorilor, ajunge să fie imediat jefuit. De asemenea, următoarea putere în stat este cea judecătorească și pe locul trei este cea executivă, adică Guvernul. Președintele nu este o principală putere în stat, ci mai mult un garant al respectării Constituției și legilor statului. Un arbitru care poate interveni atunci când Parlamentul sau Guvernul exagerează sau încalcă limitele legii. 

Exemplele de alegeri anticipate din alte țări, oricare ar fi ele, nu-și au sensul pentru că e vorba de un context politic diferit.

Aceste discuții se aplică pentru oricare alt președinte în afară de Viorica Dăncilă. Deși acum pare greu de crezut, premierul Dăncilă are șansele ei în cursa pentru Cotroceni, iar o victorie va elimina orice discuție despre anticipate. Însă un alt președinte – Barna sau Ioannis – nu va avea curajul să treacă la alegeri anticipate. Nu există consens politic, nu există majoritate parlamentară, iar PSD are în continuare și Guvernul, și Parlamentul. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *